בסופה של פרשת "אמור" מופיעה דרמה חריגה: "וַיֵּצֵא בֶן־אִשָּׁה יִשְׂרְאֵלִית וְהוּא בֶן־אִישׁ מִצְרִי… וַיָּקֹב אֶת הַשֵּׁם וַיְקַלֵּל", (ויקרא כ"ד). התורה מפרטת מיהו המקלל, אך לא נוקבת בשמו, אך כן את מוצא הוריו
התורה מתארת סיפור מפתיע: אדם מקלל את שם ה' בפרהסיה. אבל מה שתופס את תשומת הלב איננו הקללה, אלא מי היה האיש הזה ומה הביא אותו לשם. התורה בוחרת להרחיב לא על תוכן הקללה, אלא על זהותו של המקלל. היא לא מציינת את שמו, אלא את הוריו. לא את גילו, אלא את ייחוסו.
השאלה היא: למה?
חז"ל מסבירים שמדובר בבן של אישה משבט דן, שנישאה למצרי. הוא ניסה להיטמע במחנה הַדָּנִי – ונדחה. המחלוקת סביב מקומו בשבט, הזהות הלא-ברורה שלו, והתחושות הקשות הובילו אותו עד לקצה.
אבל צריך לשאול שאלה עמוקה יותר: איך ילד, שנולד לעם שראה את מעמד הר סיני, מגיע למצב של ניאוץ שם ה' בפרהסיה? הרי קללה לא מתחילה בפה. היא מתחילה בלב פגוע. בזהות לא סגורה. בחינוך שלא הצליח להכות שורש.
הרמב"ם, בהקדמה למסכת אבות (שמונה פרקים), מדגיש שהמידות הטובות נלמדות מתוך מעשים ולא מתוך דיבורים. הילד מפנים את מה שהוא רואה ואת מה שהוא חי. רק כשערכים באים לידי ביטוי בהתנהגות היום-יומית של ההורים, הם נטמעים בלבו של הילד.
כאן נכנסת השאלה העמוקה: האם בבית הזה הייתה שפה של אמונה? האם ההורים דיברו על ערכים מתוך חום, יראה ושמחה, או מתוך הרגל, טכניקה וחובה? האם האווירה הייתה של שייכות אמיתית, או של רשימת מטלות חסרת נשמה? ילד סופג בעיקר את מה שהוא חי ואם מה שחי בבית הוא אמונה קרה וחסרת לב, אל נתפלא על תוצאה חצופה וחסרת שורש.
הרב קוק מדגיש ש"המחנך איננו רק מורה. הוא זרם חיים". בית שאיננו נושם אמונה, לא יוכל לשכנע את הילד לאהוב את מה שהוא לא ראה בעיניים ולא הרגיש בלב.
הבית הוא מרכז החינוך
מספרים על אב שבא לרב חיים שמואלביץ ואמר: "כבוד הרב, אני שומר על הכול – שבת, כשרות, תפילה – ובכל זאת, הילד מתרחק מכל מה שקדוש. מה לא בסדר?" הרב שאל אותו: "כשהדלקת נרות שבת, הילד ראה שאתה מתרגש, או רק בודק שהפתיל תפס? כשהנחת תפילין, זו הייתה מצווה שמחה, או לחץ של בוקר?" הילד קלט הכול. לא את המילים – את התחושות. לא את הדרשות – את הלב.
משפחות רבות, משקיעות במוסדות חינוך – ובצדק. אבל התורה מציעה מבט עמוק יותר: חינוך לא מתחיל בכיתה. הוא מתחיל במטבח, בסלון, בשיחה של ההורים ביניהם, בטון שבו מדברים על עקרונות, על אנשים, על אמונה, על ערכים. אלה המקומות שבהם הילד באמת לומד מה חשוב, לא מהכתוב על הלוח, אלא ממה שכתוב באווירה המשפחתית.
הרב וולבה כתב שחינוך מתחיל באווירה. אם בבית יש אווירה של אידאלים, של קשר אמיתי לדברים שיש להם משמעות, של אהבה לערכים – הילד סופג את זה, גם בלי הדרכה רשמית. אבל אם בבית שוררת אווירה של ביקורת, עייפות וציניות כלפי כל דבר בעל ערך, ובפרט כלפי עקרונות אמונה, או משמעות, אין פלא אם הילד מחפש את דרכו החוצה.
"וַיֵּצֵא" – זה הפועל הפותח את הסיפור: "וַיֵּצֵא בן אישה ישראלית" – הוא יוצא. לא רק מהמקום, אלא מהמעגל. מהשייכות. מהברית. כשהלב יוצא, הערכים מתרוקנים מתוכן והמעשים מאבדים כיוון.
התורה לא מבקשת לספר לנו היסטוריה. היא לא מחפשת סקנדל, אלא מבקשת לתקן. להתריע. להזכיר לנו:
הבית הוא מרכז החינוך. הזהות של הילד מתחילה שם. לא מאוחר לשנות, אבל זה חייב להתחיל מתוך כנות, אהבה, והבנה שהדוגמה האישית היא השיעור המשפיע ביותר.
במקום שבו הורים חיים את הערכים שהם מאמינים בהם, שם גם הילדים ירצו לחיות. לכן, כשאנחנו מרגישים שהילד דוחף החוצה, זו הזדמנות להביט פנימה ולשאול את עצמנו: איך נראה הבית שלנו? האם אנחנו מעניקים לילדינו מקום של חום, משמעות ושייכות? האם אנחנו מצליחים להפוך את הערכים שלנו לנוכחים, חיים, ונשמעים? הפסוק הזה אינו ביקורת – הוא תזכורת. תזכורת לכך שהברכה מתחילה בבית ושכל אחד מאתנו יכול לבחור להיות זה שמכניס פנימה ולא זה שמה שיוצא ממנו זו קללה.
שבת שלום
כתבות שיכולות לעניין אותך
אולי יעניין אותך גם:
-
למצוא את האור
השבת, ראש חודש תמוז, יהיה יום האזכרה ה-11 למותה של בתנו האהובה, אפרת. נראה כאילו…
-
לסייבר את האוזן
קורס מגן בסייבר הוא קורס צה"לי יוקרתי ביותר, המכשיר את חניכיו ללוחמת הסייבר ההולכת ומתפתחת.…
-
מוקירים את המילואים
רן קמינסקי הוא תושב ומזכיר קיבוץ אורטל. רב סרן (מיל') רן קמינסקי הוא מפקד פלוגת…