מה שמיוחד במשכורת הראשונה הוא שזו הפעם הראשונה שבה מבינים את הקשר בין זמן, מאמץ וכסף. פתאום כל שעה שעבדת מקבלת ערך
אני חושבת שהמשכורת הראשונה היא אחת המתנות הגדולות שבני נוער יכולים לקבל. לא בגלל הסכום. יש כאלה שירוויחו כמה מאות שקלים ויש כאלה שיותר. זה בכלל לא העניין.
מה שמיוחד במשכורת הראשונה הוא שזו הפעם הראשונה שבה מבינים את הקשר בין זמן, מאמץ וכסף. פתאום כל שעה שעבדת מקבלת ערך ופתאום גם הכסף נראה קצת אחרת.
אני לא אומרת שמאותו רגע מפסיקים לקנות שטויות. גם אנחנו, המבוגרים, לא תמיד מצליחים בזה… אבל משהו כן משתנה. פתאום, חושבים רגע לפני שמוציאים את כל הכסף ביום אחד. פתאום, מבינים שאם עבדתי כל כך קשה בשביל המשכורת הזאת, אולי כדאי שגם היא תעבוד קצת בשבילי.
אולי זו הנקודה החשובה ביותר.
המשכורת הראשונה היא לא שיעור בכסף, אלא שיעור בבחירה.
כי מהרגע שהכסף נמצא אצלנו, אנחנו מתחילים לקבל החלטות. האם לקנות עכשיו את כל מה שרציתי? האם לשמור קצת בצד? האם לחכות למשהו גדול יותר? לכל אחת מהבחירות האלה אין תשובה אחת נכונה, אבל עצם העובדה שאנחנו עוצרים לחשוב לפני שאנחנו מוציאים את הכסף – זו כבר התחלה מצוינת.
אני תמיד אומרת שכסף הוא לא המטרה. הוא כלי. הוא מאפשר לנו לבחור. לבחור אם ליהנות עכשיו, או לדחות סיפוק בשביל מטרה גדולה יותר. לבחור אם להוציא את כל המשכורת או להשאיר חלק ממנה לעתיד.
לבחור מה באמת חשוב לנו.
אני גם לא חושבת שמשכורת ראשונה צריכה להיכנס כולה לחיסכון. ממש לא. עבדתם, התאמצתם, מגיע לכם ליהנות ממנה. לצאת עם חברים, לקנות משהו שרציתם, או לפנק את עצמכם.
אבל אני כן חושבת שכדאי לנסות משהו קטן. עוד לפני שמוציאים את כל הכסף, להחליט שסכום מסוים נשאר בצד. זה לא חייב להיות הרבה. לפעמים גם 50 או 100 שקלים הם התחלה מצוינת.
לא בגלל הסכום. בשביל ההרגל.
כי הרגלים כלכליים לא מתחילים כשקונים דירה, או כשמקימים משפחה. הם מתחילים הרבה קודם, בהחלטות הקטנות שאנחנו מקבלים עם הכסף הראשון שאנחנו מרוויחים.
גם להורים יש כאן תפקיד. במקום לשאול "על מה בזבזת את הכסף?", נסו לשאול "מה בחרת לעשות אתו?". זאת שאלה שמזמינה שיחה, לא ביקורת. היא מאפשרת לילדים להסביר את החשיבה שלהם, לחלום, לתכנן ואפילו לטעות. גם זה חלק מהלמידה.
בסופו של דבר, המשכורת הראשונה היא הרבה יותר מעוד סכום שנכנס לחשבון.
היא מלמדת אחריות. היא מלמדת בחירה. היא מזכירה לכולנו שלפני הכול, כסף נועד לשרת את החיים שאנחנו רוצים לבנות.
עבודה ראשונה, זכויות ראשונות, משכורת ראשונה – שלושה צעדים קטנים שיכולים להפוך להתחלה של התנהלות כלכלית חכמה לשנים קדימה.









