לפיכך נתכנסנו

מנחם בגין לא הוזמן לחתום על מגילת העצמאות. איש לא הוזמן. על המגילה, חתומים רק מי שהרכיבו את "מועצת העם", לימים הפרלמנט הזמני, עד הבחירות. בגין לא היה חבר בפורום זה

במאמרו בגיליון ערב יום העצמאות, תהה שמואל לוין מדוע מנחם בגין לא חתם על מגילת העצמאות. הסברו הוא שבגין לא הוזמן בשל המחלוקת והיריבות החריפה בין בן גוריון לבינו. המסר של המאמר, הוא שנעשה עוול לבגין, באי הזמנתו.

בגין אכן אינו חתום על המגילה. אכן, הייתה יריבות חריפה, וזאת בלשון המעטה, בין בן גוריון ובגין ובין מחנותיהם; לא יריבות – שנאה והיא הייתה הדדית; היא לא הייתה מנת חלקו של צד אחד במחלוקת.

מועצת העם הוקמה בידי ההנהלה הציונית, כדי להיות הפרלמנט של המדינה בדרך, שיהפוך עם הקמתה לפרלמנט הזמני, עד הבחירות הראשונות – מועצת המדינה הזמנית. המועצה הורכבה מנציגי מפלגות, על פי גודלן במוסדות היישוב

אבל אין כל קשר בין עובדה זו לבין אי חתימתו של בגין על המגילה.

עד יום הקמת המדינה, בגין לא עמד בראש מפלגה פוליטית, אלא היה מפקד מחתרת. האם מפקדי מחתרות אחרים חתמו על מגילת העצמאות? בין החותמים, לא נמצא את מפקד הפלמ"ח, יגאל אלון, את מייסד הפלמ"ח, יצחק שדה, את רמטכ"ל ההגנה, יעקב דורי ולא את הרמ"א – ראש המטה הארצי של "ההגנה", מעין מפקדה העליון, ישראל גלילי. בניגוד לבגין, הם עמדו בראש הארגון שהיה כפוף להנהגת היישוב וסר למרותה ואף הם אינם חתומים על המגילה. קל וחומר, מנחם בגין, שפיקד על האצ"ל, ארגון שלא סר למרותה של הנהגת היישוב (אגב, בניגוד לדבריו של לוין, בגין פיקד על האצ"ל החל בשנת 1943 ולא מ-1938).

למה בגין לא הוזמן לחתום על המגילה? כי אף אחד לא הוזמן לחתום על המגילה. המגילה לא נחתמה בידי רשימת מוזמנים, אלא בידי פורום סטטוטורי, הפרלמנט של היישוב.

כך נכתב במגילה: "לפיכך נתכנסנו, אנו חברי מועצת העם…". מדוע בגין לא חתם על מגילת העצמאות? כי הוא לא היה חבר במועצת העם. פשוט מאוד.

מועצת העם הוקמה בידי ההנהלה הציונית, קצת יותר מחודש לפני הקמת המדינה, כדי להיות הפרלמנט של המדינה בדרך, שיהפוך עם הקמתה לפרלמנט הזמני, עד הבחירות הראשונות – מועצת המדינה הזמנית.

מועצת העם הורכבה מנציגי מפלגות, על פי גודלן במוסדות היישוב. היה בה ייצוג של כל הזרמים ביישוב, מהרוויזיוניסטים (המפלגה שבגין והאצ"ל היו מזוהים עמה) ועד הקומוניסטים, מהשומר הצעיר ועד אגודת ישראל. חברי מועצת העם הם האנשים שחתמו על המגילה. גם חיים ויצמן, נשיא המדינה הראשון, שלא היה חבר במועצת העם, לא חתם על המגילה.

למחרת הקמת המדינה, הכריז בגין על הקמת מפלגתו, תנועת "החירות", שלימים הייתה המרכיב הדומיננטי ב"ליכוד". הוא התמודד בראשה בבחירות לכנסת הראשונה וזכה ב-14 מנדטים. שבע פעמים התמודד ונשאר באופוזיציה ופעמיים התמודד וניצח. 34 שנים הוא כיהן בבית הנבחרים של ישראל. אולם במועצת העם הוא לא כיהן, לכן לא היה בין החותמים על מגילת העצמאות.

מן הראוי שנקפיד על האמת ההיסטורית, ולא נשתמש בחלקי עובדות ככלי לניגוח פוליטי.

 

 

 

SU
MO
TU
WE
TH
FR
SA
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
Events for 1st מאי
No Events
Events for 2nd מאי
No Events
Events for 3rd מאי
No Events
Events for 4th מאי
No Events
Events for 5th מאי
No Events
Events for 6th מאי
No Events
Events for 7th מאי
No Events
Events for 8th מאי
No Events
Events for 9th מאי
No Events
Events for 10th מאי
No Events
Events for 11th מאי
No Events
Events for 12th מאי
No Events
Events for 13th מאי
No Events
Events for 14th מאי
No Events
Events for 15th מאי
No Events
Events for 16th מאי
No Events
Events for 17th מאי
No Events
Events for 18th מאי
No Events
Events for 19th מאי
No Events
Events for 20th מאי
No Events
Events for 21st מאי
No Events
Events for 22nd מאי
No Events
Events for 23rd מאי
No Events
Events for 24th מאי
No Events
Events for 25th מאי
No Events
Events for 26th מאי
No Events
Events for 27th מאי
No Events
Events for 28th מאי
No Events
Events for 29th מאי
No Events
Events for 30th מאי
No Events
Events for 31st מאי
No Events









מחשבות ודעות

גשר צמח *9924 צ׳יטו טיגו 8 פרו המותג הסיני הגיע לצפון

תפריט נגישות