החוביזה הנה מזון וגם תרופה ומאז ומתמיד, הייתה בשימוש ברפואה העממית לטיפול במגוון רחב של מצבי בריאות
לפני שנים, טיילתי בסנטרל פארק, בניו יורק. לתדהמתי, ראיתי אישה מלקטת עלי חוביזה. לשאלתי מדוע ולמה היא מלקטת, ענתה כי המטפל שלה הורה לה לאסוף עלים אלו ולהכין מהם מזונות לטיפול בשומנים בדם… היום, כשאני רואה בתקופה זו של השנה את החוביזה גדלה ירוקה ויפה כמעט בכל מקום, אני נזכרת בסיפור ומבינה כי מסביבנו צומחים הצמחים הטובים לבריאותנו, אם רק נדע להשתמש בהם בתבונה.
החוביזה, חלמית בשמה הבוטני, גדלה ב“כל חור“, ליד המדרכה ובפארק. חשוב ללקט את עלי החוביזה באזור שאינו מרוסס ושכלבים רבים אינם “מבקרים” בו. את העלים, ניתן לשמור במקרר בשקית בד, או בניילון, עד השימוש.
לחוביזה, היה מאז ומתמיד חלק ברפואה העממית לטיפול במגוון רחב של מצבי בריאות וכיום, עם מידע נגיש ומודעות גדלה לבריאות ואקולוגיה, יש לחוביזה מקום של כבוד במטבח וב“ארון התרופות” הביתי. ראשית, נתייחס לעובדה שהחוביזה מופיעה בדיוק כשצריכים אותה… בעונת האביב, עם הפריחה ובסיום החורף הקר, כאשר ישנו עומס רב על מערכת הנשימה.
מלאת סודות
• יש אלו שיחושו זאת עם תסמיני אלרגיה, כמו גרון מגרד, עם שיעול יבש וטורדני, נזלת מימית “מטפטפת“, עיניים דומעות ועוד. במקרים אלו, יש לבשל עד הרתחה עדינה כארבעה עלי חוביזה בכוס מים, למשך 10 דקות. לקרר מעט, לסנן ולשתות, שלוש פעמים ביום.
החוביזה, עם צבעה הירוק העז המכיל כלורופיל לרוב וטעמה המר, יעילה עד מאוד בתהליכי ניקוי הפסולת והרעלים מהגוף ומהכבד, בפרט. דרך נוחה וטעימה להאצת תהליכי ניקוי היא שתיית מיץ, או שייק ירקות
• בנוסף, החוביזה, עם צבעה הירוק העז המכיל כלורופיל לרוב וטעמה המר, יעילה עד מאוד בתהליכי ניקוי הפסולת והרעלים מהגוף ומהכבד, בפרט. דרך נוחה וטעימה להאצת תהליכי ניקוי היא שתיית מיץ, או שייק ירקות. ניתן לשלב עלי חוביזה טריים בשייק ולשתות ביחד עם מיץ מירקות נוספים – גזר, כרוב, סלרי, פטרוזיליה וגם תפוח.
• תקופת האביב היא המדויקת ביותר לתהליכי ניקוי הגוף. העבודה שהחוביזה מפרישה “ריר” עוזרת מאוד לפעולת מעיים תקינה ומועילה רבות לאלו הסובלים מעצירות. החוביזה מרפה את דפנות המעיים, מסככת אותם עם הריר שלה ומסייעת בפינוי פסולת שנתקעה שם. אנשים שמרבים לאכול חוביזה או לשתות תה מחוביזה מעידים על כך שכמות היציאות שלהם גדלה.
• אותו חומר ירוק ומופלא, הכלורופיל, שנמצא בעלים/גבעולים ופירות החוביזה, הוא בעל יכולות אנטי–דלקתיות מוכחות ובעל חומרים מאיצי החלמה. שימוש במיץ החוביזה יועיל מאוד עבור הסובלים מכיבים (אולקוס) ומדלקות במעיים ודלקות עור שונות. לשם כך, יש לסחוט את המיץ הרירי מעלי החוביזה, לאחר חליטה במים רותחים כ– 10 דקות. לטיפול בדלקות מעיים, יש לשתות כף בכוס מים, פעמיים–שלוש ביום, על קיבה ריקה. לטיפול בנגעי עור, יש למרוח ישירות את נוזל הכלורופיל, או להכין רטיות ספוגות ולהניח על האזור.
• שילוב של חוביזה בתפריט היום–יומי קיים אצל ערבי ארץ ישראל, מאז ומתמיד. מגוון המנות גדול ומשתנה. יש להתייחס לעלי החוביזה בדומה לעלי תרד. ניתן להכין מהעלים פשטידות, קציצות, ממולאים, מרקים, סלטים קרים ועוד.
מתכון: פשטידת חוביזה
חומרים:
500 גר‘ עלי חוביזה שטופים, חלוטים, ומסוננים
4 תפוחי אדמה בינוניים מבושלים
2 כוסות גרגירי חומוס מבושלים
2 קישואים בינוניים חיים מגוררים בפומפייה יחד עם הקליפה
2 ביצים, או לטבעונים ½ כוס קוואקר+1/2 כוס טחינה גולמית+כוס מים
½ כוס צנובר קלוי קלות
פלפל שחור גרוס לפי הטעם
1/4כפית מלח
אופן ההכנה:
לאחר סחיטה של העלים בידיים, מכניסים למעבד מזון את עלי החוביזה, להוצאת שארית המים. מפעילים את המעבד עד לקבלת תערובת קצוצה (קיצוץ בדרגה בינונית, שלא תצא תערובת נוזלית). מוסיפים את החומוס ומפעילים את המעבד במהירות נמוכה, למשך דקה וחצי נוספות במהירות גבוהה.
מוסיפים את תפוחי האדמה המבושלים, רבע כפית מלח ומעט פלפל שחור גרוס ומפעילים את המעבד במהירות נמוכה ולאחר מכן, במהירות גבוהה, לקבלת תערובת אחידה.
מעבירים את התערובת ממעבד המזון לקערה, מוסיפים את שתי הביצים ואת הקישואים המגוררים ומערבבים היטב לתערובת אחידה. בתחתית התבנית, מפזרים מעט שמן קוקוס ואת הצנוברים, מעבירים את התערובת מעל הצנוברים. אופים בתנור שחומם ל-200 מעלות, למשך 50 דקות, עד שהשוליים מזהיבים.
כתבות שיכולות לעניין אותך
אולי יעניין אותך גם:
-
הגוזלים עזבו את הקן
טוב, לא כולם, אבל הבית הולך ומתרוקן והבכורה כבר שואלת אם לא בא לי עוד…
-
גז טבעי
לפעמים זה שקט ולפעמים רועם, לעתים בעל ריח ולעתים ללא, אך תמיד זה מטריד אותנו…
-
אומגה מה?
הן חשובות כמו אוויר לנשימה, חיוניות לכל תא בגוף ומשפיעות על תפקוד המוח. חומצות השומן…