גמישות תכנונית– מאפשרים לדברים לקרות, התכנית לגמישות תכנונית שנחתמה השבוע במועצה היא בשורה לתושבים ולאלו שיצטרפו אליהם בעתיד. מקצרים תהליכים, מפשטים ומייעלים בירוקרטיות ומאפשרים הסדרה * וגם: מאגר מים חדש נחנך השבוע בגולן, מפגש ראשון להזנקת תוכנית מרכזי החדשנות בחינוך בגולן, פרידה ממנהל מחוז גליל גולן במשרד החקלאות וחברים כותבים על צביקה מרום ז"ל שהלך לעולמו
הבחירות מאחורינו, ועל אף חילוקי הדעות חשוב לזכור שפה בגולן כולנו ממשיכים לחיות יחד. המטרה של כל מי שמבקש את המשך פיתוח הגולן הייתה ונותרה ממשלה יציבה לאורך זמן; כזו שתאפשר להמשיך לעשות למען הגולן, לממש תכניות, תקצה משאבים ותקיים את החלטת הממשלה היוצאת בנוגע לגולן.
פורום התיירנים נפגש השבוע. נחנך מאגר מים חדש, "חושן" שמו, שישרת את חקלאי הגולן. חתמנו על הסכם שיתופי הפעולה עם קק"ל למנהלת הפארקים. אושרה התוכנית לגמישות תכנונית ובאופן כללי פנינו לעתיד ולהמשך התפתחות האיזור.
חנוכת מאגר המים "חושן" והחתימה על מנהלת משותפת לפארקים בגולן
ביום שני השבוע נחנך מאגר "חושן", סמוך למושב קשת. המאגר יקלוט כשני מיליון קוב מים מקידוחים בסביבה ולא יהיה תלוי במי גשמים. מי המאגר ישמשו את חקלאי האזור. מרגע תחילת הביצוע, משך בניית המאגר היה כשנתיים וחצי ועלות הקמתו הכוללת היא כ-30 מיליון ש"ח. לפרויקט חברו קק"ל, המועצה האזורית גולן ו"מי גולן". המאגר החדש תוכנן כחלק מרשת המאגרים בגולן ובהתאם לצורכי האזור. זוהי ההזדמנות להודות לכל העושים במלאכה, על עבודה משותפת ארוכת–שנים, על הסיוע כשנדרש ודחיפת המיזם.
במסגרת המעמד של חנוכת המאגר, נחתם גם הסכם שיתוף פעולה עם קק"ל להקמת מנהלת משותפת, במתכונת דומה למנהלת פארק הירדן, לטובת הפעלת הפארקים הנוספים בגולן: פארק עורבים, דרך נוף מבוא חמה ומעיינות סלוקיה. זוהי דוגמה נוספת כיצד איחוד משאבים מקדם ומפתח את הגולן לטובת התושבים והמבקרים בשעריו.
מפגש לפורום התיירנים בגולן
פורום התיירנים של אגף התיירות נפגש השבוע. למפגש הגיעו מפעילי אטרקציות ובעלי צימרים מהגולן, על מנת להיחשף לפעילות של אגף תיירות, לשמוע על מגמות חדשות וכיווני ההתרחבות של תיירות גולן. הייתה זו הזדמנות לשיח פורה בין אנשי השטח לאנשי החכ"ל. במפגש נכחו גם מנכ"ל החכ"ל וראש המועצה. בקרוב, יתקיימו פורומים נוספים עם מנהלי מתחמי התיירות והלינה, בעלי אטרקציות עוגן ועוד, במטרה לשמוע ולהשמיע.
פרידה מעמיר אנטלר, מנהל מחוז גליל גולן משרד החקלאות
עמיר מלווה את המועצה האזורית גולן מזה מספר שנים והיה שותף למיזמים רבים של המועצה והיחידה החקלאית. עמיר הגיע להיפרד מראש המועצה, חיים רוקח, שהודה לו על ידידותו בשנות העבודה המשותפת. ראש המועצה איחל לעמיר הצלחה בהמשך דרכו.
אושרה התכנית לגמישות תכנונית
בתחילת השבוע, אושרה למתן תוקף התכנית לגמישות תכנונית. תכנית זו ייחודית מסוגה בנוף התכנון הארצי בכלל ובגולן בפרט.
התכנית קובעת הנחיות תכנוניות ועיצוביות אחידות ומשפיעה על כל התכניות המפורטות (תב"עות) במרחב המועצה האזורית גולן, בדגש על המרחבים היישוביים. בין היתר, מאפשרת התכנית קביעת קווי בניין אחידים לארבע חזיתות המבנים, גמישות למתכנני המבנים באפשרות מיקום המבנה על שטח המגרש, התכסית המותרת, אופציות לתכנון מיטבי של צימרים, ייעול ופישוט הליכים ביורוקרטיים (הורדת הצורך בהגשת הקלות) ויצירת מציאות תכנונית ודאית.
בנוסף, התכנית מאפשרת הסדרת היתרי בנייה למבנים אשר נבנו בעבר על ידי המדינה וגופיה או על ידי גופים מקומיים ללא היתרי בנייה. הדבר מהווה בשורה בעיקר למגזר החקלאי בו התופעה שכיחה. התכנית פורצת דרך בראייה ארצית, בכלל ומעצם אופיו התכנוני של הגולן ומתוך ראיית ולמידת המרחב הכפרי כולו, בפרט.
התכנית מהווה בשורה למושבים, לקיבוצים ולכל תושבי הגולן בכך שתאפשר הסדרה חוקית של מבנים ללא היתר. ההסדרה תחסוך בירוקרטיה רבה, הוצאות כספיות נכבדות ותעניק שקט נפשי לחקלאי הגולן.
שיפוץ אנדרטאות מלחמת יום הכיפורים
השבוע התקיימה ישיבה רבת–משתתפים, בנוכחות ראש המועצה, ראש היחידה להנצחת החייל, סמנכ"ל הכספים של קק"ל וגורמים נוספים, על מנת להמשיך ולקדם את המיזם לציון היובל למלחמת יום הכיפורים. במסגרת הדיון הנרחב, הוצגה עבודת צוות ההיגוי המצומצם למיזם, ביחד עם מתכנן שנשכר לטובת שיקום וטיפול באנדרטאות הרבות הקיימות בגולן וקשורות למלחמה. בישיבת צוות ההיגוי, הוחלט לטפל בכ-60 אנדרטאות מתקופת מלחמת יום הכיפורים בגולן. העבודות יכללו מענה בהיבט הנופי–סביבתי, לצד ההיבט החינוכי–ערכי. התקציב שהוקצה למיזם על ידי משרד הביטחון וקק"ל עומד על כ-20 מיליון ש"ח וישמש ליצירת אלמנט אחיד לכל האנדרטאות. הטיפול יכלול גם התייחסות לאנדרטאות מרכזיות, לרבות מסבירנים, הנגשה לנכים, מגרשי חנייה ושילוט מסודר. העבודות צפויות להתחיל בחודשים הקרובים ולהסתיים עם תחילת אירועי היובל למלחמה, באוקטובר 2023.
מדברים מהשטח
השבוע החלה הנעת התכניות המפורטות (תב"עות) ליישובים חד נס ובני יהודה. לאחר ישיבות עבודה במועצה, בנוכחות ראש המועצה וצוות אגף ההנדסה והתכנון, התקיים סיור ביישובים עצמם, יחד עם נציגות מהנהלות הקהילות לשם היכרות ראשונית עם השטח. בימים הקרובים, ייקבע לוח זמנים למפגשי היכרות מעמיקים יותר עם הנהלות היישובים בהובלת אגף ההנדסה ובשלב שלאחר מכן, שיתוף ציבורי נרחב, כנדרש, על אופי התכניות והשפעתן. בסיור בחד–נס, הוקדשה תשומת לב מיוחדת לתכנון מרכז אזורי לאשכול "מעלות הגולן", בנוסף לתכנית ארוכת–הטווח להגדלת היישוב. בבני יהודה, הוקדשה תשומת לב להתאמת התפתחות היישוב למרקם הבנוי של היישובים הסמוכים ולתיאום עמם.
מרכזי החדשנות בחינוך בגולן יוצאים לדרך
בהחלטת הממשלה לקידום והזנקת הגולן, נכללת הקמתם של חמישה מרכזי חדשנות, בחמישה בתי ספר בגולן. השבוע, התקיים מפגש ההתנעה של התכנית, נדונו בו הצעדים הבאים בהקמת מרכזי החדשנות והוגדרו המטרות.
המטרה הראשית של מרכזי החדשנות היא להכשיר ולהפוך את צוותי ההוראה ליזמים חינוכיים, להעניק למורים כלים לפיתוח תכניות הוראה מתקדמות, באמצעות שימוש בטכנולוגיה, לצד אמצעים מסורתיים. המורים שישתתפו בפעילות מרכזי החדשנות יזכו לליווי צמוד של אגף המחקר והפיתוח במשרד החינוך. אין ספק כי התכנית מהווה אבן דרך בהזנקת החינוך בגולן לחוד החנית של החדשנות החינוכית בישראל.
הרצאה ב"דרכא נופי גולן" – איירונמן בשיתוף "אחים לחיים"
תחרות האיירונמן–טבריה 2022 תתקיים בסוף שבוע הבא, ב-25.11.22. כחלק ממסורת של שיתוף הפעולה עם מארגני האירוע, ועמותת "אחים לחיים" שלוקחים חלק ולקראת התחרות, התקיימה בחמישי שעבר הרצאה של שילה ושי מהעמותה לתלמידי י'-"ב, בבית הספר "דרכא נופי גולן". בהרצאה חלקו השניים את סיפורם האישי המרתק והחיבור שלהם לעמותה ולתחרות.
עמותת "אחים לחיים" שמה לה למטרה לקדם ולסייע לחיילי צה"ל שנפצעו בפעילות מבצעית. העמותה מהווה מסגרת חברתית תומכת ומסייעת המאפשרת ללוחמים פצועים בהליך השיקום, הגשמת שאיפותיהם האישיות והתעסוקתיות וחזרתם למסלול החיים. חלקן הגדול של פעולות השיקום הנן בתחום הספורט: קבוצת ריצה, טריאתלון, קט רגל, שחייה, אופניים, קרוספיט ועוד.
איירונמן–טבריה יתקיים השנה בפעם השנייה. איירונמן הנו טריאתלון בו שוחים 3.8 ק"מ, רוכבים על אופניים 180 ק"מ ומקנחים במרתון ריצה בן 42.2 ק"מ. האיירונמן מופק על ידי חברת "קומטק", שהביאו לישראל גם את ה"ג'ירו דה איטליה" ואת אליפות העולם בוולדרום, בקיץ האחרון.
כרטיס כניסה להייטק
בתכנית הכלכלית של הגולן, הוגדר תחום ההייטק כמנוע צמיחה משמעותי. האגף לפיתוח כלכלי בחכ"ל, בשיתוף קהילת ההייטק הגולנית Heights-Tech"" ו"מרכז צעירים" גולן, מקדמים בחודשים האחרונים הקמת מערך הכשרה לפיתוח תוכנה Full Stack"" בטכנולוגיות ואפליקציות Web וענן, יחד עם חברת "ציונט".
מעל 250 מועמדים ומועמדות הגיעו למפגשי החשיפה ולימי המבחנים והראיונות. מתוכם, התקבלו 42 מועמדים ומועמדות לשלב המכינה שיחל בקרוב ויימשך שלושה שבועות. חברת "ציונט" מפעילה מספר תכניות בפריפריה הגיאוגרפית והחברתית בישראל, על מנת לתת הזדמנות לצעירים בעלי פוטנציאל ורצון לפתח קריירה בתעשיית ההייטק הישראלית. בנוסף להכשרה, התכנית כוללת גם השמה בבית התוכנה החברתי של החברה. לתכנית מתקבלים רק אלה שעוברים את שלבי המיון האיכותי.
במהלך התכנית, המשתתפים עוברים פרק התמחות, הכשרה והשתלבות במקומות עבודה, כחלק מהחניכה, בליווי מנטורים. מי שיסיים את המסלול יועסק בחברת "ציונט", בתפקיד מפתח תוכנה. במסגרת התכנית, "ציונט" עתידה לפתוח בגולן מרכז הכשרה ופיתוח, שם יתקיימו ההכשרה וההעסקה.
בחזרה למעגל העבודה
בשבוע שעבר, החלה לפעול במרכז תעסוקה גולן סדנה ייחודית שמטרתה לסייע בשיבה אל מעגל העבודה. הסדנה מתקיימת בשיתוף ארגון "בעצמי" ופרויקט שבי"ל (שבים/ות לתעסוקה) הארצי. הסדנה נבנתה והותאמה לצרכי התושבים בגולן, בהתאם לסקר מקדים שנערך. מן הסקר, עולה כי קיים צורך לקדם בגולן תכנית חזרה למעגל העבודה. הקהל מורכב רובו מנשים שהאריכו את חופשת הלידה וכן נשים שלא עבדו מעולם ומעוניינות להשתלב במעגל העבודה. המפגשים מאפשרים שיח פתוח שבו ניתן לבטא חששות, לבטים וחלומות, לצד רכישת כלים פרקטיים ליציאה לדרך תעסוקתית, תוך ליווי, העצמה אישית ותמיכה רגשית. כאמור, המפגש הראשון שהתקיים (מתוך חמישה) התאפיין בהתרגשות, אנרגיות טובות וציפייה למפגשים הבאים. ההשתתפות בסדנה הנה ללא עלות ומסובסדת באופן מלא על ידי פרויקט שבי"ל. תודה לדפי פרי, רכזת אזור צפון, לפרויקט שבי"ל ולמנחה, לילה גמליאלי, על השותפות החשובה.
חברים שנפרדו מאיתנו
צביקה מרום ז"ל – איש חזון ומעש
בשבת האחרונה, הלך לעולמו צביקה מרום ז"ל. את כל חייו הקדיש צביקה להתיישבות. כבר מגיל צעיר, ליווה צביקה יישובים בהקמתם והיה מאוד פעיל בהבאת מתיישבים לחיזוק ההתיישבות בכל חלקי הארץ. לפני יותר מ-30 שנה, נבחר צביקה לתפקיד מזכ"ל תנועת "העובד הציוני". במסגרת תפקידו, הנחיל את מורשתו למאות צעירים ומשפחות והאיץ בהן ליישב את הארץ ולבנות יישובים חדשים וחזקים וכן לתמוך ולסייע ליישובים ותיקים. צביקה גם ניהל משק חקלאי–פרטי לתפארת במקום מגוריו, בשדה אליעזר וכן סייע, כמנהל חיצוני, למושבים שנקלעו לקשיים ועזר רבות לענפי חקלאות במצוקה.
צביקה ז"ל היה איש עם חזון והאמין בהתיישבות ובחקלאות. היה חבר ואיש נעים הליכות. צביקה הגיע גם ליישוב אודם בגולן, בכדי לסייע ולדאוג לפיתוח. בזכותו, אודם הוא כיום מושב למופת. צביקה ז"ל ניהל מיזמים גדולים, ישב בראש הנהלות של תאגידים ומוסדות וכל זאת, באמינות ויושר.
אנו נמשיך את מורשתו. יהי זכרו ברוך.
כתב: מוטי זבטני, חבר גרעין מייסדי אודם
דוברות מועצה אזורית גולן
כתבות שיכולות לעניין אותך
אולי יעניין אותך גם:
-
משולחן המועצה האזורית גולן
אושרה הקמתה של החווה החקלאית-חינוכית באבנ"י אית"ן שתחל לפעול כבר בשנה"ל הקרובה הילה נוקד רכזת ומורה…
-
משולחן המועצה האזורית גולן
ברמת טראמפ ממשיכות הגרלות המגרשים עליהם יבנו בתי הקבע התחבורה הציבורית מלאה בנופשים ובכבישים סביב הכנרת…
-
משולחן המועצה האזורית גולן
המועצות הדרוזיות מקדמות יחד עם מועצה אזורית גולן הקמתו של אזור תעסוקה ותעשייה חדש בצפון…