סיפורו של רג'אר, שנמצא ממש בגבול בין עמק החולה ואצבע הגליל לרמת הבניאס, ובין ישראל ללבנון, כשהגבול המדיני עובר ממש במרכזו
אביתר ליכטמן מרכז סיור ולימוד קשת יהונתן
מאז ומעולם, הייתה ארץ ישראל מקום מפגש בין מעצמות שונות. אזורים שלמים עברו משליטת אימפריה אחת לאחרת. הגולן והגליל הם דוגמה מעולה לאזור כזה. רק ב-120 השנים האחרונות, הספיקו לשלוט בו האימפריה העות'מנית, מנדט צרפתי ומנדט בריטי, מדינה סורית, לבנונית וישראלית.
בתוך הקלחת הטריטוריאלית הזו, אחד מהסיפורים המעניינים ביותר הוא סיפורו של הכפר רג'אר (ע'ג'ר), שנמצא ממש בגבול בין עמק החולה ואצבע הגליל לרמת הבניאס, ובין ישראל ללבנון, כשהגבול המדיני עובר ממש במרכזו.
הכפר הוא הכפר העלאווי היחיד במדינת ישראל ואם השם "עלאווים" מוכר לכם, זה כי נשיא סוריה, בשאר אסד, משתייך לזרם הזה שפרש מהאסלאם, מה שתרם רבות להתפתחות מלחמת האזרחים הסורית, אבל זה כבר לכתבה אחרת.
בזמן שהמנדט הבריטי שלט ברוב מרחבי מדינת ישראל של היום, החזיק שלטון המנדט הצרפתי באזור צפון אצבע הגליל ובגולן. בהמשך, קיבלו סוריה ולבנון עצמאות ועם הקמת מדינת ישראל, היה הכפר בשטחי המדינה הלבנונית, בעוד השטחים הסמוכים ממזרח שייכים לסורים.
בסמוך לכפר, עובר נחל החצבני – שניר, כשהמקורות המרכזיים שלו כיום צמודים ממש לכפר ונקראים מעיינות הוזאני. ככל הנראה, הסורים ביקשו משלטונות לבנון להטות את מימי הואזני, כדי למנוע מהם להמשיך לשטח ישראל
בשלב מסוים (והדעות חלוקות מתי זה בדיוק קרה), עבר שטח הכפר משלטונות לבנון לשלטונות סוריה. מה הסיבה? בסמוך לכפר, עובר נחל החצבני – שניר, כשהמקורות המרכזיים שלו כיום צמודים ממש לכפר ונקראים מעיינות הוזאני. ככל הנראה, הסורים ביקשו משלטונות לבנון להטות את מימי הואזני, כדי למנוע מהם להמשיך לשטח ישראל. הלבנונים חששו להיכנס לעימות מול ישראל ונתנו לסורים להתעסק עם ה"פצצה המתקתקת" ובעצם, העבירו את שטח הכפר הבודד לידי סוריה.
מדינת ישראל לא הייתה מודעת למהלך ובזמן שחרור רמת הגולן, בכלל ורמת הבניאס, בפרט, הגיעו כוחותינו לסביבות הכפר, הודיעו לתושבים שרק ימסרו את נשקם, אך אין לנו מלחמה אתם (מכיוון שלבנון לא הייתה שותפה למלחמה) והמשיכו הלאה.
תושבי הכפר היו לתקופה מסוימת שוב תחת שלטון לבנון, אך בסופו של דבר, חזרו לשליטת ישראל ובשנות ה-70', הוקמה במקום מועצה מקומית ישראלית. עם סיפוח הגולן, סופח גם הכפר באופן רשמי לשטחה של ישראל.
חצי-חצי
מלחמת לבנון הראשונה, ובהמשך – נסיגת צה"ל מלבנון, הביאו לתמורות בכפר. על פי הסיכומים החדשים, הכפר נחצה לשניים, כשהגבול התיאורטי עובר במרכזו, חציו של הכפר בישראל וחציו – בלבנון. בשנות ה-2000 המוקדמות, קרו שני אירועים מורכבים: הראשון היה הטיית מי הוזאני, הפעם על ידי חיזבאללה וממשלת לבנון. השני היה ניסיון חטיפת חייל במרכז הכפר, במהלכו חיסל טוראי צעיר בשם דוד מרקוביץ ארבעה מחבלים בקרב פנים אל פנים.
מלחמת לבנון השנייה הביאה גם להרס מתקני הטיית הוזאני וגם להסגת כוחות חיזבאללה מהכפר, עד ימינו. כיום, שולט צה"ל באופן מעשי בשני צדי הכפר, גם בשטח שרשמית שייך ללבנון. מאז שנת 2000, אסורה הכניסה על ישראלים שאינם תושבי רג'אר לשטחי הכפר.
ביום שישי, 20.12, כ"ב בכסלו, באישור צבאי מיוחד, נוציא מ"קשת יהונתן" סיור לכפר רג'אר ונשמע את סיפורם המיוחד של תושבי הכפר, את סיפור קרב הגבורה שנערך בו ונתצפת על שטחי לבנון ממרומי הר דב. הסיור מתקיים במסגרת סופשבוע מלא בתוכן והרצאות ב"קשת יהונתן", החל מיום חמישי, בערב עיון בנושא "הגיבורים שלא הכרתם" ועד שבת, בנושא "גבורה יהודית, בימים ההם בזמן הזה". מספר המקומות מוגבל ביותר.
להרשמה שלחו הודעה ל-054-6960503