אחיזה בטלפון נייד בשעת נהיגה מהווה עבירה אל תגידו "רק הזזתי את הנייד", "בכלל לא דיברתי" וכדו'. האחיזה במכשיר הסלולרי תוך כדי נהיגה – אסורה, נקודה. עמידה ברמזור אדום? בבית המשפט זהו מצב של "רכב נוסע"
כולנו מודעים לחוק האוסר עלינו לעשות שימוש במכשיר הסלולרי שלנו, בשעת נהיגה.
חלקנו נוטה לחשוב, כי אומנם אסור לשוחח בטלפון הנייד, אך מותר לשלוח ולקרוא הודעות, או להקליד כתובת לחיפוש ב"ווייז". יש כאלו שחושבים שניתן לעשות שימוש בנייד דווקא בעת המתנה לאור הירוק ברמזור, כשהרכב אינו במצב נסיעה.
לפני ימים אחדים, קבע בית המשפט העליון בפסיקתו, כי לא רק שלא ניתן כמובן לשוחח בטלפון הנייד בזמן הנסיעה, אלא נקבע, באופן ברור וחד-משמעי, כי קיים איסור לאחוז בטלפון בעת נסיעה, גם בלי להשתמש בו. קרי: אסור להעבירו ממקום למקום ואפילו אסור לכם להזיזו, גם אם הוא מפריע לכם בעת הנהיגה.
נשאלת השאלה אז מה כן מותר לנו לעשות עם מכשיר הסלולר, בזמן שאנחנו ברכב?
ביצוע שיחות טלפוניות בלבד ייעשה אך ורק אם המכשיר מקובע באמצעות אביזר כזה או אחר, ו/או באמצעות דיבורית, תוך שימוש במיקרופון. לעולם, אין להחזיק במכשיר ולהשתמש לשיחה עם המכשיר, אחרת הנכם מסתכנים בקבלת דו"ח, בליווי עונש מרתיע
פסיקת בית המשפט העליון
למי שלא יודע, בית המשפט העליון הוא הערכאה הגבוהה במדינת ישראל ופסיקתו יוצרת תקדים מחייב לכל בית משפט בישראל, זולת בית המשפט העליון עצמו. כך היה גם במקרה האחרון, בו דחה בית המשפט העליון את ערעורו של נהג שקיבל קנס על סך 1,500 ש"ח ורישיונו נשלל, לאחר שנתפס כשהוא אוחז בטלפון הסלולרי שלו, בעת נהיגה.
התיק הגיע לבית המשפט העליון לאחר שאותו נהג הורשע פעמיים בערכאות נמוכות יותר וערער על כך בטענה שעמד ברמזור אדום וכי לא השתמש במכשיר, אלא רק החזיק אותו ולכן הדו"ח איננו מוצדק.
האם אני יכול לאחוז בטלפון בעת עצירה ברמזור אדום? כאמור, בעבר הייתה סברה כי בעת עצירה ו/או המתנה לאור ירוק ברמזור, כאשר הרכב אינו במצב נסיעה, מותר לנהגים לאחוז בנייד ולעשות בו שימוש, למעט שיחות קוליות.
בית המשפט קיבל את טענות התביעה והשוטרים, כי גם עמידה ברמזור אדום נחשבת תחת ההגדרה של "רכב נוסע" ועל כן הדו"ח שניתן מוצדק.
קביעתו המהותית של בית המשפט העליון בעניין זה הייתה כי "נהג הרכב מחויב להחזיק בידיו את ההגה, או הכידון, בכל מקרה בו הרכב בתנועה" ולפי בית המשפט העליון, הנהג רשאי להסיר יד אחת מן ההגה, או הכידון, רק אם הוא צריך לבצע פעולה המבטיחה את תקינות הרכב, או לקיום כללי התנועה. עוד אמר בית המשפט כי השאלה אם השתמש הנהג במכשיר הסלולרי או לא היא איננה מהותית. עצם החזקת המכשיר הסלולרי הוא זה אשר אסור בכל מקרה, ללא קשר לשימוש בפועל.
מתקשרים אליי באמצע נהיגה… מה עושים?
רשויות החוק, עדיין… לא אסרו באופן מוחלט את האפשרות לשוחח בעת הנהיגה. יחד אם זאת, האיסור הגורף הנו עצם החזקת המכשיר לכל פעולה אפשרית, גם אם הטלפון כבוי לחלוטין.
ביצוע שיחות טלפוניות בלבד ייעשה אך ורק אם המכשיר מקובע באמצעות אביזר כזה או אחר, ו/או באמצעות דיבורית, תוך שימוש במיקרופון. לעולם, אין להחזיק במכשיר ולהשתמש לשיחה עם המכשיר, אחרת הנכם מסתכנים בקבלת דו"ח, בליווי עונש מרתיע.
קיבלתי דו"ח – לשלם או לא?
אדגיש, כי שימוש במכשיר הסלולרי בעת נסיעה מהווה מכת מדינה לכל דבר. כל פעולה שקשורה במישרין ן/אן בעקיפין למכשיר הנ"ל בזמן שהייתכם ברכב הנה מסכנת את החיים שלכם וכמובן, של הסביבה.
יחד עם זאת, לעתים, נהגים שומרי חוק מקבלים דו"ח של שימוש בטלפון הנייד, שעה שבמציאות, לטענתם, לא כך היה הדבר.
כאן באה לידי ביטוי, גרסתו של הנהג מול גרסתו של השוטר, אשר ניתן כמובן לבררה מול בית המשפט, על מנת שיפסוק הוא מי הוא הצודק ואם אכן הדו"ח שניתן היה מוצדק מיסודו.
לא פעם, אני מייצג אזרחים שהואשמו בעבירה זו ללא הצדקה וכך בבית המשפט לאחר מיצוי ובירור שלל הראיות והעובדות בתיק, הצלחתי לבטל את כתב האישום, או לסיים את התיק ללא צבירת נקודות רישוי לחובתו של הנהג.
איך הסתיים התיק שנידון בבית המשפט העליון?
אותו נהג הורשע ונקבע כי עליו לשלם קנס בסך 1,500 ש"ח, או 15 ימי מאסר תמורתו, פסילת רישיון נהיגה לתקופה של 14 ימים ופסילת רישיון נהיגה על תנאי, למשך שלוש שנים.
סעו בזהירות!
כתבות שיכולות לעניין אותך
אולי יעניין אותך גם:
- גילגולה של אבן
בזמן שהגולן היה סורי, חמדו תושביו אבנים עתיקות, במיוחד המעוטרות שבהן ושילבו אותן בבנייה של…
- עיר של יהודים
מול רמת מגשימים, כ-15 ק"מ מזרחית לגבול הסורי, שכנה ה"עיר של יהודים" – נווה. בתלמוד…
-
הקסם של "קלרה"
את "קלרה", מסעדה איטלקית משפחתית קסומה, חלבית וכשרה למהדרין, הקים אורי אזולאי, בא.ת. קצרין, בשביל…