ב"כללית", מחוז הצפון, שמים את הילדים במרכז. חדש: נפתח מוקד מחוזי לתחום התפתחות הילד
בשנתיים האחרונות, המציאות הובילה לכך שפעוטות וילדים רבים נותרו בבית ללא פעילות ובילו שעות רבות מול המסכים. רבים מאותם ילדים חוו פגיעה בהתפתחותם התקינה וההורים ששהו לצדם במציאות החדשה הבחינו שילדיהם אינם משיגים את אבני הדרך המקובלות לשכבת הגיל שלהם. ההורים, המורות והגננות מודעים היום הרבה יותר למשמעויות של עיכוב התפתחותי ולהשלכותיו על הילדים ומכאן, נוצר גידול משמעותי בפניות למרכזי התפתחות הילד של "כללית".
בשל אותו גידול, מערך התפתחות הילד של "כללית", במחוז הצפון, מבצע פעולות רבות על מנת להרחיב את השירות, כאשר הקמת המוקד המחוזי להתפתחות הילד הנה צעד משמעותי בהתאמת המענה לביקוש הרב.
רכזת התפתחות הילד ב"כללית", מחוז הצפון, חגית דמרי: "המוקד להתפתחות הילד כולל אנשי מקצוע מכל תחומי התפתחות הילד וצוות אדמיניסטרטיבי שמקבל לידיו את כל מסמכי הבקשות לאבחונים וטיפולים. לאחר ניתוב ראשוני, בו מוגדרת הסיבה בגינה הופנה הילד להערכה, כמו גם מידת המורכבות והדחיפות באבחון, ניתנת המלצה למסלול המתאים עבור הילד".
קשר ישיר עם המכונים והגדלת כוח האדם
לצורך מתן מענה מיטבי עבור המטופלים, המוקד נמצא בקשר ישיר עם המכונים והיחידות במחוז, הן בקהילה והן מול נותני השירות הנוספים. זאת, תוך ניתוב התורים בהתאם לזמינותם ולאורכם. המוקד הוא הכתובת לפניות ושאלות של צוותי המרפאות הראשוניות וכן פניות של הורים לילדים על הרצף האוטיסטי ולילדים עם אבחנה סומטית. במחוז, קיים שירות יזום ומותאם לילדים על הרצף האוטיסטי והוריהם, אותו מרכזת עו"ס לילך טל. הם מלווים משלב האבחון ועד גיל 18. התאמת הטיפול, קבלת מידע בגין זכויות במסגרת סל השירותים בקופה ומחוצה לו, ליווי רגשי בעיקר בשלב באבחון שמהווה קושי עבור הורים רבים.
לצד הקמת המוקד, "כללית" קלטה כוח אדם מקצועי ואדמיניסטרטיבי נוסף בכל היחידות והמכונים בקהילה, תוך הגדלת כמות יחידות התפתחות הילד במחוז הצפון, גם בנקודות הצפוניות ביותר, לדוגמה, היחידה "מילים וחרוזים", שנמצאת במג'דל שמס.
במחוז הצפון, עובדים כיום מעל ל-100 מטפלים במקצועות השונים. כל הצוותים מלווים ומודרכים על ידי מנהלי המכונים והיחידות, המהווים שם דבר כל אחד בתחומו: ד"ר דעאס אחמד – נוירולוג ילדים, מנהל המכון בטבריה, ד"ר נירית ברוש כץ – רופאה התפתחותית, מנהלת המכון בעפולה, עדי פרי – מדריך ופסיכולוג התפתחותי, מנהל היחידה בבית שאן ואפרת בן נבט – מרפאה בעיסוק בכירה, לילך טל – עו"ס, רכזת תחום אוטיזם. לצדם, עובדים ראשי צוותים מאנשי המקצוע הטובים באזור וכל צוות המטפלים מבצע השתלמויות מדי שנה, תוך התעדכנות בשיטות הטיפול החדשניות, אותן הם מיישמים לאחר מכן במהלך האבחונים והטיפולים.
חשיבות האיתור והאבחון המוקדמים
במחוז הצפון של "כללית", יש שש יחידות המספקות שירות בתחום התפתחות הילד, ארבע מתוך היחידות מוגדרות כשירותים המוכרים על ידי משרד הבריאות, כאשר המשמעות היא שביחידה עובד צוות רב–מקצועי: רופאים, פיזיותרפיסטים, קלינאי תקשורת, מרפאים בעיסוק, עובדים סוציאליים, פסיכולוגים ותזונאים.
כל המכונים מאובזרים בציוד הנדרש לטיפולים, הכולל את כל הפיתוחים האחרונים בטכנולוגיה הקיימת בתחום. הדיאלוג המקצועי המתקיים בין המטפלים השונים מוביל למענה ספציפי ומותאם אישית לכל ילד, בהתאם לצרכיו העולים באבחון ובמהלך הטיפולים.
צוותי היחידות נמצאים בקשר רציף ויזום עם אחיות טיפות החלב, נציגי מתי"א, פסיכולוגים חינוכיים וגורמי חינוך ורווחה ביישובים השונים. הקשר נשמר גם באמצעות ישיבות צוות משותפות, עדכון גורמי החינוך בצפי ובצורך בפתיחת מסגרות חינוך מיוחד וגני תקשורת ביישובים, הדרכה מקצועית בכל הקשור לזיהוי ואיתור מוקדם של ילדים שנכון להפנותם להתפתחות הילד ולא פחות חשוב – הדרכה מתי אין צורך להפנות.
"כללית" שמה לעצמה מטרה להוביל ולהצטיין באיתור מוקדם, בשל הדגש הרב על הנושא, בכל התחומים ובפרט, בתחום התפתחות הילד. קוצרו משמעותית זמני האבחונים. אחד הדגלים שמחוז הצפון ב"כללית" נושא הוא הקשר עם גורמים בקהילה לטובת פעולות מניעה, איתור והבטחת הרצף הטיפולי.
לצד העבודה האינטנסיבית של הצוותים ביחידות הקהילה, במחוז קיים צוות בקרה שמגיע אחת לשנה, לכל ספק חיצוני, בתחום התפתחות הילד. במפגש זה, המחוז מעמיק את ההיכרות עם המטפלים, תוך וידוא הסטנדרט המקצועי הנדרש.
התפתחות הילד און–ליין
לאור ריבוי המידע הקיים, שלעתים יכול לבלבל, פותח שירות נוסף מטעם "כללית" ברמה הארצית והוא שירות התפתחות הילד און–ליין. שירות זה מופעל מיד עם הפקת הפנייה ראשונית של רופא ילדים מטפל, לאבחון לאחד משלושת המקצועות של התפתחות הילד: קלינאיות תקשורת, ריפוי בעיסוק, פיזיותרפיה.
הצעה להתייעצות וידאו עם איש מקצוע מהתחום אליו הופנה הילד נשלחת בהודעה להורים, כאשר ההתייעצות כוללת הערכה ראשונית ומתן המלצות מוקדמות.
מאז הוקם, מערך התפתחות הילד במחוז עשה כברת דרך משמעותית ועל אף השנים הרבות שעברו מאז הוקם, ב"כללית" לא מפסיקים לחשוב כיצד ניתן לפתח ולהרחיב את השירות. תכניות רבות נוספות להרחבת המענים ייכנסו בקרוב לתוקף.
כבר השבוע, המכון להתפתחות הילד עפולה עבר למשכנו החדש במבנה מפואר ורחב ידיים, בו הוקדשה מחשבה רבה על תכנון מדויק עבור ילדי המכון. השירות בנוף הגליל צפוי להתרחב, הן בתשתית והן במענים בפיתוח היחידה, בין היתר, במעבר לאגף שהותאם לטיפולי התפתחות הילד במרפאה דרומית בעיר, תוך צירוף רופא ומטפלים רגשיים. בנוסף, היחידות בבית שאן ובצפת צפויות לעבור בשנים הקרובות שדרוג של תשתיות היחידות.
בקיץ הקרוב, מתוכנן מעבר לשאלונים ממוחשבים, שייקלו על ההורים והצוותים החינוכיים בפנייה להתפתחות הילד ובהמשך, גם קבלת אבחונים באופן אוטומטי מהתיק הרפואי ישירות לתיק האישי של הילד באפליקציה. תכנית נוספת שקורמת עור וגידים הנה הידוק הקשרים עם הביטוח הלאומי בכל הקשור למילוי בקשת און–ליין לילד נכה שיאובחן בהתפתחות הילד – תהליך שיקצר את משך ההמתנה לקבלת האישור המשמעותי עבור המשפחות.
דמרי: "אנו עדים וערים לביקוש המתגבר ולפניות הרבות לשירותי התפתחות הילד, שחלו בשנים האחרונות. כדי לתת מענה מיטבי, אנו מרכזים מאמצינו בפיתוח והרחבת השירות, ככל שניתן. יחד עם הצוותים המסורים והמקצועיים שלנו, נפעל להעניק את השירות הטוב ביותר עבור הילדים והוריהם".
כתבות שיכולות לעניין אותך
אולי יעניין אותך גם:
- שמים את הגליל במרכז – 15 מיליארד יושקעו בפיתוח הצפון
15 מיליארד ש"ח יושקעו בפיתוח הצפון. יו"ר אשכול גליל מזרחי וראש המועצה האזורית גולן,…
-
שמים את הספר במרכז בית הספר - "דרכי נעם" בקצרין
חגיגת ספרים בבית הספר "דרכי נעם" - השבוע נערך כינוס לסיכום מחצית השנה של פרויקט…
-
שמים את הבריאות במרכז
״לא ייתכן שסל השירותים המוצע לתושבי הצפון, יהיה פחות טוב מזה שמוצע במרכז הארץ״ התקיים…