51 שנה לאסון בית המכס העליון

בית המכס

חיילי פלוגה ד’, מגדוד 13 של גולני, לא ישכחו את ה-15 ביוני 1967. חמישים ואחת שנים לאסון בית המכס העליון – שומרים על זיכרון הנופלים


זאב שרון

ביום 15 ליוני 2018, מלאו חמישים ואחת שנים לפיצוץ בבית המכס העליון, בו נהרגו 11 לוחמים של פלוגה ד’, מגדוד 13 של גולני. לשמירת זיכרון האירוע ולמען כבודם של הנופלים, קיימנו ביום זה שני אירועים שחברו יחד: טיול בדרום הגולן של חברים לנשק ומפגש עם המשפחות השכולות, באתר ההנצחה, בבית המכס העליון.

בתשע בבוקר, התייצבו ותיקי גדוד 13 בחמת גדר, בדייקנות של אנשי צבא. את הסיור, יזם קצין שלישות הגדוד, מנשה ענתר ו”עמותת גדוד 13″ והדריך אבשה (אבשלום שחר), מדריך טיולים ואיש מור”ק של גדוד 13.

אזור אל חמה היה אמור להיות תמיד חלק ממדינת ישראל. במלחמת השחרור, השתלטו הסורים על האזור ובהסכמי שביתת הנשק, האזור הוכרז כמפורז. החברים ביקרו באנדרטה לזכרם של שבעה חיילים, עולים חדשים, שנהרגו בחילופי אש עם הסורים באל חמה. 41 חיילים, כולם עולים חדשים, שזה עתה עלו ממדינות ערב, נהרגו בקרב בן חמישה ימים בתל מוטילה. לימים, נשמעה ביקורת על שדרת הפיקוד, ממג”ד 13 (רחבעם זאבי) ומעלה, שהייתה רחוקה ומנותקת משדה הקרב. קרב זה ותוצאותיו הועלמו מעין הציבור והעיתונות. ניתן לקרוא על מהלכו באתר “גדוד גדעון“, הוא גדוד 13.

החברים שמעו סיפורי מור”ק על תקרית מעוז חיים ותקריות אל-חמה, במלחמת ההתשה.

הסיור הסתיים במפגש מרגש באנדרטה שהוקמה ב-15 ביוני 2017, בדיוק לפני שנה, באתר בית המכס העליון. אסון בית המכס העליון אירע חמישה ימים לאחר מלחמת ששת הימים. אחד עשר לוחמים, מפלוגה ד’ של גדוד 13, נהרגו כאשר נכנסו לתוך בונקר תחמושת סורי

מכאן, טיילנו ברכבים פרטיים, במסלול אלי כהן. סיורנו התמקד בתחנה אחת בכפר אפיק. במקום זה, ביקר אלי כהן במועדון הקצינים הסוריים, במחנה פיק. מכאן, השקיף לכיוון הכנרת וישראל. שמענו סקירה על תרומתו ארוכת-השנים של אלי כהן לביטחון ישראל ועל כישוריו יוצאי הדופן לפתח שיחה וקשר אישי כובש עם הסובבים אותו. שיא הביקור הייתה השמעה של הקלטה מעובדת עם מוזיקת רקע, בה אלי כהן נפרד מאשתו וילדיו, לפני הוצאתו להורג.

מפגש מרגש

הסיור הסתיים במפגש מרגש באנדרטה שהוקמה ב-15 ביוני 2017, בדיוק לפני שנה, באתר בית המכס העליון. אסון בית המכס העליון אירע חמישה ימים לאחר מלחמת ששת הימים. אחד עשר לוחמים, מפלוגה ד’ של גדוד 13, נהרגו כאשר נכנסו לתוך בונקר תחמושת סורי. מסיבה שאינה ידועה עד היום, הבונקר התפוצץ. תשעה לוחמים נקברו בקבר אחים בבית העלמין הצבאי בנהריה והם יעקב איטח, יוסף אלישעאליהו בן יקראהרן ג’מיל, שמואל לוי, יעקב עזר, ניסים צאיג, אליהו קרן וגבריאל תמאם. עובדיה זנדני נקבר בהר הרצל ואברהם בסון נקבר בקרית שאול.

אתר ההנצחה לזכרם הוקם במרחק קטן ממקום נפילתם בבונקר התחמושת, שהיה ממול למבני בית המכס העליון. בשנים האחרונות, עם ההתגייסות של החברים לפלוגה, המשפחות השכולות, “עמותת גדוד 13” וליאו גלסר, היזם המקים את המלון בבית המכס העליון, הוקם אתר הנצחה עם אנדרטה ולצדה מסבירן קולי ושדרה של אחד עשר עצים, עץ לזכרו של כל חלל.

במפגש, נכחו רבים. בנוסף לבני המשפחות השכולות, באו גם ותיקי גדוד 13, נציגי העמותה ואורחים. בני המשפחות הכינו ארוחה קלה ביתית. בין נושאי הדברים היו שמואל סער, איש הגולן, נציג “עמותת גדוד 13”; משה קרון, שהיה מ”כ בפלוגה ועד לאסון; מיכל אונה, אחותו של עובדיה זנדני ז”ל; משה רובין, איש עתיר מעללים משירותו הצבאי ואיש הקשר שלנו למלון וגם אחרים.

תשואות קיבל אמנון לויה, איש הצפון, היסטוריון ומדריך טיולים. בשנים האחרונות, נחשף לסיפור האסון ומאז רואה עצמו מחויב, כך אמר, להפיץ את דבר התרחשותו לידיעת הציבור והוא מביא סיורים לאנדרטה. לדבריו, הגיעו לאתר ההנצחה לפחות 5,000 מבקרים ויותר. נשמח שמדריכי טיולים מהצפון יעשו כמוהו, יביאו קבוצות בהנחייתם לאתר ההנצחה בבית המכס העליון ויספרו את סיפור נפילתם של חברינו. המקום יכול לקלוט עשרות מטיילים, יש בו ספסלים ושולחנות ואפילו צל מתחת לעץ האקליפטוס הענק.

עמודי הנצחה

ניצלנו את המפגש לשיפור פני האתר. חיים, חקלאי ממטולה הנשוי לאחותו של יעקב איטח ז”ל, הביא עמו חרמש מוטורי וכיסח עשב צהוב ויבש, שצמח פרא באזור שדרת 11 העצים. ליד כל עץ, יוצב עמוד נירוסטה הנושא את שמו ותמונתו של הנופל, בהתאם למוטו מהמנון החטיבה: “גולני שלי היא שמות ופנים…”. לכל עמוד, תוצמד מדבקת ברקוד, ובאמצעות טלפון סלולרי אפשר יהיה לשמוע את סיפורו של הנופל. עמודי הנירוסטה כבר מוכנים וכך גם ההקלטות והברקודים. אנו מחכים למועד הנכון להרכיבם, מאחר שבשטח עדיין מתבצעות עבודות בנייה. לצורך המפגש, הדפיס שמואל מדבקות ברקוד ארעיות והדביקן על הגלעד וכל מי שרצה יכול היה לשמוע את סיפור הנופל במכשיר הטלפון שלו.

ימים ספורים לאחר המפגש, הוצבה עמדת מסבירן קולי ליד הגלעד. יש בה הקלטה קולית בעברית ובאנגלית ובעת כתיבת דברים אלה, התבשרנו כי הוכנה גם הקלטה בסינית. עד ליום בו תחובר עמדת המסבירן לחשמל של המלון, היא מופעלת זמנית באמצעות מצבר.

משתתפי המפגש הביעו כולם תקווה שהאנדרטה תהיה מקום שוקק ושיסופר בו סיפור נפילת האחד עשר וכן שחיילי הגדוד, בעבר ובהווה, יראו בו אתר הנצחה של גדוד 13, בחטיבת גולני.

כתבו: משה קרון, מ”כ בפלוגה ד’, שחיילים שלה נהרגו בפיצוץ בונקר בבית המכס העליון וזאב שרון, טירון באותה פלוגה

אפריל 2024

SU
MO
TU
WE
TH
FR
SA
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
אירועים שיתקיימו ב 1st אפריל
No Events
אירועים שיתקיימו ב 2nd אפריל
אירועים שיתקיימו ב 3rd אפריל
אירועים שיתקיימו ב 4th אפריל
No Events
אירועים שיתקיימו ב 5th אפריל
No Events
אירועים שיתקיימו ב 6th אפריל
No Events
אירועים שיתקיימו ב 7th אפריל
No Events
אירועים שיתקיימו ב 8th אפריל
No Events
אירועים שיתקיימו ב 9th אפריל
אירועים שיתקיימו ב 10th אפריל
No Events
אירועים שיתקיימו ב 11th אפריל
No Events
אירועים שיתקיימו ב 12th אפריל
No Events
אירועים שיתקיימו ב 13th אפריל
No Events
אירועים שיתקיימו ב 14th אפריל
No Events
אירועים שיתקיימו ב 15th אפריל
No Events
אירועים שיתקיימו ב 16th אפריל
אירועים שיתקיימו ב 17th אפריל
No Events
אירועים שיתקיימו ב 19th אפריל
אירועים שיתקיימו ב 20th אפריל
No Events
אירועים שיתקיימו ב 21st אפריל
No Events
אירועים שיתקיימו ב 22nd אפריל
אירועים שיתקיימו ב 23rd אפריל
No Events
אירועים שיתקיימו ב 24th אפריל
No Events
אירועים שיתקיימו ב 25th אפריל
No Events
אירועים שיתקיימו ב 26th אפריל
No Events
אירועים שיתקיימו ב 27th אפריל
No Events
אירועים שיתקיימו ב 28th אפריל
No Events
אירועים שיתקיימו ב 29th אפריל
No Events
אירועים שיתקיימו ב 30th אפריל
אירועים שיתקיימו ב 1st מאי









מחשבות ודעות

גשר צמח *9924 צ׳יטו טיגו 8 פרו המותג הסיני הגיע לצפון
[adrotate group="2"]

תפריט נגישות

× היי איך נוכל לעזור לך?