כנס כרם היין, בקמפוס תל–חי ב"אוהלו" – מנכ"ל המועצה לגפן היין: בבציר שנת השמיטה, יושבתו 9,000 דונם של כרמי יין. קרן נזקי טבע: השנה שונה מתווה ביטוח נזקי טבע
כנס כרם היין, ביוזמת מו"פ צפון, במכון המחקר מיגל, של החברה לפיתוח הגליל, משרד החקלאות, שה"מ ומועצת הצמחים, התקיים בקמפוס המכללה אקדמית תל–חי ב"אוהלו", קצרין, בהשתתפות מנהלי יקבים, חוקרים וכורמים.
מנכ"ל המועצה לגפן היין בישראל, צחי דותן, אמר בכנס כי לאחר שנתיים בהן לא היה תקציב למחקרים בתחום כרם היין, נחתם הסכם עם משרד החקלאות למימון מחקרים בתחום וכי הוא מברך על כך. דותן סיפר כי בחודש שעבר, שוב הובא משלוח חומר ריבוי מדרום אפריקה, לטובת הרחבת מגוון זני הכרמים וציין כי בשנה הקרובה, יצטרפו עוד ארבע משתלות לתחום, בתקווה שלא יהיה מחסור בשתילי גפני יין.
דותן: "בשנת השמיטה, חלק ניכר מהאוכלוסייה בישראל נוהג לצרוך פירות וירקות במנגנון 'היתר מכירה'. בהערכה גסה, מעל 95% מסך התוצרת החקלאית הטרייה המיוצרת בשנה השביעית, נצרכת במנגנון זה, ללא צורך בהשבתה. זאת, בניגוד למצב ענף היין, שבו, להערכתי, מעל 25% אינו נצרך במנגנון זה. הענף בישראל מייצא בממוצע 20% מסך היין, רובו ככולו, נכון להיום, לשוק היהודי בעולם, כך שייצוא יין מענבים, במידה שנבצרו בשנת שמיטה, נפסק כמעט לחלוטין".
עוד ציין דותן כי קיימת בעיה בטיפול בעודפים שנוצרים בשנת השמיטה.
שיטות חדשות להדברה ביולוגית
איציק רופא, מארגון קרן נזקי טבע בע"מ: "עקב ההתחממות הגלובלית ושינויי אקלים בלתי צפויים, מתרבים הנזקים בענפי החקלאות, כשאחד הענפים שנפגעו ממשבר זה הוא ענף גפן היין. לענף הפירות, הועברו ב-2021 כמיליון שקלים פיצויים ולענף גפן היין, כשישה מיליון שקלים. בשנת 2022, משנים את מתווה ביטוח אסונות טבע, שיהיה בהשתתפות עצמית של 15% לבחירה והמדינה אישרה סבסוד של 80%. כמו כן, מוסיפים כיסוי ביטוחי לסיכון נגעי הסגר"
בכנס הוצגו תוצאות מחקרים חדשים בתחום כרם היין. בשנים האחרונות, החלו בנטיעות מאסיביות של כרמי יין באזור הגליל והגולן, הנחשבים אזורים טובים מבחינת מנות הקור הנדרשות לגפנים, המניבים ענבי איכות לייצור יין. במקביל לנטיעות הכרמים, החלו תהליכי מחקר ופיתוח להתמודדות עם מחלות שונות בגפנים. מו"פ צפון–מיגל החל במחקרים רחבים לאיתור שיטות חדשות להדברה ביולוגית בכרמים, להבנת השפעת שיטת עיצוב הכרם על איכות הפרי של זני הענבים, מבחינת עוצמת הצימוח וצפיפות הנוף ולהשפעה של כנות גפן שונות על גובה היבול ואיכותו בזנים השונים.
40% בגליל ובגולן
יהודית מוי, ממו"פ צפון–מיגל ומ"יקבי רמת גולן" תיארה את מחקרה בתחום חילון מוקדם ומנגנוני הגנה בגפן. מחקר פיזיולוגי ומולקולרי על השפעת שיטות אגרוטכניות בגידול גפן יין.
ד"ר מרי דפני–ילין, ממו"פ צפון–מיגל, סקרה את המחקר לבחינת זני יין עמידים למחלות נוף. גפני Vitis vinifera סובלות ממחלות עלווה שהעיקריות שבהן הן קימחון הגפן וכשותית הגפן.
ד"ר ליאור גור, מ"מכון שמיר למחקר", הציג מחקרו להדברת קימחון הגפן באמצעות חומרי הזנה. מחלת הקימחון בגפן הנגרמת על ידי הפטרייה נחשבת לאחת המחלות החשובות בגידול בישראל ובעולם.
גיא ז'פקו, ממכון המחקר מיגל והמכללה האקדמית תל–חי, תיאר את מחקרו בתחום למידה חישובית וצילום היפר–ספקטרלי לזיהוי מוקדם של מחלות גפנים. ניטור פגעים הנו הבסיס ליישומה של הדברה מושכלת ידידותית לסביבה והגדלת איכות היבול וכמותו.
ד"ר רקפת שרון, ממו"פ צפון–מיגל, הציגה תמונת מצב ממחקריה בנושא קסיסלה בכרם.
ד"ר ורד נאור מ"מכון שמיר למחקר", הציגה מחקריה על חיידק הדיאלה כביו–סטימולנט; מחלת הצהבון בגפנים גורמת נזק רב למגדלים וליקבים בארץ ובעולם. עוד הרצו בכנס: מיכל אקרמן, מנכ"לית יקב "תבור" ודרור דותן, מנהל המחלקה החקלאית ביקבי "כרמל".
מנתוני המועצה לגפן היין, כרמי היין בישראל משתרעים על שטח של כ-55,000 דונם, מתוכם מעל 40% בגליל ובגולן. הזן הנפוץ ביותר "קברנה סוביניון". בישראל, פועלים 300 יקבים, כ-90% מהם מייצרים יין כשר.
כתבות שיכולות לעניין אותך
אולי יעניין אותך גם:
-
שנה של הישגים לנבחרת האתלטיקה הקלה של ביה"ס "גמלא"
נבחרת האתלטיקה של ביה"ס "גמלא" בקצרין מסכמת עוד שנה של הישגים והצלחה. הבנות זכו במקום…
-
"רוקמת היסטוריה"- 120 שנה לייסודה של מטולה
מרים הוד, נצר למייסדי מטולה, מעלה תערוכה חדשה, לציון 120 שנה לייסודה של מטולה. בתערוכה…
-
פסטיבל "בשביל היין ה-7"
את פסטיבל "בשביל היין ה-7" בהובלת המשרד לפיתוח הפריפריה הנגב והגליל, יפתח השנה כנס היין…