מנת הקרב החדשה

מנת הקרב החדשה ללוחמים – מתחממת בשטח: שווארמה ומג’דרה בטורטייה. המנה פותחה במעבדות הפוד-טק של המכללה האקדמית תל-חי

אחרי עשרות שנים, בהן נאלצו הלוחמים בתמרון לאכול מנות קרב קרות, זוכים בימים אלה הלוחמים בעזה ובצפון ליהנות ממנת הקרב החדשה. מדובר במנה חמה ומזינה, אשר פותחה במעבדות הפוד-טק של המכללה האקדמית תל-חי, עם בעלי חברת “פרוסולב טכנולוגיות”, ארתורו גייפמן וגיא טובי, בהובלת מפא”ת משרד הביטחון, ענף המזון בצה”ל וקצין רפואה ראשי. מנת הקרב החדשה, הכוללת שווארמה טבעונית ומג’דרה, היא מנה חמה ומשביעה בעלת ערכים תזונתיים חשובים ללחימה ומותאמת לטעם הישראלי.  

טכנולוג מזון בכיר ומנהל מעבדת הפוד-טק  בתל-חי, ד”ר מאיר שליסל: “לפני כשנתיים, קיבלנו פנייה ממשרד הביטחון והתבקשנו לפתח מנת קרב חדשה, כאשר הדרישה הראשונה הייתה שתהיה טעימה לחך הישראלי ולאחר מכן, הגיעו דרישות נוספות חשובות: על המנה להכיל חלבון ברמה גבוהה וכן שתהיה בעלת רמת נתרן גבוה, כדי לספק ללוחמים את המלחים הרבים שהם מאבדים, תוך כדי הזעה בזמן הלחימה”.  

גיא טובי, מומחה להנדסת מזון, בעלי חברת הייעוץ “פרוסולב”, ומנכ”ל מכון המזון הלאומי, במכללה האקדמית תל-חי, מסביר כי בבסיס פיתוח המנה החדשה עמד הרעיון לשנות את התפיסה לגבי מנת הקרב, שהייתה מקובלת בצבא במשך עשרות שנים. 

טובי: “אחד הקריטריונים החשובים היו חיי מדף ארוכים, התבקשנו לפתח מנה מבושלת שתוקפה יהיה לשנתיים לפחות ותשמור על מרקם טוב לאורך חיי המדף. לכן בוצע תהליך הכנה ייחודי והמנה נארזה בשקית retort מיוחדת, שהיא אטומה לחדירת אוויר ולחות, שניתן להעבירה תהליך עיקור מיקרוביאלי ובכך לאפשר חיי מדף ארוכים. בנוסף, על המנה להיות בעלת ערך תזונתי גבוה וערך קלורי רב, בעלת משקל מינימלי, באריזה שתיכנס בצורה נוחה לתרמיל ולא תתפוס הרבה מקום”. 

מה נחה מה

קריטריון חשוב נוסף שהוצב בפני המפתחים היה שהלוחמים יוכלו לאכול את המנה כאשר היא חמה. לצורך חימום המנה בשטח, החיילים מכניסים את כרית החימום יחד עם שקית המזון ומעט מים לתוך שקית חימום שניתנת לסגירה ולאחר כ-12 דקות, המנה חמה לאכילה. המגע בין תכולת כרית החימום למים גורמת לריאקציה היוצרת רתיחה של המים. האדים מרתיחת המים והמגע של שקית הretort עם הכרית החמה, מחממים את המזון וכך החיילים זוכים גם בשטח לקבל חוויה של מנה טעימה, חמה ומזינה. 

המנה כוללת גם טורטיות ומספר רטבים: טחינה, רוטב עמבה, קטשופ, צ’ילי ומיונז, לבחירתם של הלוחמים וכך ניתן להכין מנה מיוחדת וטעימה.

תהליך הפיתוח הארוך כלל מבחני טעימות בהשתתפות לוחמים, שיפור ושדרוג המנה עד לתוצאה הסופית. תהליך שהואץ באופן משמעותי בעקבות המלחמה שפרצה בשבעה באוקטובר ובימים אלה, 3000 מנות קרב חדשות חולקו ללוחמים בעזה. 

“התגובות שאנו מקבלים נלהבות מאוד”, אומר ד”ר שליסל. “עכשיו, אנו שוקדים על פיתוח מנות נוספות, ביניהן מנות קרב בשריות, הכוללות נתחי בשר בקר ופסטה בולונז”.

SU
MO
TU
WE
TH
FR
SA
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
אירועים שיתקיימו ב 30th אפריל
אירועים שיתקיימו ב 1st מאי
אירועים שיתקיימו ב 2nd מאי
No Events
אירועים שיתקיימו ב 3rd מאי
No Events
אירועים שיתקיימו ב 4th מאי
No Events
אירועים שיתקיימו ב 6th מאי
No Events
אירועים שיתקיימו ב 7th מאי
No Events
אירועים שיתקיימו ב 8th מאי
No Events
אירועים שיתקיימו ב 9th מאי
No Events
אירועים שיתקיימו ב 10th מאי
No Events
אירועים שיתקיימו ב 11th מאי
No Events
אירועים שיתקיימו ב 12th מאי
No Events
אירועים שיתקיימו ב 13th מאי
No Events
אירועים שיתקיימו ב 14th מאי
No Events
אירועים שיתקיימו ב 16th מאי
No Events
אירועים שיתקיימו ב 17th מאי
No Events
אירועים שיתקיימו ב 18th מאי
No Events
אירועים שיתקיימו ב 19th מאי
No Events
אירועים שיתקיימו ב 20th מאי
No Events
אירועים שיתקיימו ב 22nd מאי
No Events
אירועים שיתקיימו ב 23rd מאי
No Events
אירועים שיתקיימו ב 24th מאי
No Events
אירועים שיתקיימו ב 25th מאי
No Events
אירועים שיתקיימו ב 26th מאי
No Events
אירועים שיתקיימו ב 27th מאי
אירועים שיתקיימו ב 28th מאי
No Events
אירועים שיתקיימו ב 29th מאי
No Events
אירועים שיתקיימו ב 30th מאי
No Events
אירועים שיתקיימו ב 31st מאי
No Events









מחשבות ודעות

גשר צמח *9924 צ׳יטו טיגו 8 פרו המותג הסיני הגיע לצפון
[adrotate group="2"]

תפריט נגישות

× היי איך נוכל לעזור לך?