מדור סביב תורת הרפואה הסינית: דיקור, צמחי מרפא ותזונה
הקיץ כבר כאן בשיא תפארתו וכל מה שמתחשק זה להתחבא במיזוג ולאכול אבטיח צונן, או חצי מלון. אבל מה לעשות, שגם בקיץ הגוף זקוק לחומרי הזנה, לארוחה טובה ומסודרת? ומי יכול לאכול בכלל בחום הזה?
ברפואה הסינית, יש חשיבות גדולה למזון שאנו אוכלים ולצורת ההכנה שלו – אפוי, מאודה, או חי.
אז מה אפשר לאכול בימי הקיץ החמים ועדיין לשמור על בריאות הגוף? אספתי לכם כמה עצות וכמובן, חובה מתכון בסוף…
1. הקפידו לאכול ארוחה מבושלת אחת ביום. זה ממש לא חייב להיות נזיד קטניות ובשר שרק יצא מהתנור, אבל זה יכול להיות ירקות מוקפצים, עם אורז, או אטריות, אנטיפסטי ירקות – למשל בטטות, עגבניות, חצילים, קישואים, פטריות. גם קטניות אפשר לאכול בקיץ – מג'דרה עם עדשים, סלט שעועית לבנה עם עגבניות, גרגירי חומוס מתובלים בלימון.
למה כל כך חשוב לאכול אוכל מבושל מדי יום? הסינים המשילו את הקיבה לסיר שמתבשל לאטו על הגז. אם נוסיף לסיר ירקות, או פירות חיים, נצטרך זמן רב על מנת לבשל אותם. לעומת זאת, אם נוסיף ירקות שכבר בושלו, אודו, או נאפו, העבודה של מערכת העיכול תהיה קצרה יותר ואנו נבזבז פחות אנרגיה.
מי במיוחד צריך לשים לב לכך? אנשים עם רמת אנרגיה נמוכה יחסית, אנשים עם נפיחות בטנית או גזים, הלשון שלהם תהיה מעט חיוורת ותפוחה ואולי גם עם סימני שיניים. כל אלו הם סימנים שמערכת העיכול שלהם חלשה מכדי להפיק מחומר הגלם (המזון) את חומרי הבניין שהגוף זקוק להם.
מרק?! בחום הזה?! כן!
אז איך נביא הקלה למערכת העיכול? על ידי אכילת מזון שחלק מהעיבוד שלו כבר נעשה – בושל, נאפה, או אודה. אכילה של מזון חי תחליש את המערכת עוד יותר ואז נראה שלשולים, כאבי בטן וירידה ברמת האנרגיה. אני תמיד אומרת למטופלים שלפחות פעם ביום, צריך לאכול אוכל שאוכלים בכף, תבשיל כלשהו, או מרק.
2. מרק?! בחום הזה?! אז תדעו שלטמפרטורה של המזון לא בהכרח יש השפעה, אלא לאיכות המזון – מקררת, או מחממת. לדוגמה, אם תשתו תה קר עם המון ג'ינג'ר וקינמון, זה יחמם אתכם, כי אלו תבלינים מאוד מחממים, שמתאימים יותר לחורף. אבל אם תשתו תה חם עם נענע ולימון, זה דווקא יקרר אתכם, כי גם הנענע וגם הלימון מקררים את הגוף. אני בטוחה שיש לא מעט שרק המילה "מרק" גורמת להם לגלי חום, אבל לא כל מרק חייב לחמם. לימון מוסיף איכות של קרירות לגוף, אז מרק ירקות שמתובל בעדינות עם קצת מיץ לימון, לא רק שלא יחמם אתכם, אלא יקרר.
3. למה כדאי לשים לב? שלא מפריזים באכילת פירות וירקות חיים, סלט לא באמת מחליף ארוחה טובה וגם מבחינה קלורית הוא לא בהכרח עדיף. בכוס פסטה, יש פחות קלוריות מאשר בכוס שעועית לבנה, ואף אחד לא חושב שפסטה בריאה וטובה יותר… אם כבר אוכלים פירות, אזנו אותם עם תבלינים מחממים כמו ג'ינג'ר, צ'ילי, או אגוזים.
גם בקיץ, הקפידו לאכול מאוזן, עם חלבון מלא ולא להרבות בפירות הקיץ, אפילו שהם מאוד מפתים.
קליל וחמצמץ
הבטחתי מתכון, אז הנה מתכון למרק פרסי קליל וחמצמץ:
מצרכים:
1 כוס לוביה יבשה מושרית
1 בצלקטןקצוץ
2 כפות רסק עגבניות
מלח, פלפלשחור
2-3 כוסות ירק קצוץ (פטרוזיליה, כוסברה, תרד, שמיר, בצל ירוק – מה שאוהבים)
2 לימונים פרסיים חצויים
¼ כוס מיץ לימון
מטגנים מעט בצל, עד שהוא שקוף. אם רוצים מרק בשרי, זה הזמן להוסיף שוקי עוף ולטגן מעט, להוסיף רסק ולוביה וחמש כוסות מים רותחים. לתבל בלימונים, במלח ובפלפל, להביא לרתיחה ולבשל עד שהלוביה מתרככת. להוסיף ירק קצוץ, לערבב ולאכול.
בתיאבון!
כתבות שיכולות לעניין אותך
אולי יעניין אותך גם:
-
על מסלול ההמראה
קצרין מתפתחת בקצב מסחרר. השבוע הונחה אבן הפינה לשכונת מגורים חדשה, בבנייה חצי רוויה. ראש…
-
סלט על מצע מנותק מהגולן
המצע המנותק שמספקת חברת "טוף מרום גולן" מסייע בחקלאות במקומות בהם איכות הקרקע ירודה במיוחד.…
-
שומרים על אנשי הגולן
בשבוע האחרון סיימה נפת הגולן של פיקוד העורף אימון הקמה גדול, שבסופו הוגדרה כשירה למילוי…