איך מחברים את המשפחות החדשות שיגיעו לגולן בשנים הקרובות לנרטיב הגולני ולסיפור המקומי של היישוב בו הם יגורו? סוכות בגולן עם שלל אירועים, הופעות וסיורים מודרכים העבודות להוספת נתיבי זחילה בקטע גשר בנות יעקב- צומת בית המכס, יחלו מיד לאחר סוכות "מרכז גישור גולן"- הדרך הקלה לפתרון סכסוכים
מה הסיפור שלך?
אחד הדברים המעסיקים את תושבי הגולן, בעקבות הגידול הצפוי באוכלוסיית הגולן, הוא חשש משינוי באופי וזהות היישובים.
יישובים וקהילותיהם מתאפיינים בזהות אינדיבידואלית, שנרקמת בכל יישוב לאורך שנות קיומו ומאורעות שונים שהתרחשו בו לאורך השנים. מדובר בנרטיב הכולל ערכים ותפיסות, שכל יישוב מגבש לעצמו, מה משעלה את השאלה האם וכיצד ניתן לחבר אוכלוסייה חדשה לסיפור הקיים.
שאלה זו מעסיקה את צוות אגף קהילה ביתר שאת לאור הצמיכה המבורכת של הגולן. מתוך כך צמחו יוזמות שונות הכוללות עידוד של היישובים לתעד סיפורים ולנסח את הנרטיב המקומי. השנה התקיים קורס ייעודי למנהלי קהילות ובוגרי קורס מובילי קהילות שעסק במנהיגות השתתפותית.
במסגרתו עסקו בשאלת הנרטיב הגולני. לצורך כך יצרו באגף קהילה, יחד עם החוקר ערן מאיר מארכיון הגולן, מאגר של סיפורים וחוויות מ-56 שנות ההתיישבות המתחדשת בגולן מאז 1967. בקורס עצמו המשתתפים נתבקשו למצוא בתוך הסיפורים הללו, ערכים מובילים שניתן להגדירם כחלק מזהותו של הגולן.
תהליך הזיהוי היה כל כך ייחודי וחווייתי, בעיקר ברמת תחושת השותפות והחיבור שהוא יצר, שחברים מהקורס בקשו לשכפלו ולהביא אותו קהלים נוספים בגולן.
נבנה צוות שמתכנן ערכת חוויה גולנית שנמצאת עכשיו בפיתוח.
ביום שני השבוע, פורום מנהלי האגפים של המועצה עבר את "סדנת הגולן" בהובלת צוות אגף קהילה עם נציגי הצוות. המנהלים חולקו לארבע קבוצות, לפי ארבע תקופות משמעותיות שחוו היישובים בגולן ב- 56 השנים האחרונות. כל קבוצה קבלה חומרים ארכיונים הקשורים לתקופה אותה היא חקרה. החומרים כללו עלונים יישוביים, גיליונות עבר של מגזין "ארץ הגולן", כתבות עיתונות שהתמזגו עם סיפורים האישיים המרגשים של החברים.
הסיפורים, כמו גם עבודת החקר והאינטראקציה בין האנשים סביב השולחנות, הייתה מדהימה והפתיעה עם שיח המעניין ומפרה. הפידבקים החמים והחיוביים שהגיעו ממנהלי האגפים, ממחישים את הערך הרב שיש לחיבור של משרתי ציבור, בכל הדרגות, להיסטוריה של המקום בו הם פועלים.
בכוונת אגף קהילה והצוות להמשיך ולפגוש פורומים נוספים לחוויה דומה, מתוך ידיעה שכל הרכב וקבוצה, יולידו ערכים חדשים ומשמעותיים שיסייעו בברור ועיצוב הנרטיב הגולני.
ביקור מנכ"ל החטיבה להתיישבות
רגע לפני ראש השנה, נפגשנו במועצה עם מנכ"ל החטיבה להתיישבות בהסתדרות הציונית, הושעיה הררי, לפגישת עבודה בנושא המשך תמיכה ביישובים וכן על פרויקטים חדשים משותפים בעתיד.
החטיבה להתיישבות הייתה ועודנה גורם משמעותי בהרחבת יישובי הגולן לאורך כל השנים, באמצעות בניית מבני ציבור והצבת מגורונים למגורים למשפחות נקלטות, עד להשלמת בניית מבני הקבע.
במפגש, שמחנו להיווכח ולשמוע כי בחטיבה קיימת נכונות רבה להמשיך את התמיכה בגולן ואף להרחיבה למעגלי עשייה נוספים.
אנו מודים למנכ"ל החטיבה, הושעיה הררי, על הביקור וכן על רוח הטובה והרתומה להמשך התפתחות הגולן.
מרכז גישור גולן
בשבוע שעבר, התקיימה הרמת כוסית לפעילי מרכז גישור גולן ובאותה הזדמנות – הוקרה למתנדבים על עשייתם המבורכת. פעילי מרכז הגישור עוסקים במהלך השנה בגישורים בין משפחות, שכנים ועוד. השנה, מרכז הגישור קיים קורס גישור לתושבי הגולן. בנוסף, מגשרי המרכז החלו לעסוק השנה גם בגישורים בין-דוריים.
מרכז גישור גולן הוכר בידי בתי משפט כמרכז גישור לתביעות קטנות ותביעות מופנות אליו מבתי המשפט בצפת, קריית שמונה וקצרין.
אנו נשמח לעוד מתנדבים. אם אתם בעלי הכשרה של קורס גישור בסיסי ופרקטיקום ומעוניינים להתנדב ולקחת חלק בעשייה משמעותית, פנו לגלית ממרכז חוסן בטלפון: 04-6969788, או בדוא"ל:gishur@megolan.org.il
אולי יעניין אותך גם:
-
משולחן המועצה האזורית גולן
בחזרה לשדה הקרב - ארגון נכי צה"ל, בשיתוף מרכז סיור "קשת יהונתן" הובילו בשבועיים האחרונים…
-
משולחן המועצה האזורית גולן
ברמת טראמפ ממשיכות הגרלות המגרשים עליהם יבנו בתי הקבע התחבורה הציבורית מלאה בנופשים ובכבישים סביב הכנרת…
-
משולחן המועצה האזורית גולן
אושרה הקמתה של החווה החקלאית-חינוכית באבנ"י אית"ן שתחל לפעול כבר בשנה"ל הקרובה הילה נוקד רכזת ומורה…