מהפכה ב"אינסטגרם": תגובות שנכתבות על ידי בינה מלאכותית במקום אנשים אמיתיים. זה נשמע כמו מדע בדיוני, אבל זה כבר קורה. האם הרשת החברתית תהפוך לזירה של רובוטים במקום בני אדם? ואיך זה ישפיע גם על מי שלא יודע כלום בטכנולוגיה?
דמיינו את הסיטואציה הבאה: אתם מעלים תמונה של הנכדים בפיקניק ופתאום מתחילים להגיע תגובות – "איזה מתוקים!", "תמונה מהממת!", או "רואים שנהניתם!". אבל רגע, זה לא חברים שלכם שכתבו את זה. זו בכלל לא מישהי שאתם מכירים. זאת בכלל לא מישהי – זו בינה מלאכותית שכתבה את זה במקומם!
כן כן, קראתם נכון. "אינסטגרם" (רשת חברתית כמו "פייסבוק", רק בשיטה קצת אחרת), שעד עכשיו הייתה פלטפורמה חברתית שמבוססת על קשרים בין אנשים, מתחילה בימים אלה ניסוי שבו אפשר לבחור תגובה שנכתבת על ידי מחשב, במקום לחשוב לבד מה לכתוב.
מה זה בכלל אומר תגובה מבינה מלאכותית? במקום לשבור את הראש מה להגיב לתמונה של חבר, או משפחה, "אינסטגרם" מציגה כפתור קטן עם אייקון של עיפרון וכוכב. כשלוחצים עליו, המערכת מציעה לכם כמה תגובות מוכנות. פשוט בוחרים אחת ולוחצים שליחה.
לדוגמה: מישהו מעלה תמונה של כלב בגינה והמערכת מציעה לכם תגובות כמו "איזה חמוד!", או "רוצה אחד כזה!". קל, מהיר, ובעיקר – לא דורש מכם לחשוב בכלל.
זה לא נגמר שם – בקרוב יהיו גם… "אתם" מזויפים!
מסתבר ש"אינסטגרם" (שבבעלות פ"ייסבוק" כאמור, כלומר חברת "מטא") הולכת עוד צעד קדימה. בעתיד הקרוב, נוכל ליצור "גרסה רובוטית" שלנו, מעין דמות שמבוססת על האישיות שלנו, שתגיב ותדבר במקומנו. ממש כמו שתוכנה תדבר עם חברים שלנו ותתחזה לנו.
חשבו על זה: מישהו שולח לכם הודעה ואתם בכלל ירדתם לטבריה, או לקריית שמונה. לא נורא, הבינה המלאכותית שלכם תענה לו במקומכם ותדבר כאילו זו ממש אתם.
מהו בעצם הרעיון של מטא? למה חברה כל כך גדולה רוצה למלא את הרשתות החברתיות בתגובות מזויפות?
שוט מאוד: תגובות יוצרות תחושה של עניין. ברגע שיש יותר תגובות על פוסט, אנשים מרגישים שצופים בהם, שהם חשובים, שמקשיבים להם וזה ממכר.
מחשבו על זה כמו על אם אתם עומדים שם ומדברים ואף אחד לא מגיב. זה מרגיש ריק. אבל אם כולם עוצרים, מחייכים, מגיבים, אתם מרגישים חלק מההתרחשות. ככה גם ב"אינסטגרם".
מה "מטא" באמת בודקת?
בניסוי הנוכחי, המערכת לא רק עוזרת לכתוב תגובות, היא גם מתכננת להכניס "פרופילים מזויפים", שיתנהגו כמו בני אדם. כלומר: אם תעלו תמונה מהטיול האחרון בגליל, יכול להיות שתקבלו תגובה ממשהו בשם "רונית, מפתח תקווה", שכביכול מתרגשת מהתמונה, אבל בעצם זו תוכנה אוטומטית שעושה את זה.
למה? כדי שתחשבו שהתמונה שלכם מעניינת, תקבלו "לייקים" ותגובות ותמשיכו להעלות עוד ועוד תוכן.
אבל זה לא אמיתי! האם זה באמת גורם לנו להרגיש טוב? זו השאלה הגדולה. מצד אחד, כן, זה גורם לאנשים להרגיש שמקשיבים להם. מצד שני, אם תדעו שהתשבחות שקיבלתם הן בכלל לא ממישהו אמיתי, אלא מתוכנה, האם זה עדיין מרגש?
זה מזכיר קצת את התקופה שבה היינו מקבלים כרטיסי ברכה מוכנים מהחנות, עם משפטים כמו "שיהיה במזל טוב!", בלי באמת להשקיע מחשבה. זה אולי יפה, אבל לא אישי.
האם זו התחלה של סוף הקשר האנושי? הרעיון מאחורי "אינסטגרם", כמו כל רשת חברתית, הוא לחבר בין אנשים. אבל אם נתחיל לדבר דרך רובוטים, לקבל תגובות שלא נכתבו על ידי אף אחד אמיתי ולהפיץ תוכן בלי באמת לתקשר – האם זו עוד רשת חברתית, או סתם הצגה?
זה קצת כמו לשבת בארוחת ערב עם המשפחה וכל אחד שולח את התשובה שלו דרך פתק שהכין מראש. זה אולי חוסך זמן, אבל מפספס את כל הרגש והחיבור.
מה זה אומר על העתיד?
אנחנו לא צריכים להיות מומחי טכנולוגיה כדי להבין: מה שקורה היום ב"אינסטגרם" עלול להשפיע גם על תחומים אחרים. בקרוב, אולי נראה תוכנות שכותבות במקומנו ברכות לימי הולדת, מתכתבות במקומנו עם אנשים, ואפילו… מייצרות קשרים רומנטיים מזויפים.
זה עולם חדש, שבו צריך לשאול את עצמנו: איפה עובר הגבול? האם אנחנו רוצים להרגיש שמישהו אתנו, גם אם זה לא מישהו אמיתי?
לסיכום: אם אתם מרגישים לפעמים שהעולם הזה של "אינסטגרם", "פייסבוק" ובינה מלאכותית רחוק מכם – תדעו שהוא משפיע גם עליכם. אולי הנכדים מגיבים לכם בפייסבוק ואולי זו בכלל מערכת אוטומטית שעושה את זה.
הדור שלנו גדל על שיחות פנים אל פנים, על חיוך בעיניים, על שיחת טלפון אמיתית ולא על הודעות מוכנות מראש. דווקא בגלל זה, חשוב שנשמור על האנושיות, בתוך כל הרעש הדיגיטלי הזה.
אז בפעם הבאה שאתם מקבלים תגובה מחמיאה ברשת, תשאלו את עצמכם: מי באמת כתב את זה?
אולי יעניין אותך גם:
-
השפעת אינסטגרם על בני נוער
לאחר שנים של ביקורת, "מטה" פותחת דלת למחקרים עצמאיים על השפעות אינסטגרם על בני נוער.…
-
מקצוע הקרקע המסוכן בעולם, אני דווקא עפתי על זה
יאיר ניסנוב עושה סנפלינג על עצים ומוריד ענפים מסוכנים. המקצוע המסוכן בעולם. כל יום -…
-
הגולן זה הבית
קצין ההגנה המרחבית של חטיבת הגולן, רס"ן לשם צוריאל בראיון מעמיק על הקשר של הצבא ליישובי…