מפקד מחוז הצפון של שירותי כבאות והצלה, תת-טפסר יאיר אלקיים, התחיל מלמטה, כמתנדב, בתחנת קצרין. ריאיון עם גיבור האש, לקראת חג הגבורה ואש החנוכייה
הסיפור של מפקד מחוז הצפון של שירותי כבאות והצלה, תת-טפסר יאיר אלקיים, התחיל עוד בהיותו נער צעיר. הוא גדל בקצרין של שנות ה-70', בתקופה שעוד לא היה תיכון בגולן. הוא למד בבית הספר "אורט" חצור, שם נחשף לבני הנוער שמתנדבים בארגונים שונים בעיר. כשיום אחד הצטרף לחבר שהתנדב בכבאות בחצור, בזמן שהמתין להסעה חזרה הביתה, הוא גילה את עולם הכבאות והתאהב.
מאז, הוא בארגון, צומח אתו, מתפתח ומתקדם בתפקידים. רגע לפני חנוכה, חג שהמוטיב המרכזי שלו הוא סיפורי גבורה ואש החנוכייה, יצאתי לפגוש את אחד מלוחמי האש שצמחו פה בגולן. דרך אגב, את השם "לוחמי אש" קיבלו הכבאים מיד אחרי אסון השרפה ביערות הכרמל.
יאיר, האם כמו הרבה ילדים חלמת להיות כבאי?
אלקיים: "האמת היא שלא היה לי חלום שכזה. נחשפתי לתחום די במקרה, כמתנדב וצופה אש ולא היו לי תכניות להמשיך לעבוד בזה, כשאהיה גדול. כנער, התנדבתי בתחנת הכיבוי בחצור ובהמשך, גם בקצרין. מפקד תחנת קצרין דאז, סמי נמימי, לקח אותי תחת חסותו. לימד אותי וסמך עליי.
"היו אז צוותים קטנים ואני הייתי ממש חלק מהצוות. כשהעובדים היו יוצאים לקורסים, נשארתי בתחנה וסמכו עליי, כעובד מן המניין. ההתנדבות עשתה לי טוב בפן האישי. הרגשתי שאני תורם וזה גם חיבר אותי למערך.
"עם סיום התיכון, התגייסתי לצבא כלוחם ומפקד בגולני ואחרי השחרור, כשחיפשתי עבודה, הציעו לי לעבוד בתחנת הכיבוי בקצרין. התקבלתי לעבודה כלוחם אש. בהמשך, גם מפקד צוות כיבוי ואחרי 10 שנים בתפקיד, הפכתי למפקד תחנת כיבוי אש גולן. זה היה רגע מרגש עבורי. אז הבנתי שארגון הכבאות וההצלה הוא חלק ממי שאני וכנראה שזהו הייעוד שלי כל חיי".
בתקופה שאלקיים היה מפקד תחנת קצרין והגולן, הוא הקים גם את תחנת הכיבוי במסעדה, תקופה מסוימת שימש כדובר המרחב, סגן מפקד מרחב גליל, מפקד תחנה אזורית גליל גולן וקצין אג"ם מחוזי. כסגן מפקד המחוז, עסק גם בבינוי והוביל בניית תחנות כיבוי באזור.
בחודשים האחרונים, הוא מונה למפקד מחוז צפון של שירותי הכבאות וההצלה. משרדי המטה ממוקמים בהר יונה, בנוף הגליל, אבל לקצרין יש מקום מיוחד בלבו. לאחרונה, זכה אלקיים לקבוע מזוזה במבנה תחנת הכבאות החדשה בקצרין, שהיה לו חלק גדול בהקמתו. מבחינתו, המבנה הזה שהוקם הוא הגשמה של חלום וסגירת מעגל כצופה אש מתנדב.
קודם כול: הגנה ללוחמי האש
מה מאפיין את הפעילות בתחנות גולן?
אלקיים: "הייחוד של הגולן הוא בטקטיקת הלחימה בשטח הפתוח. יש הרבה מאוד שטחים פתוחים ובמהלך השנים, הייתי חבר בוועדה שכתבה את תורת הלחימה בשטחים פתוחים ברחבי הארץ וכמובן, בגולן. היום, אני מקדם את התורה הזאת בכל האזור.
"כתבתי פרק שלם על שרפות יזומות ו'אש נגדית', שזו טקטיקה שבגולן מאוד מוכרת ומשתמשים בה באופן שגרתי. בנינו קורסים שלמים שמלמדים את הטקטיקה הזאת והכשרתי מאות לוחמי אש ללחימה. 'אש נגדית' זו שיטה בה אנחנו נלחמים באש באמצעות אש. בגולן, יש שטחים ממוקשים שאי אפשר להשתמש בהם במים, אז מדליקים אש בצד השני, שמסייעת בכיבוי אש".
ספר על הישג שלך במהלך שאתה גאה בו
"אנחנו משקיעים הרבה באימון והכשרת הלוחמים. מעבר לתורות הלחימה, שאני שותף לכתיבתן ולהכשרות, הובלתי ועדה שאפיינה ציוד מיגון ללוחמי אש בארץ. אני מאמין שכדי להציל חיי אדם, לוחמי האש לוקחים סיכון על חייהם ומחובתי לדאוג לבטיחותם, עד כמה שאפשר וזה ערך משמעותי.
"זו הייתה ועדה, עם צוות מקצועי, שבזכותה רכשנו ללוחמים חליפות הגנה מהטובות בעולם. היום, כל לוחמי האש בארץ מתמגנים בחליפות האלה שאני יזמתי את רכישתן. החליפות מגנות על הלוחמים מפני סכנות. הן עשויות מבד שמשתמשים בו בנאס"א. היום, לכל לוחם אש בישראל יש שלוש חליפות אורבניות ושתי חליפות שדה ויער. יש גם מגפיים חדישים שמונעים החלקה, להגנה מפני שריפות. זה פרויקט שעלה הרבה כסף למדינה, אבל לא הייתי מוכן להתפשר עליו. היה לי חשוב להביא את הרולס רויס של החליפות עבור לוחמי האש הגיבורים, כדי להגן עליהם בשטח".
להציל חיים
איך משפיעה המלחמה על הפעילות שלכם?
אלקיים: "אנחנו ערוכים למלחמה בעצימות גבוהה. אפשר להגיד שקיבלנו זמן להיערך למלחמה, לחבור לגופים בשטח ולעשות את כל ההכנות הנדרשות וכבר היו לנו אירועים של שריפות שפעלנו בהם. האתגר הגדול במלחמה, זה לראות איך אנחנו מגיעים לכל נקודה שמסכנת חיים ומצילים חיים. אנחנו עושים הכול כדי שהלוחמים יעשו הכול כדי להציל חיים, תוך כדי שמירה על חייהם.
"מחוז הצפון שתחת פיקודי הוא מרחב גדול עם אתגרים רבים ומאוד מורכבים. המרחב מתפרס ממגידו וצפונה, בית שאן ובקעת הירדן בחלק המערבי, שפרעם, מצפה הילה, כרמיאל, עפולה, טבריה, הגליל והגולן.
"המאפיינים של האזור הם שרפות בשטחים פתוחים, שמאיימות על מתחמים אורבניים. בנוסף, האזור מתפתח בבנייה רוויה ובתשתיות מתפתחות, כולל מנהרות של רכבות, גז טבעי, אנרגיות מתחדשות, יישובים בתוך יער, אזורי תעשייה מתפתחים ועוד. כשכל אלו נדלקים, זה מסוכן ומסכן ובסוף גם מאוד מאתגר.
"בזכות האנשים המקצועיים שיש לנו בארגון, אני יכול לממש את האחריות שלי ולבצע את המשימות. יש לנו אנשים נחושים שבסוף ממוקדים מטרה להצלת חיים ורכוש".
לכבוד חנוכה, ספר סיפור גבורה מיוחד
"סיפורי הגבורה של לוחמי האש הם רבים. ממש לאחרונה, הייתה שריפה במנרה וביצענו פעולות במינון מסוכן.
"היו לא גם לא מעט אירועים בקריית שמונה, שהלוחמים רצו ממקום למקום, כדי לכבות שריפות ולהציל חיילים ורכוש".
מה אתה מביא לתפקידך כיום, כמפקד מחוז צפון, מיאיר אלקיים המתנדב הצעיר?
"משום שהתחלתי כמתנדב בעצמי, יש לי כנראה מודעות גבוהה למתנדבים ואני מאוד אוהב אותם ואוהב להתעסק בתחום הזה.
"יש לנו בארגון, בכלל ובמחוז, בפרט, הרבה מתנדבים בוגרים, שאנחנו מכשירים אותם לעבוד. יש גם לא מעט צופי נוער שמתנדבים. אנחנו לוקחים בני נוער שנחשפים לפעילות שהם לא מכירים, לגבורה והצלה ולאנשים מבוגרים. מצד אחד, הם באים להתנדב ולתרום לחברה ולקהילה, אבל מהצד השני, אני גם רואה כמה זה תורם להם, לבגרות, לאחריות האישית. אנחנו מלמדים אותם להתנהל בתוך המסגרת. הם מבינים, הלכה למעשה, מהי מחויבות ואחריות ואז הם יוצאים לצבא ולחיים מוכנים יותר.
"אני רואה גם ערך מיוחד בשילוב אנשים עם צרכים מיוחדים. אנשים עם מוגבלויות. כשעושים להם את ההתאמות הנכונות, הם תורמים הרבה. חלק משמעותי מהמטרות שלי כמנהל. מעבר למטרת-העל של כיבוי והצלה, זה גם לעזור לקהילה, לחברה ולמדינה. לוחמי האש הם גיבורים שעושים עבודת קודש מסכנת חיים, כדי להציל חיים והם כוח משמעותי בחוסנה של מדינת ישראל. אני גאה להיות חלק ממערך הכיבוי וההצלה בישראל".
כתבות שיכולות לעניין אותך
אולי יעניין אותך גם:
-
הכירו את הרופא של חיספין
הכירו את ד"ר דוד יריחובר, מנהל מרפאת ה"כללית" בחיספין. "אני אוהב לעבוד כרופא ורואה בתפקיד…
-
הגוזלים עזבו את הקן
טוב, לא כולם, אבל הבית הולך ומתרוקן והבכורה כבר שואלת אם לא בא לי עוד…
-
לסייבר את האוזן
קורס מגן בסייבר הוא קורס צה"לי יוקרתי ביותר, המכשיר את חניכיו ללוחמת הסייבר ההולכת ומתפתחת.…