כמו אישה בוגרת, יפה ובשלה, כמו פרי בשיא בשלותו, כמו השמש בסוף היום – הדלעת נמצאת עכשיו בשיא העונה שלה. אוי, אוי, כמה שהיא טעימה וגם בריאה!
מקורה של הדלעת הוא בדרום אמריקה הרחוקה. על ספינות מגלי עולם, נדדה לה לאירופה ומשם חזרה לאמריקות. הדלעת שאנו מכירים היום עברה הרבה גלגולים. אומות ותרבויות אימצו אותה ומסורות רבות משלבות אותה כפרי האדמה המסמל עושר תזונתי, יבול שופע ואדמה פורייה.
אצלנו, הדלעת היא אורחת, לתקופה קצרה, כתומה ובשרנית ולאחר מכן, נעלמת… עד העונה הבאה. בין לבין, יש לנו סוגי דלועיים אחרים, הממלאים את מקומה בכבוד כמו הדלורית. מכיוון שהדלעת אוהבת מים וחום, בהרבה גינות היא מצליחה לשגשג, לכסות את הגינה בעלים ענקיים ובפרחים כתומים/צהובים מרהיבים ולבסוף, גם להניב ירק אדיר ממדים, המגיע לעשרות קילוגרמים.
הדלעת מכילה יופי של ערכים תזונתיים, מפחמימות מורכבות, סיבים תזונתיים, חומצה פולית, מגוון של ויטמיני B ועד ויטמין אחד חשוב במיוחד – ויטמין A (גם צהובים). ויטמין A חיוני לבריאות העיניים ובעיקר לחיזוק וחידוד ראיית הלילה שלנו. לוויטמין A תפקיד חיוני בבריאות הריריות שלנו. רירית הפה והלוע, רירית מערכת העיכול לכל אורכה ועוד.
הדלעת נחשבת ל"מזון ראשוני" ומתאימה לתינוקות רכים, בתחילת דרכם הקולינרית. היא קלה לעיכול וספיגה ולרוב, איננה אלרגנית.
ברפואה הסינית התזונתית, דלעת נחשבת כמחזקת של מערכת העיכול ואכן, מתאימה לאלו המתאוששים ממחלה, ניתוח, או עם קשיי לעיסה ובליעה. הדלעת רכה, מתוקה ומשתלבת מעולה במתכונים מלוחים ומתוקים
ברפואה הסינית התזונתית, דלעת נחשבת כמחזקת של מערכת העיכול ואכן, מתאימה לאלו המתאוששים ממחלה, ניתוח, או עם קשיי לעיסה ובליעה. הדלעת רכה, מתוקה ומשתלבת מעולה במתכונים מלוחים ומתוקים. אפשר לאפות אותה, לאדות, לצלות, להקפיץ ומה לא… ותמיד תמיד יוצאת טעימה כל כך.
הדלעת עבורי היא מזון חובה במטבח. כל השנה, יש אצלי איזשהו סוג של דלעת – דלורית, ספגטי… הדלעת קלה כל כך להכנה, שזה פשוט נפלא! קצת שמן זית ומלח גס וישר לתנור לצלייה מהירה. 40 דק' ויש לכם מנה משגעת, ניחוח מתקתק באוויר וטעם גן עדן. ככה סתם, עם כפית, או מעל קינואה/אורז, או כוסמת.
אם הדלעת שלמה, היא תחזיק הרבה מאוד זמן, עד 2-3 חודשים אל תוך החורף. אם פתחתם, יש להשתמש תוך שבוע. לצערי, אי אפשר להקפיא דלעת… ☹ אך לא נורא, תמיד יש עונה חדשה ובכל שנה, הדלעת חוזרת ותמיד משמחת מחדש😊 אז לעונה הזו, מתכון משמח, טעים, יפה ובריא.
צלי דלעת בראס אל–חנות
רכיבים:
נתח גדול של דלעת
כ-1/2 כוס שמן זית
1/2 כוס מים
3-4כפיות ראס אל–חנות
מעט סוכר חום (או סוכר קוקוס), מלח ופלפל שחור טחון
4 בצלים פרוסים
1 גמבה פרוסה דק
להגשה:
טחינה משומשום מלא וסילאן
אופן הכנה:
מחממים תנור ל-200 מעלות ומרפדים תבנית בנייר אפייה.
מניחים דלעת בתבנית, מזלפים עליה 3-2 כפות שמן זית ומפזרים ראס אל–חנות, מלח, סוכר ופלפל. צולים את הדלעת בתנור שעה, או עד שהיא רכה ושחומה.
בינתיים, מטגנים טבעות בצל ורצועות גמבה בשמן ורבע כוס מים, עד להזהבה ומתבלים במעט ראס אל–חנות, מלח ופלפל חריף.
כשהדלעת רכה, מפזרים עליה את הבצל והגמבה ומגישים עם טפטופים של טחינה גולמית וסילאן מעל.
כתבות שיכולות לעניין אותך
אולי יעניין אותך גם:
-
מצווה גדולה
תלמידי כיתה ז', מקיבוץ מחניים, ארגנו בשנת בר-המצווה שלהם את "בזאר מחניים", יריד שכל הכנסותיו…
-
"ההנאה הכי גדולה שלי - להיות קרובה לעצים ולחקלאות"
איילת שר-שלום (36), תושבת קצרין, משמשת מזה כחמש שנים כטכנאית מחקר במו"פ (מחקר ופיתוח) צפון…
-
גז טבעי
לפעמים זה שקט ולפעמים רועם, לעתים בעל ריח ולעתים ללא, אך תמיד זה מטריד אותנו…