הזרימות והמפלים

זה הזמן לצאת לטיול אביב בגולן ולצפות מקרוב בזרימת הנחלים והמפלים המרשימה ובפריחה הצבעונית


תיירות גולן

כל מאגרי המים בגולן עולים על גדותיהם ומושכים תשומת לב אדירה מצד הנוסעים בדרך והעוברים ושבים.

מאגר “דבש”, על ציר המפלים (כביש 808), סמוך לכניסה לשמורת גמלא, מאגר “בני ישראל”, על ציר המפלים סמוך לרמת מגשימים, מאגר מרום גולן ומאגר “עורבים”, בצפון הגולן.

הגולן – ארץ נחלי מים, מעיינות, מפלים ומאגרים. סוף החורף והאביב הן העונות המתאימות ביותר לצאת ולראות את המפלים השוצפים ואת זרימת הנחלים המרשימה ואת מאגרי המים העולים על גדותיהם. לאחר החורף הארוך והגשום במיוחד, הגולן כולו ירוק ופורח ומלא בפרחי בר בשלל צבעים וביניהם: חרדל, כרמלית, פרג, כלנית, עירית, חבלבל, רקפת ואירוס הגולן. הנה כמה המלצות למסלולי מפלים בגולן.

מפל סער

נוסעים בכביש מספר 99 (מקריית שמונה למסעדה). כמאה מטרים לפני הפנייה למצודת נמרוד (כביש 989), יש חניון גדול מצד ימין. מחנים את הרכב ועוברים את הכביש לצד השני. כאן יש נקודות תצפית על מפלי נחל סער ושביל הליכה קצר עם גשר העובר מעל הנחל.

מנקודת התצפית על הנחל, נשקפים שלושה מפלים. העליון והתחתון בגובה 8 מ’ והתיכון בגובה 20 מ’. זהו מפל סער שבחורף ממלאים המים בריכה למרגלותיו. בימי הגשמים בחורף והפשרת השלגים באביב, שוצפים במפלים מימי הנחל הזורמים אל נחל חרמון (בניאס). הנחל מתחתר בתפר בין המסלע הבזלתי של הגולן והסלע הגירני של החרמון והוא מהווה גבול טבעי בין שתי יחידות הנוף. מראה המפלים השוצפים בהחלט מרשים ומרנין.

מעלינו, מתנשאת מצודת נמרוד הציורית, שנבנתה על ידי המוסלמים בימי הביניים, מפני איום של כיבוש צלבני. המצודה נקראת על שם הגיבור התנכ”י נמרוד, אולם שמה הקדום הוא “קלעת אל צוביבה”, שמשמעו – “המזנקת אל הציד”. מומלץ לסייר במצודה ולהתרשם מן החומות, הביצורים ומן הנוף הנשקף ממנה אל הגליל העליון ועמק החולה.

אם טרם שבעתם ממפלי נחל סער, כדאי לקפוץ למפל רסיסים. חוזרים אל הרכב ונוסעים מזרחה, לכיוון מסעדה. לאחר כשלושה קילומטרים, פונים שמאלה, לעין קיניה, כפר דרוזי היושב בפינת חמד ציורית, על מורדות החרמון. נוסעים כקילומטר בכביש הגישה לכפר, עד שמגיעים לגשר הבנוי מעל הנחל. גשר זה פוצץ על ידי הסורים בזמן נסיגתם במלחמת ששת הימים, על מנת לעכב את כוחות צה”ל. לאחר המלחמה, החליטה ישראל לשקם את הגשר ההרוס, על מנת לחזק את האמון בין מדינת ישראל לבין תושביו הדרוזים של הגולן – מכאן שמו של הגשר: “גשר הידידות”. מחנים את הרכב בזהירות בצד הכביש והולכים להתרשם מן המים השוצפים במפל רסיסים שמעלינו ותחת הגשר.

מפל עיט

נוסעים מצומת המפלים (מפגש הכבישים 808 ו-87) ופונים דרומה לציר המפלים. עוברים את הפנייה לאניעם, ממשיכים עוד כ-5 דקות נסיעה עד לשלט המפנה ימינה, למגרש החנייה של מפל עיט, הנמצא ממערב לכביש.

מפל עיט הוא אחד המפלים המרשימים בגולן. הוא נשפך אל קניון בזלתי עמוק שאורכו כ-4 ק”מ ומתנקז אל נחל יהודייה. מרפסת התצפית שמשקיפה לעבר המפל והנחל מאפשרת מבט מרהיב אל הקניון המדהים ואל עמודוני הבזלת במצוק הנחל.

הגישה למפל עיט נוחה ביותר בהשוואה לשאר מפלי הגולן ובעיקר למפלים שלאורך ציר המפלים. המפל זורם בחודשי החורף והאביב, אולם גם בחודשי הקיץ והסתיו מומלץ לעצור ולבקר באתר.

שביל נוח ומסודר, היוצא מחנייה מסודרת, מוביל למרפסת תצפית לעבר המפל והנחל. מעט אחרי תחילת השביל, מגיעים לפיצול. הפנייה שמאלה מובילה לתצפית על עמודוני הבזלת, תופעה גיאולוגית יפה ומרשימה במיוחד. שווה ביקור. בדרך, גם חוצים גשר עץ נחמד, בתוך סבך צמחיית נחלים. הצד הימני של השביל מוביל לתצפית לעבר שני מפלי הנחל. מומלץ ביותר להגיע אחרי גשם חזק וליהנות מהזרימה המרהיבה. הולכים לאורך כל עמדת התצפית, כ-10 דקות הליכה, נהנים מהנוף, מהקניון היפה וחוזרים בשביל מעגלי לכלי הרכב.

מפל עורבים – למיטיבי לכת

ניסע בכביש 959, מגונן לצומת האמיר (וואסט). נעבור את היישוב קלע אלון (מצוק עורבים) ולאחר כקילומטר, נפנה שמאלה, לדרך סלולה משובשת. לאורך הכביש המשובש, יש כמה נקודות תצפית אל עמק החולה והגליל העליון. כדאי לעצור ולהשקיף על הנוף היפהפה הנפרש למרגלותינו. ניסע צפונה כשני קילומטר, עד נקודת המפגש עם הנחל. המקום משולט בצורה בולטת. נרד אל הנחל במסלול המסומן באדום. בדרך למפל, יש לטפס על סלעים וללכת בבוץ החלקלק, לכן יש לצעוד לאט ובזהירות, כדי שנסיים את הטיול בשלום.

נלך כ-500 מטר בערוץ הנחל, עד לנקודה בה ניתן לצפות על המפל הגדול של נחל עורבים. בימות הגשמים, שוצפים המים וזורמים במפל שגובהו 30 מ’ אל חלקו התחתון, הקניוני של הנחל. בדרכנו, ודאי נפגוש בשפני סלע בין הסלעים. במצוקי הנחל, מקננים דורסים – נשר, עקב ורחם. נחל עורבים הוא הגדול מבין הנחלים היורדים מן הגולן אל עמק החולה. הנחל מתחתר בסלע הבזלתי הבונה את הגולן ובמצוק שמולנו ניתן להבחין בקילוחי בזלת שונים, המצויים אחד מעל השני וביניהם שכבות של קרקע. אלו קילוחי הבזלת שהתפרצו באזור במשך 860,000 שנה.

אפרת מוסקוביץ

מאדיבות מרכז מידע תיירות גולן

אפריל 2024

SU
MO
TU
WE
TH
FR
SA
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
אירועים שיתקיימו ב 1st אפריל
No Events
אירועים שיתקיימו ב 2nd אפריל
אירועים שיתקיימו ב 3rd אפריל
אירועים שיתקיימו ב 4th אפריל
No Events
אירועים שיתקיימו ב 5th אפריל
No Events
אירועים שיתקיימו ב 6th אפריל
No Events
אירועים שיתקיימו ב 7th אפריל
No Events
אירועים שיתקיימו ב 8th אפריל
No Events
אירועים שיתקיימו ב 9th אפריל
אירועים שיתקיימו ב 10th אפריל
No Events
אירועים שיתקיימו ב 11th אפריל
No Events
אירועים שיתקיימו ב 12th אפריל
No Events
אירועים שיתקיימו ב 13th אפריל
No Events
אירועים שיתקיימו ב 14th אפריל
No Events
אירועים שיתקיימו ב 15th אפריל
No Events
אירועים שיתקיימו ב 16th אפריל
אירועים שיתקיימו ב 17th אפריל
No Events
אירועים שיתקיימו ב 19th אפריל
אירועים שיתקיימו ב 20th אפריל
No Events
אירועים שיתקיימו ב 21st אפריל
No Events
אירועים שיתקיימו ב 22nd אפריל
אירועים שיתקיימו ב 23rd אפריל
No Events
אירועים שיתקיימו ב 24th אפריל
No Events
אירועים שיתקיימו ב 25th אפריל
No Events
אירועים שיתקיימו ב 26th אפריל
No Events
אירועים שיתקיימו ב 27th אפריל
No Events
אירועים שיתקיימו ב 28th אפריל
No Events
אירועים שיתקיימו ב 29th אפריל
No Events
אירועים שיתקיימו ב 30th אפריל
אירועים שיתקיימו ב 1st מאי









מחשבות ודעות

גשר צמח *9924 צ׳יטו טיגו 8 פרו המותג הסיני הגיע לצפון
[adrotate group="2"]

תפריט נגישות

× היי איך נוכל לעזור לך?