בנט נאם בכנס גדול המזוהה עם הזרם הקונסרבטיבי ואמר שם כי לימודי היהדות חשובים יותר מלימודי מדעים. מיד הותקף באלימות מילולית מאופיינת על ידי אותם מי שתקפו אותו כשאמר בעבר את ההפך
שר החינוך, נפתלי בנט, היה הדובר המרכזי באירוע גדול, באמפי קיסריה, לציון ארבעים שנה לתכנית תל"י – תגבור לימודי יהדות.
תכנית תל"י מזוהה עם הזרם המסורתי (קונסרבטיבי) ביהדות. היא החלה בשנות השבעים, ביוזמה ירושלמית, של משפחות מסורתיות, שהחינוך הממלכתי-דתי לא התאים להשקפת עולמן, אך במערכת החינוך הממלכתית החילונית הן לא מצאו מענה הולם לרצונם שילדיהם ילמדו יהדות ברמה מספקת.
החסות האקדמית של תכנית תל"י היא של מכון "שכטר" למדעי היהדות, המזוהה עם התנועה המסורתית. הרוח של תכנית תל"י היא מסורתית, פלורליסטית, הומניסטית.
עצם העובדה ששר החינוך, העומד בראש מפלגה דתית-אורתודוכסית, נשא את דבריו בכנס הזה, חשובה בעיניי יותר מתוכן דבריו. יש בכך הכרה חשובה מאוד בזרמים שאינם אורתודוכסיים, עובדה שלצערי ממש אינה מובנת מאליה. לא זו בלבד שאי אפשר להעלות על הדעת שר חרדי משתתף בכנס כזה; איני רואה גם את קודמיו של בנט בהנהגת המפד"ל עושים זאת. בכך, הוא ממשיך במהלך של היפתחות לזרמים אחרים, מהלך המאפיין אותו מאז החל להנהיג את "הבית היהודי".
הד לעובדה הזאת מצאתי בדברי התלהמות של הימין הפנאטי ברשתות החברתיות, שסנטו בבנט על כך שהלך לכנס של "הקרן החדשה" וכדו', ברוח השנאה המאפיינת את הגורמים הללו. אולם מה שמעניין יותר הוא שבתקשורת הכללית, שציטטה את דבריו של בנט בהבלטה רבה, לא צוינה הזהות של הארגון בפניו הופיע. כנראה שזה לא היה במקרה. אזכור כזה, שלא לדבר על פרגון, לא מתיישב עם האג'נדה שהדריכה את התקשורת, בהתייחסותה לדבריו של בנט.
משפט אחד בדבריו של שר החינוך עורר סערה: "לימודי היהדות חשובים יותר מלימודי מדעים ומתמטיקה". דבריו אלה של בנט היו אות להסתערות-רבתי עליו.
הביקורת על דבריו של בנט באה מצד אלה שרוצים מערכת חינוך היוצרת אינדוקטרינציה לקו הפוליטי שלהם; של מיעוט צר ומצומצם, שמכנה את הפוסט-ציונות – "ערכים ליברליים" ויוצא נגד כל מה שאינו מתיישב עם הקו שלו
ההתנפלות על בנט התבטאה בשני טיעונים. האחד הוא הדחליל של ה"כפייה הדתית". הרי אם בנט דיבר על לימודי יהדות, ברור שיהדות היא רק דת, שהדת היא רק הזרם האורתודוכסי, שהזרם האורתודוכסי פירושו כפייה דתית, אינדוקטרינציה וכו'. איך מעמתים את הביקורת הזאת עם העובדה שהשר נאם בכנס של פלורליזם ביהדות? משתיקים את העובדה החשובה הזאת ולא מדווחים עליה.
הטיעון השני בהתנפלות על בנט, הוא "חשכת ימי הביניים" והטפה עד כמה חשובים המדעים ומה הוא מביא עלינו לימודי דת במקום מדע, והוא רוצה למנוע מילדינו את המודרניזציה, והוא רוצה להשאיר אותם בורים, כי אם הם יהיו בורים הם יצביעו לימין וכו' וכו', הכול ציטוטים של אמירות שנאמרו בכלי התקשורת.
שר המתמטיקה
זה כל כך מגוחך, כאשר מדובר בשר שהעלה על ראש סדר היום את חמש יחידות המתמטיקה והשנה – את תגבור לימודי האנגלית. דבריו היו מבוססים דווקא על העובדה הזאת ועל כך שפועלו כשר החינוך מיתג אותו כשר המתמטיקה. יתר על כן, עד השבוע שעבר, תקפו אותו מאותו צד של המפה, על כך שהוא מקדם את המתמטיקה, כדי לפגוע בלימודים ההומניים, שמפתחים מחשבה ביקורתית וכו'. והנה, כאשר הוא אמר שלימודים הומניים חשובים בעיניו אף יותר מהמתמטיקה, המזוהה כבבת עינו, אותם אנשים תוקפים אותו. למה? כי הם התכוונו להומניסטיקה אחרת.
וזאת האמת – הביקורת על דבריו של בנט באה מצד אלה שרוצים מערכת חינוך היוצרת אינדוקטרינציה לקו הפוליטי שלהם; של מיעוט צר ומצומצם, שמכנה את הפוסט-ציונות – "ערכים ליברליים" ויוצא נגד כל מה שאינו מתיישב עם הקו שלו. מדובר באותם אנשים שמנסים להפוך את לימודי האזרחות לשטיפת מוח פוסט-ציונית, המציגה את המדינה היהודית כניגודה של מדינה דמוקרטית. דוברי אותו מיעוט קפצו כמוצאי שלל רב על דבריו של בנט, כי הם סולדים מיהדות.
אני מסכים עם דבריו של בנט. ייתכן שהייתי מנסח אותם אחרת. אולי הייתי אומר "חשובים לא פחות מ…", כדי לא לתת תחמושת למי שמעוניינים לתקוף אותו. אבל הדברים נכונים. חשוב מאוד ללמוד מתמטיקה, מדעים ואנגלית. מקצועות אלה הנם מרכיב משמעותי בלימודי הליבה, שלטעמי אסור לפטור מהם אף ילד במערכת החינוך הישראלית.
ה
אך מערכת החינוך לא נועדה רק לייצור אנשים בעלי ידע, חשוב ככל שיהיה, אלא תפקידה לחנך. עליה לחנך לציונות, לאהבת הארץ, לחיבור למורשת היהודית, לחיבור לשורשים היהודיים. עליה לחנך לכך באופן פלורליסטי, הנותן ביטוי לדרכים השונות ביהדות, שאינה צרה כשביל עזים, אלא היא אוטוסטרדה רבת- ערוצים. החינוך הערכי נועד לחנך את הילדים להיות טובים יותר כבני אדם, כיהודים, כישראלים. לימוד התנ"ך, התלמוד, מורשת ישראל, התרבות היהודית הישראלית, ההיסטוריה של עם ישראל, הם מרכיב חשוב בציוד של הילד בצידה לדרך לחיים; כדי שלא יהיה רק בעל יכולת להיות איש היי-טק, אלא שיבחר להיות איש היי-טק במדינת ישראל ולתרום מכישרונו ויכולותיו לחברה הישראלית. כדי שיהיה בן בית ובעל בית בתרבותו היהודית ולא זר ומנוכר לה.