כמו בכל רעיון חדש, גם לרעיון טורבינות הרוח צפו ועלו קולות מתנגדים. חשוב שיישמעו הקולות המציפים בעיות. כך ניתן לחקור, למצוא ולהמציא פתרונות
גלעד הילמן, אבנ״י אית״ן giladhilman@gmail.com
אנשי הגולן, מדור המייסדים לדור ההמשך, הם אנשי התיישבות, שבחרו לעזוב את חיי הנוחות הקיימים באזור האורבני של המדינה. תקעו יתדם בחבל ארץ זה, כדי ליישבו ולהפריחו. משימה זו נעשית וממשיכה להיעשות בהצלחה הודות לרוח העשייה המאפיינת את אנשי הגולן.
במהלך השנים, ענפי החקלאות היוו עוגן כלכלי ליישובי הגולן. הגולן הפך למעצמה חקלאית והשכיל להתאים את עצמו בנושאים רבים, כמו בשטחי מרעה לבקר מצוין, התמקצעות והצטיינות בגידולים שונים, מפעל מאגרי מים לייעול מערך ההשקיה, רפתות מתקדמות, בתי בד, יקבים ועוד ענפים בהם הגולן מוביל.
החקלאות בגולן משכילה להיעזר במשאבי הגולן הפוריים לטובת פרנסתם הבסיסית של תושביו, לאפשר את המשך ההתיישבות והעברת המקל לדור ההמשך, מבלי לפגוע בערכי הטבע, שהרי החקלאי חייב לאהוב ולשמור על הטבע ממנו הוא ניזון.
עם השנים, העולם כולו, ובתוכו מדינת ישראל, הגיע למסקנה כי על מנת לשמור על הטבע, לאור הגידול באוכלוסייה, צריכת האנרגיה הגדלה ומשאבי הטבע האוזלים, חלה חובה לשנות תפיסה ולהוריד את רמת זיהום האוויר. ישראל ומדינות רבות נוספות חתמו על אמנות שקוראות, בין היתר, לעבור לייצור חשמל באמצעות אנרגיות מתחדשות. הוצבו לכך יעדים, שהמדינות התחייבו לעמוד בהם. דהיינו, מעבר לייצר חשמל מאנרגיות הקיימות בלאו הכי, כגון אנרגיית שמש ורוח, שאינן מתכלות, או מזהמות.
התנגדויות ופתרונות
לפני כעשור, הגיעה הבשורה גם לגולן ונתנה לחקלאים ולתושבים אפשרות לקחת חלק במדיניות זו ובד בבד, לזכות גם בהכנסה נוספת, על ידי ניצול המשאבים הקיימים, בהקמת מערכות סולריות על גגות של סככות ובתים.
בשורה זו הגיעה בזמן הנכון, כשענפי החקלאות והתיירות שהתפתחו בגולן החלו להיות פחות רווחיים, עם השנים. זאת, כתוצאה מהשפעה של גורמים שונים, בין אם גורמי אנוש ובין אם גורמי טבע ומשאבים.
במקביל לאפשרות להקמת מערכות סולריות על גגות, ובהמשך על הקרקע, החלו לבחון את אנרגיית הרוח. בשונה ממערכות סולריות, הדורשות שטחים נרחבים להקמתן, טורבינת הרוח הנה עמוד יחסית דק, שאינו דורש שטח רב. ניתן להמשיך ולעבד את הקרקע מסביבו ולשמר את הטבע בסביבתה.
מבחינת ייצור החשמל, טורבינה אחת מייצרת חשמל כמו שדה סולרי של 60 דונם, במדדים הנכונים להיום.
כמו בכל רעיון חדש, גם לרעיון טורבינות הרוח צפו ועלו קולות מתנגדים. טוב שכך, כיוון שכמו בכל נושא, חשוב שיישמעו הקולות המציפים בעיות. כך ניתן לחקור, למצוא ולהמציא פתרונות. כך נעשה בעולם בנושא טורבינות הרוח. הנושא נחקר לאורך ולרוחב ונמצאו פתרונות, בנוגע להשפעות על הבריאות והסביבה. הפתרונות אומצו על ידי גורמי התכנון העליונים באמצעות אנשי מקצוע וניתן מענה לכל סוגי ההתנגדות, כדי לצמצם את הפגיעה למינימום.
התנגדות היא בריאה, אך אינה צריכה להיות בכל מחיר. כאשר ניתנים פתרונות לרובן המוחלט של הבעיות, אך ההתנגדות אינה יודעת שובע, בסופו של דבר, מקבלי ההחלטות יפסיקו להתייחס להתנגדות ברצינות הראויה. משמעות הדבר היא כי הבקשות למדיניות מוסדרת והסייגים, לא יקבלו את היחס הראוי. פרויקטים יקודמו על אפם ועל חמתם של כולם. קיים חשש כי לרשות, שבשטחה המדינה תרצה לקדם הקמת חוות טורבינות רוח, תהיה השפעה נמוכה, אם בכלל, על הליכי התכנון.
כמו בכל נושא שעליו מתנהל משא ומתן, צריך גם לשאת וגם לתת. כנראה שאף פעם, אף צד לא יקבל את מלוא דרישותיו.
אין עולם מושלם
האם הכול מושלם? לא. אך מהי האלטרנטיבה? האם צפויה ירידה בצריכת החשמל, כך שנוכל לוותר על פתרונות לייצור אנרגיה? ככל הנראה, מגמת הצריכה תמשיך לעלות. האם ישנם פתרונות אחרים? ייתכן שיש ושיהיו, אך לכל פתרון יהיו יתרונות וחסרונות.
במצב המוצע כיום, יש ביכולת הגולן לקצור פירות רבים מפרויקט הטורבינות, וליהנות ממנוף כלכלי אדיר להמשך פיתוח וצמיחה של הגולן, במיוחד לאור חזון המועצה, להכפלת מספר תושבי הגולן, בעשור הקרוב.
לכן, לדעתי, התועלת מפרויקט זה רבה עשרות מונים מהנזק. השיח לא צריך להיות אם לעצור את הפרויקט, או לכמה זמן לעצור, אלא לבנות אבני דרך כיצד יש לקדמו, באילו תנאים יש לעמוד וכיצד יחולקו המשאבים והפירות שהוא יניב. ממש בקרוב, יתחילו לפעול הטורבינות בעמק הבכא ותוך זמן קצר מאוד, יהיה ניתן ללמוד על השפעתן ולבנות מתוך כך מסקנות מדויקות יותר.
הגולן לא מתאפיין באוכלוסייה שרוצה לשדרג את הרכב למרצדס יוקרתי, או לבנות וילה משיש ומזהב, אלא מרצון כן ואמתי לאפשר את צמיחת ופיתוח הגולן ולתת סיוע לשיקום הבעיות הקיימות כבר היום (כבישים, שבילים, מים, תאורה, אשפה ועוד) וזאת, לאור החשיבות של המשך מפעל ההתיישבות.
בסקר שהתקיים לאחרונה בקרב תושבי הגולן, על ידי אחת מחברות הסקרים המובילות בארץ, נמצא כי הרוב המוחלט של תושבי הגולן הביעו תמיכה גדולה בקידום פרויקטים נוספים לטורבינות רוח, מתוך נקודת מבט זו.
הטענה האחרונה, שאליה באמת קשה להתייחס עניינית, היא טענת הנראוּת. כנראה שכמו בכל נושא אחר, כל אחד וטעמו הוא. תמונה של שדה זרוע, בצל טורבינת רוח המייצרת חשמל מאנרגיית רוח היא תמונה יפהפייה, המתארת בעיניי מצב מדהים ואידאלי.
כתבות שיכולות לעניין אותך
אולי יעניין אותך גם:
-
רוח חיובית
טורבינות הרוח, המתוכננות במיזמים השונים, הצליחו להסעיר את הרוחות של לא מעט תושבים. כונסו כנסים,…
- רוח חיובית?
דניאל בלומנפלד, קיבוץ אל-רום | היזמים של פרויקט הטורבינות בגולן מונָעים רק על ידי האינטרס…