כמעט חצי מהעסקים הקטנים שנפתחים ייסגרו תוך 3 שנים. בדרך כלל, אלו עסקים שנפתחים ללא משנה כלכלית סדורה
בעשורים האחרונים, חל גידול משמעותי בכמות העצמאים והעסקים "הקטנים". הגידול נוצר כתוצאה ממספר גורמים: גידול בענפי המסחר והתפתחות הטכנולוגיה, ביקוש גובר בשווקים להתמחות וידע, הרצון לנגישות, ליחס אישי ועזרה הדדית מצד הקהילה. אפילו הבנקים השכילו והבינו את הפוטנציאל הכלכלי והקימו מערך פרסומי וליווי של "יום העסקים הקטנים", מזה למעלה מ-5 שנים.
כידוע לכולנו, כמות העסקים הקטנים מהווה למעלה מ-95% מכלל העסקים במשק, אולם למעלה מ-40% מהעסקים הקטנים ייסגרו בשנה הראשונה ו-50% ייסגרו תוך 3 שנים. נשאלת השאלה: למה? הרי לעסק קטן יש כל כך הרבה יתרונות, כמו גמישות, דינמיות, חדשנות, יכולת תגובה מהירה וכושר הסתגלות. לעסק קטן יש פוטנציאל אדיר לפרוץ קדימה, יש לו מוצר ו/או שירות מצוין, מיקום גיאוגרפי מעולה, חשיפה באמצעות פייסבוק, או אתרי אינטרנט אחרים בעלות מזערית, ליווי ומימון אטרקטיבי מצד הבנקים וקרנות מסובסדות מטעם המדינה ועוד. אך חסר לו ניסיון ניהולי, או לחלופין, חסרים לו הכלים שיובילו אותו לקבל את ההחלטות הנכונות בזמן הנכון!
בעסק קטן, הבעלים משמש גם כמנכ"ל, כאיש שיווק, כמנהל כוח אדם, כמנהל כספים, כאיש גבייה כמנהל רכש ועוד. נראה לכם הגיוני שאיש אחד יכול לבצע הכול, מבלי לקרוס? מכאן ברור, שזהו הגורם שיוצר את הסטטיסטיקה השלילית
מנסיוני, כרואת חשבון וגם וכ-CFO בחברות גדולות במשק, אני חושבת שאני יודעת את התשובה.
בעסק קטן, הבעלים משמש גם כמנכ"ל, כאיש שיווק, כמנהל כוח אדם, כמנהל כספים, כאיש גבייה כמנהל רכש ועוד. נראה לכם הגיוני שאיש אחד יכול לבצע הכול, מבלי לקרוס? מכאן ברור, שזהו הגורם שיוצר את הסטטיסטיקה השלילית.
לעומת זאת, בחברה גדולה, בכל תפקיד יש פונקציה אנושית ייעודית, שמנהלת במקצועיות את תחומה. ברור שעסק קטן לא יכול לעמוד בעלויות הגבוהות של העסקת כלל הפונקציות הנ"ל, אך הוא חייב להתנהל עם משנה כלכלית סדורה ויעילה בכדי להצליח.
המשנה הכלכלית כוללת הכנת תכנית עסקית, המשקפת את היעדים והמטרות אליהן הוא שואף, בניית דו"ח של תזרים מזומנים להתנהלות תקינה מול הבנקים (לדעת מה סך ההון החוזר הנדרש לפעילותו השוטפת ולגיוס האשראי הנדרש מבעוד מועד), לדעת לתמחר את המוצרים, או השירותים, לנהל את המלאי בצורה נכונה (מתי להזמין? מאיזה מוצר? האם לדחות הזמנת מלאי מסוימת?) לבנות דו"ח תקציב שנתי בהתאם לתחזיות ולבצע השוואה מול הנתונים בפועל, מדי תקופה.
אני חושבת שלכולנו יש מחויבות לאומית להמשיך ולקדם את העסקים הקטנים, שהם הבסיס לצמיחת המשק בשנים הקרובות.
בהצלחה!
לשאלות ולייעוץ ניתן לפנות אלי במייל: sidonya12@gmail.com, או באמצעות האתר.