כ-8,000 חוגגים בערב השיא, ארבעה ימים של תרבות ומוזיקה, טקס ממלכתי, הוקרה למתנדבים ולשותפים ויום משפחות שסגר את החגיגות. שבוע קצרין 49 פרס את יום ההולדת של בירת הגולן על פני ארבעה ימים ובין הבמה הגדולה לרגעים המקומיים כבר אפשר היה להרגיש את המספר הבא שמתקרב – שנת היובל
כשהאורות נדלקו על הבמה המרכזית ונועה קירל עלתה מול כ-8,000 חוגגים, המגרש העירוני בקצרין סיפק את תמונת השיא של שבוע קצרין 49. אבל החגיגות השנה התחילו עוד קודם ובקצב אחר לגמרי: ערב ראשון של תאטרון עם המחזמר "גברתי הנאווה", ערב שני של טקס ממלכתי, שהעמיד במרכז את אנשי הקהילה והשותפים של קצרין והוציא את קצרין לשני ערבים של תרבות ומוזיקה גדולים ולבסוף, יום שלם שהחזיר את המגרש למשפחות ולילדים.
כך נפרס יום ההולדת ה-49 של קצרין על פני ארבעה ימים. כמעט חמישה עשורים לאחר שהוקם היישוב בלב הגולן, החגיגות פגשו את קצרין בתקופה של צמיחה ופיתוח, שנה אחת לפני ציון דרך משמעותי במיוחד בתולדותיה – שנת ה-50. גם בטקס הממלכתי, הוצגה השנה ה-49 כנקודה שמחברת בין הדרך שעבר היישוב לבין השנים הבאות, עם שכונות חדשות, תשתיות מתפתחות ומהלכים שנועדו להמשיך ולבסס את קצרין כמרכז האזורי של הגולן והגליל המזרחי.
את הטקס ליוו ברכותיהם של רב העיר קצרין, הרב אליהו מזוז שליט"א ושל ראש המועצה, יהודה דואה. הרב מזוז נשא דברי ברכה לכבוד יום קצרין ה-49 ודואה התייחס לדרך שעברה קצרין בכמעט חמישה עשורים ולתקופה שבה היא נמצאת רגע לפני שנת היובל.
"יום קצרין הוא אחד הרגעים שבהם אפשר לראות את הסיפור של היישוב כולו במקום אחד", אמר דואה. "יש כאן כמעט חמישים שנה של התיישבות, קהילה ועשייה ובמקביל, קצרין נמצאת היום בתקופה משמעותית מאוד של התפתחות. רגע לפני שנת היובל, רצינו לחגוג את הדרך שעשינו יחד עם האנשים שבנו אותה, עם הדור שגדל כאן ועם כל מי שלוקח חלק בפרק הבא של קצרין."
את השבוע פתחה ההצגה "גברתי הנאווה", כשסביבה פעל מתחם פוד-טראקים. לערב אחד, המגרש העירוני קיבל אופי של מיוחד של תאטרון פתוח. ביום שלאחר מכן, השתנתה האווירה. הבמה נשארה אותה במה, אבל במרכזה החל הערב עם הטקס הממלכתי לציון 49 שנים לקצרין.
האנשים שבמרכז
אחד הרגעים המשמעותיים בטקס היה הענקת אות המתנדב לשלושה מתושבי קצרין, שכל אחד מהם מייצג דרך אחרת של עשייה קהילתית.
שפרה בירנבוים, שמתגוררת בקצרין זה 25 שנה, פועלת לאורך השנים כיזמית חברתית ומסייעת לעולים חדשים, לאזרחים ותיקים ולמשפחות הזקוקות לתמיכה. היא הקימה בית מדרש לנשים ממגוון אוכלוסיות היישוב ופועלת גם בתחום המוגנות.
חנה אלידע משלבת לאורך השנים עשייה במסגרת "ידיד לחינוך", סיוע לילדים הזקוקים לתגבור לימודי, פעילות בחלוקת מזון, סיוע בבריכה הטיפולית לילדים עם צרכים מיוחדים ותמיכה במשפחות עולים ובמשפחות המילואים.
יפים ברונשטיין מתנדב בקביעות זה שנים בארגון "קרן אורו של חסד" ונרתם במסירות לפעילות הארגון ולסיוע לקהילה.
ההוקרה במהלך הטקס יצאה מחוץ לגבולותיה של קצרין. לראשונה זה 13 שנים, הוענק אות יקיר קצרין והגולן לשר זאב אלקין. האות ניתן בהחלטה משותפת של המועצה המקומית קצרין והמועצה האזורית גולן, כהוקרה על פעילותו רבת-השנים ועל חלקו בקידום החלטות ממשלה אסטרטגיות, שהעמידו משאבים בהיקפים משמעותיים לטובת פיתוח קצרין והגולן. את האות העניקו ראש המועצה המקומית קצרין, יהודה דואה וראש המועצה האזורית גולן, אורי קלנר.
על אותה במה הוענקה תעודת הוקרה גם ליו"ר קק"ל, אייל אוסטרינסקי. השותפות בין קק"ל לקצרין ולגולן קיבלה בשנה האחרונה ביטוי משמעותי בהחלטת דירקטוריון על השקעה של כ-130 מיליון ש"ח בקצרין ובגולן והתעודה הוענקה לאוסטרינסקי על מחויבותו ועל השותפות בקידום ההחלטה. ערב החגיגות עצמו התקיים גם כחלק מפסטיבל "יער של כוכבים", שמובילה קק"ל ביישובי הגליל והנגב.
"יום הולדת ליישוב הוא גם הזדמנות לעצור ולהכיר תודה", מסביר דואה. "לקצרין יש אנשים שבוחרים לתת מזמנם ומכוחותיהם לקהילה ולצדם, שותפים שמלווים אותנו לאורך שנים ועוזרים לקדם מהלכים משמעותיים. שפרה, חנה ויפים מייצגים את הרוח הקהילתית שנבנתה כאן וההוקרה לשר זאב אלקין וליו"ר קק"ל, אייל אוסטרינסקי מבטאת את החשיבות שאנחנו מייחסים גם לשותפויות שמאפשרות לקצרין להמשיך להתפתח."
בין הברכות לרגעי ההוקרה חזר לבמה גם צליל מקומי מוכר. בני ברדא, תושב קצרין, ביצע את "קצרין", השיר שכתב אהוד מנור והפך עם השנים למזוהה עם היישוב.
עם סיום הטקס הממלכתי, החליף המגרש העירוני אווירה ואלפי חוגגות וחוגגים נשארו לערב גדול של מוזיקה וחגיגות. אמיר דדון פתח ואחריו עלה איתי לוי, למופע שסחף את הקהל והפך את הרחבה לחגיגת יום הולדת גדולה, תחת כיפת השמים. את הלילה סגר די-ג'יי מוטי קוריאט באפטר פארטי, שהמשיך את המוזיקה אל תוך השעות המאוחרות.
כך, באותו ערב, התקיימו זה לצד זה שני חלקים שונים של יום קצרין: טקס שהביט על הדרך, האנשים והשותפים של היישוב ולאחריו, חגיגה גדולה שהביאה אלפי תושבים ואורחים אל המגרש העירוני.
גם ערב החגיגות השלישי נמשך בדיוק באותו הקצב. את הבמה פתחו להקת המחול של אולגה סגל והרכב הנוער של מתנ"ס קצרין. אחריהם, עלה בר צברי ובהמשך, נועה קירל מול כ-8,000 חוגגים, שמילאו את המגרש העירוני.
מאחורי ארבעת הימים, עמדה הפקה מורכבת שכללה בכל ערב תוכן אחר, קהלים ומעטפת רחבה של צוותי מתנ"ס קצרין, המועצה, בני נוער, מתנדבים, כוחות הביטחון ושותפים נוספים.
"כשמתכננים שבוע כזה, השאלה היא לא כמה הופעות אפשר להכניס ללוח, אלא איזה מפגש אנחנו רוצים ליצור בכל יום", מסביר מנהל מתנ"ס קצרין, אלכס מליאנקוב, שהוביל את ההפקה יחד עם צוות המתנ"ס המסור. "פתחנו בתאטרון, המשכנו בטקס ובמוזיקה ישראלית, בנינו ערבים מגוונים לכל האוכלוסיות וסיימנו עם המשפחות. כל אחד מהערבים דרש מאתנו היערכות אחרת ועבודה של הרבה מאוד אנשים ובסוף, כולם מתחברים לחגיגה אחת של קצרין."
מהבמה למשפחה
את ארבעת ימי החגיגות סגר המגרש העירוני, כשהוא נראה שוב אחרת. במקום מופע הלילה הגדול, הגיעו לונה פארק נייד, מתקנים מתנפחים, מתחמי זולה והצללה, דוכני מזון ומתוקים ומופעים של "הבלקנייה", רוי בוי ו"לייק קווין". אלפי משפחות, ילדים וחברים מילאו את המתחם לאורך היום וסגרו את שבוע קצרין באווירה משפחתית וקהילתית. ארבעת הימים הצליחו לנוע בין "גברתי הנאווה" לנועה קירל, בין מתנדבים שפועלים במשך שנים הרחק מאור הזרקורים לבין במה שמולה עמדו אלפי חוגגים ובין המנון שנכתב לקצרין לפני שנים, לבין בני ובנות הנוער שעולים עליה היום.
בשנה הבאה, כבר לא יהיה מדובר בעוד יום הולדת. קצרין תציין 50 שנים להקמתה. עם סיום ההפנינג, נחתמו חגיגות ה-49, אבל מבחינת קצרין זו רק תחילתה של הספירה לאחור. בירת הגולן נכנסת כעת לשנת היובל, שלאורכה צפויים אירועים וחגיגות לציון 50 שנות התיישבות, צמיחה וקהילה. ואם כך קצרין חגגה 49 – חכו ל-50. יובל של התיישבות מפוארת בבירת הגולן כבר יוצא לדרך.








