ההר הגבוה ברכס הרי נפתלי נושא על פסגתו קבר שנוי במחלוקת. הלבנונים טוענים שזהו קבר שייח' עאבד, הישראלים – קבר רב אשי. הגבול, אגב, חוצה את המצבה בדיוק באמצע
אביתר ליכטמן,מרכז סיור ולימוד "קשת יהונתן", צילום: אלישמע סנדמן
הסיור שלנו היום הולך אל הרכס המקביל שלנו, מעבר לעמק החולה, רכס הרי נפתלי ולא סתם אל הרכס, אלא אל ההר הגבוה ברכס – הר שנאן, או בשמו הערבי "שייח' עאבד". השם הר שנאן ניתן להר ככל הנראה לאור גובהו הרב ביחס לסביבתו. שנאן הוא דמות מלאך/שרף – דמות עליונה.
תפקידו של רב אשי היה מרכזי, מכיוון שהוא וחברו רבינא, חתמו את התלמוד הבבלי. משמעות הדבר היא שהם החליטו אילו דיונים שהתרחשו בבתי המדרש המרכזיים בבבל ייכנסו לספרי התלמוד וישמשו את העם היהודי לדורי דורות
בפסגתו של ההר, לא רחוק מקיבוץ מנרה, נמצא מבנה קבר שסיפורו חוצה מדינות. הלבנונים טוענים שהקבר הוא של אדם מוסלמי בשם שייח' עאבד. הישראלים, לעומתם, מצביעים במקום על קברו של האמורא רב אשי. אמורא הוא רב שחי בתקופת התלמוד (גמרא). אמנם אנחנו מכירים שמות של מאות אמוראים, אך תפקידו של רב אשי היה מרכזי, מכיוון שהוא וחברו רבינא, חתמו את התלמוד הבבלי. משמעות הדבר היא שהם החליטו אילו דיונים שהתרחשו בבתי המדרש המרכזיים בבבל ייכנסו לספרי התלמוד וישמשו את העם היהודי לדורי דורות ואילו פחות נחוצים.
עד שנת 2000, כל עוד מדינת ישראל שלטה בשטחי דרום לבנון, התאפשרה ההגעה לקבר באופן חופשי. עם נסיגת כוחות צה"ל מלבנון, דרשו בלבנון שהקבר יהיה בתחומם ולעומתם, ישראל התעקשה שהוא יהיה בשטח ישראל. בהובלת שליח האו"ם לאזור, הוחלט כי הגבול יעבור ממש על מבנה המצבה ויחצה אותה לשניים. בשנים הראשונות לאחר הנסיגה, המתפללים מצאו את עצמם עומדים פנים אל פנים עם מחבלי חיזבאללה שעמדו מצדו השני ואף איימו על חיי המתפללים, שלא יתקרבו למקום.
לאחר מלחמת לבנון השנייה, הורחק ארגון הטרור חיזבאללה מהאזור וכחות יוניפי"ל קיבלו את אחריות השמירה על הצד השני. בתחילה, הסכימו בצה"ל לביקורים בודדים במהלך השנה, בקבוצות מאורגנות ובתיאום. אך בשנים האחרונות, ההגעה למקום כמעט שלא אושרה. הקבר עומד במקום בודד בשטח, עם גדר הגבול שחוצה אותו לשניים… אנחנו כמובן מקווים לימים בהם נוכל לבקר משני עבריו, בבטחה ובשלום..
בתאריך 14.2.20, י"ט שבט, יצא סיור באישור צבאי מיוחד להר שנאן וגבול הלבנון. נסייר בסמוך לקבר רב אשי, נצפה מגדר המערכת על לבנון וניכנס למוצב ציפורן, שנמצא ממש על הגבול. לאחר מכן, נמשיך למושבה מטולה ונספר את סיפורן של האדמות היהודיות שנותרו בשטחי לבנון, עד היום.
הסיור מתקיים באישור צבאי נדיר. מוזמנים להירשם לסיור: שלחו הודעה למספר 054-696-0503 עם המילים: קישור הרשמה לסיור ותקבלו הודעה עם פרטי הרשמה בחזרה.
המקומות אוזלים, מהרו להירשם!