אתגרים בחינוך הומניסטי יהודי – סיום השתלמות לאנשי חינוך, כשהנושא השנה היה מקומות המפגש וההתנגשות בין ערכים הומניסטיים ולאומיים
מור שגיא, "עיינות" – יהדות ישראלית במרכז הקהילתי גולן
זאת השנה השנייה, שאנחנו מקיימים לאנשי החינוך בגולן, השתלמות בתחום היהדות הישראלית. שותפות של מחלקת החינוך של המועצה האזורית גולן, "עיינות" – יהדות ישראלית במרכז הקהילתי גולן, תכנית "בארי", של מכון "הרטמן" ופסג"ה קצרין. זאת השנה השנייה, שכעשרים נשות ואנשי חינוך מבתי ספר, ומעגלי חינוך נוספים ברחבי הגולן, נפגשים ללמוד יחד ולהיחשף לתפיסות שונות ומקורות קדומים וחדשים, שיעשירו את עולמם החינוכי והאישי.
השנה, עסקנו במקומות המפגש וההתנגשות בין ערכים הומניסטיים ולאומיים ואיך כל זה נוגע לחיינו כאנשים וכמחנכים. דרך נקודות מבט שונות, ביררנו מה זה אומר להיות אדם. שמחנו על התרחבות הקבוצה למעגלי חינוך נוספים. כדי להעביר את התחושות והתכנים של המפגש המיוחד שהתרחש השנה, נביא כמה מדברי המשתתפים:
אמירה נחום: "ההשתלמות מאפשרת לי חשיבה פילוסופית, שבחיי היום–יום כמעט שלא ניתנת לי ההזדמנות לכך, מאפשרת לי מפגש עם אנשים מרחבי הגולן והגליל, שלא הייתי נפגשת בפורום אחר"
"זו השנה השנייה, שאני בוחרת להשתתף בהשתלמות לנפש ולנשמה, שאינה מתחום הדעת בו אני עוסקת באופן ישיר. זו השתלמות המרחיבה את הדעת בכלל תחומי החיים. ההשתלמות מאפשרת לי חשיבה פילוסופית שבחיי היום–יום כמעט שלא ניתנת לי ההזדמנות לכך, מאפשרת לי מפגש עם אנשים מרחבי הגולן והגליל, שלא הייתי נפגשת בפורום אחר, מאפשרת לי מפגש עם אנשי רוח מתחומים שונים". (אמירה נחום)
הומניזם – הבסיס המשותף
"הרב קוק, מגדולי הוגי הדעות של תקופתנו, כתב בספרו 'מוסר הקודש': 'אסור ליראת שמים שתדחק את המוסר הטבעי של האדם, כי אז אינה עוד יראת שמים טהורה! סימן ליראת שמים טהורה הוא, כשהמוסר הטבעי, הנטוע בטבע הישר של האדם, הולך ועולה על פיה במעלות יותר גבוהות ממה שהוא עמד בלעדיה".
הרב מלמדנו שהבסיס הוא המוסר הטבעי של האדם באשר הוא אדם – המוסר האנושי, ההומני, אותו בחנו במהלך הקורס, לעומק ולרוחב, בהקשריו השונים: הסביבתיים, החברתיים, הקיומיים ועוד, באופן מעניין, איכותי ומגוון. המוסר היהודי, 'יראת שמים' כמו שהרב קורא לו, אינו מתנגד, אינו מתעלם ואף אינו עומד לצדו של המוסר הטבעי, אלא הוא מכניס לתוכו אור מיוחד, משמעות ייחודית שנובעים מעולם היהדות ותפקידו לשכללו ולהעמיקו!
"כהמשך לדברי הרב קוק וכתוצר של השיח הפורה והמרתק לאורך מפגשי ההשתלמות הגולנית, אין ספק בלבי, שההומניזם צריך להיות הבסיס המשותף, ממנו ודרכו נבנה חיים ערכיים משותפים בגולן ובארץ ישראל כולה!". (הרב אביעד ששון)
חדירת האוניברסליות
"אחד המפגשים שהשפיעו עליי ברמה האישית וממשיכים ללוות אותי במחשבות הוא המפגש בו עסקנו, בין היתר, בשאלת חדירת האוניברסליות של הכריסטמס לחג החנוכה שלנו.
"חיי כמחנכת וכאימא יהודייה, שחונכה על ברכי דור שני לשואה, מלווים רבות בשאלה עד כמה עליי להתפשר על חדירת התרבות המערבית והאוניברסלית, גם כשזו מאפילה על ציון החגים והאירועים היהודיים. האם להמשיך את הקו של הוריי, שאסרו עליי כנערה לצאת למסיבות סילבסטר, כי זה של הנוצרים, ואנחנו יהודים? ומאותה הסיבה גם בזים לכל יהודי שמאמץ לחיקו מנהג לא יהודי ומכניס אותו לביתו?
"זה החינוך אותו ינקתי, זה החינוך הזורם בעורקיי, אך האם נכון להמשיך עם ההתבדלות הזאת? האם, בשנת 2020, אנחנו לא עם חזק מספיק כדי לדעת לקבל ולאמץ מנהגים של דתות אחרות, כחלק מהאוניברסליות? אני מודה שהתשובה עדיין לא ברורה לי". (ורד שגב)
זוויות אחרות
"נדמה שכילדים, קיבלנו נקודות מבט וזוויות הסתכלות מאוד מדויקות על החיים. כה מדויקות הן נראות לנו, עד שנדמה שכלל לא קיימות זוויות אחרת. כל נושא נצבע בצבע המיוחד לו וברור שאת הצבע לא ניתן להחליף בשום אופן.
רחל בורג: "בהשתלמות הזאת, נפקחו עיניי לראות שיש זוויות מבט שונות וגם להן יש מקום. ניתן אפילו למחוק צבע ולחדשו בצבעים שונים. בכלל, יש גוונים וניואנסים קטנים, שלפני כן לא ראיתי"
"בהשתלמות הזאת, נפקחו עיניי לראות שיש זוויות מבט שונות וגם להן יש מקום. ניתן אפילו למחוק צבע ולחדשו בצבעים שונים. בכלל, יש גוונים וניואנסים קטנים, שלפני כן לא ראיתי. אני מתפללת שיותר לא נשאף להיות 'צודקים' וכך ייבנה עולם יותר שלם". (רחל בורג)
אנחנו מתחילים לבשל כבר את השנה הבאה, בה נשמח להרחיב עוד את מעגלי השותפים לשיחה ולעשייה הגולנית העשירה והחשובה הזאת. בתכנון: יצירת קהילת מחנכים לומדת, פתיחת השתלמות שלישית וחידוש צוות ההיגוי לתחום חינוך יהודי–ישראלי בגולן.
כתבות שיכולות לעניין אותך
אולי יעניין אותך גם:
-
מעגלים של אור
פרויקט "מעגלים" בבית הספר "גמלא" הקים קבוצת העצמה באמצעות שיח ותנועה, לבנות כיתות ד'-ו'. בתהליך…
-
המשימה שלנו היא להיות עוגן מרכזי באזור
ראש המועצה המקומית קצרין, דימי אפרצב מסכם את השנה החולפת, מדבר על תכניות לשנה הקרובה…
-
אדם וטבע ברמת הגולן
כתבה שנייה בסדרת כתבות בשנת ה-25 למכון לחקר הגולן - התחום הרגיש בו נוגעים זה…