הברית בינינו לבין הדרוזים אזרחי ישראל, עומדת למבחן. האם ישראל תסייע לבני עמם של האזרחים הדרוזים, שנמצאים בסכנה? חובתנו המוסרית כלפי הדרוזים בישראל, היא להגן על הדרוזים בסוריה
ה שנה, טקס יום הזיכרון בגמלא היה אירוע משמעותי בהיסטוריה של הגולן. לראשונה, היה זה טקס משותף עם הכפרים הדרוזיים. בטקס, הוקראו שמות ההרוגים הדרוזים וראש המועצה המקומית מג'דל שמס נשא דברים בטקס. בני משפחות שכולות דרוזיות ישבו בקהל ועמדו דום בשירת "התקווה", בקריאת ה"יזכור" ובתפילת "אל מלא רחמים".
הסיבה לכך טרגית – הטבח הנורא בילדי מג'דל שמס ורצח תושב עין קיניה, מרקטה בק"ש. אבל זהו ביטוי לשינוי ביחסינו עם שכנינו הדרוזים. את האירוע הזה עלינו לבחון בפרספקטיבה רחבה, של יחסינו עם הדרוזים בגולן, עם כלל הדרוזים בישראל ועם הדרוזים במזה"ת.
התאזרחות כללית של הדרוזים בגולן
היחסים בין ההתיישבות היהודית בגולן לדרוזים בגולן ידעו תהפוכות. בראשית הדרך, הדרוזים התחברו מאוד להתיישבות ותמכו בריבונות ישראלית על הגולן, כולל אִזרוח הדרוזים וגיוסם לצה"ל. הסכם השלום עם מצרים, שכלל נסיגה ישראלית מסיני, חולל שינוי דרמטי בעמדתם. הם ראו בישראל משענת קנה רצוץ, הבינו שמי שנסוג מסיני עלול לסגת גם מהגולן והגיעו למסקנה שהאינטרס שלהם הוא לאמץ אוריינטציה סורית, כדי שלא להיפגע, אם תהיה נסיגה וכדי למנוע פגיעה בדרוזים בסוריה, שרבים מהם הנם בני משפחותיהם.
הם התנגדו לחוק הגולן, הם התנגדו לקבלת האזרחות הישראלית (שבטיפשות ניסינו לכפות אותה בכוח) ובתקופת המו"מ עם סוריה, קראו לנסיגה ישראלית. עם זאת, בשיחות לא לתקשורת, שמענו מהם זמירות אחרות. ככל שסכנת הנסיגה מהגולן גברה, כך גברה תמיכתם בסוריה. האוריינטציה על סוריה התחברה עם התמיכה של הדרוזים בסוריה בנשיא אסד. לאחר כישלון המו"מ, החל תהליך הדרגתי של ישראליזציה של הדרוזים והתקרבות לתושבים היהודים בגולן ומאז מלחמת האזרחים, המגמה הזאת הלכה והתעצמה.
נפילת משטר אסד והאיום על הדרוזים בסוריה, יצרו הזדמנות לחיזוק משמעותי של הקשר עם הדרוזים בגולן. על ממשלת ישראל ועלינו – תושבי הגולן, להציב כמטרה מהלך גדול של התאזרחות כללית של הדרוזים בגולן ושל שירות בניהם בצה"ל. מהלך כזה יחזק את יציבותה של ריבונותנו על הגולן ואת היכולת שלנו להביא להכרה בין-לאומית בריבונותנו. מהלך כזה גם יחזק את היחסים בין מדינת ישראל לאזרחיה הדרוזים, שהתערערו בשנים האחרונות בעקבות מסע ההסתה נגד חוק הלאום, שכביכול פוגע בזכויותיהם של הדרוזים, אף שאין לכך שחר.
צבא דרוזי
רדיפת הדרוזים בסוריה מאתגרת את הברית בין ישראל לבין האזרחים הדרוזים, כולל הדרוזים בגולן. אנו, מדינת הלאום של העם היהודי, הנושאת באחריות לעם היהודי באשר הוא, יכולים להזדהות עם תחושת האחריות של הדרוזים בישראל למצבם של הדרוזים באשר הם.
השלטון החדש בסוריה, הוא שלטון אסלאמיסטי סוני קנאי. הטבח שעשה שלטון א-שרע ("אל ג'ולאני") בעלאווים נתפס כנקמת-דם בעֵדה של אסד, שטבח בסונים בהמוניהם. זה נכון, אך לא פחות מכך זו רדיפה על רקע דתי, כיוון שבעיני הסונים (להבדיל מן השיעים), העלאווים נחשבים כופרים. כך גם הדרוזים. לכן, הדרוזים בסוריה נמצאים תחת איום קיומי מידי.
הברית בינינו לבין הדרוזים אזרחי ישראל, עומדת למבחן. האם ישראל תסייע לבני עמם של האזרחים הדרוזים, שנמצאים בסכנה? חובתנו המוסרית כלפי הדרוזים בישראל, היא להגן על הדרוזים בסוריה. כיהודי וכישראלי, אני גאה בכך שישראל סיכלה בשבוע שעבר טבח המוני בדרוזים. באופן כללי, אני סבור שישראל נוהגת נכון בסוריה מאז נפילת משטר אסד, אם כי אני בספק אם הממשלה גיבשה אסטרטגיה ארוכת טווח בנדון.
אני סבור שעל ישראל להקים בשלב הראשון צבא דרוזי, עם מדריכים מקרב הקצינים הדרוזים בצה"ל ומשוחררי צה"ל; פרוקסי ישראלי כדוגמת צד"ל, רק בלי לבגוד בהם, כפי שבגדנו בצד"ל.
צעד כזה ראוי להיות חלק ממהלך אסטרטגי גדול יותר. במלחמת ששת הימים, הציע יגאל אלון, שהיה מדינאי ואסטרטג מרחיק ראות, לכבוש את החורן ולהגיע עד הר הדרוזים ולהקים מדינה דרוזית בשכנות עם ישראל, כאזור השפעה ישראלי. ייתכן שהוא הקדים את זמנו, אולם היום, כמעט שישה עשורים מאוחר יותר, יש בידינו הזדמנות לממש את חזונו.
מדינת הר הדרוזים
רוב הדרוזים בסוריה יושבים בהר הדרוזים. הריכוז השני בגודלו נמצא למרגלות החרמון. הקמתה של מדינה או לפחות אוטונומיה דרוזית, כאזור השפעה של ישראל, בשני האזורים הללו, פרוזדור ביניהם, הוא אינטרס דרוזי קיומי, והוא אינטרס ישראלי מובהק. מדינה דרוזית באזורים הללו התקיימה במשך 15 שנה, בין השנים 1921-1936; מדינת הר הדרוזים. המדינה לא האריכה ימים, אם כי אוטונומיה דרוזית נמשכה עוד 8 שנים. עובדה זו מעידה על כך, שלמרות שבדרך כלל אין לדרוזים שאיפה לאומית למדינה עצמאית, היו דברים מעולם, וכעת, כאשר קנאים איסלמיסטים משתלטים על סוריה, מדינה כזו עשויה להיות הכרח קיומי לדרוזים.
האינטרס הישראלי העליון בנוגע לסוריה, הוא מניעת התבססות של איום על ישראל מסוריה. זהו הלקח העליון ממחדל השבעה באוקטובר. הקמת מדינה דרוזית ידידותית לאורך גבולנו עם סוריה, באזור השפעה ישראלית ועם צבא ידידותי, גם תשרת את האינטרס הביטחוני והמדיני של ישראל וגם יחזק את הברית עם הדרוזים בישראל, כולל הדרוזים בגולן.
כתבות שיכולות לעניין אותך
אולי יעניין אותך גם:
-
שביל ישראל של שמואל
ביום האחרון לחייו, תשע שנים לאחר רצח בתו האהובה, חנך שמואל ראדה את בית הכנסת…
-
כפרי הדרוזים בגולן
הדרוזים בגולן מאז המאה ה-15, בארבעה כפרים המשתרעים למרגלות החרמון. ישראל וסוריה משתפות פעולה במחווה…
-
הלילה בטיילת על פסגות הדרוזים
שיתוף פעולה בין ראשי המועצות הדרוזיות מג'דל שמס ומסעדה בסיוע החברה הממשלתית לתיירות מוביל בימים…