מערכת חינוך "מתוקתקת" היא אחד התחומים הכי מושקעים בחד-נס, יישוב מבוגר אך צעיר שהוקם במרכז הגולן בשנת 1989. לדברי ענת בשן, שהגיעה ליישוב ארבע שנים לאחר הקמתו, חד-נס מסמלת חברה אמיתית שמהווה מעין בבואה של מדינת ישראל
במוקד המדור הפעם, נבחר היישוב הקהילתי שהוקם ב-89 במרכז הגולן ע"י תנועת בית"ר ומאז הפך לאחד היישובים הגדולים בגולן. הכוונה כמובן היא לחד-נס שעליו תספר בהרחבה ענת בשן שהגיעה עם בן זוגה בשנת 93 והספיקה לראות את ההתפתחות האדירה של היישוב מאז.
ענת מעבירה קורסים וסדנאות בנושא מודעות, בעלה ירון עוסק בהוראה ויחד יש להם שני ילדים שנולדו בגולן. את חד-נס היא הכירה כמעט מאז ההקמה והתאהבה ממבט ראשון: "הגעתי לגולן ב-87 ובהתחלה עבדתי כמנהלת השיווק בכפר הנופש רמות, שם הכרתי את ירון בעלי שהיה ממקימי כנף. אחרי שהתחתנו, חיפשנו יישוב וכך הגענו לחד-נס שהיה אז יישוב צעיר עם 30 משפחות בלבד. הכרתי את היישוב עוד לפני שעברנו ומאוד אהבתי אותו כמו שאני אוהבת עד היום. המיקום נבחר ע"י מפוני פתחת רפיח ב-1988 ויחד עם הסוכנות, הם איתרו את הנקודה. תנועת בית"ר הייתה הגוף המיישב והשם שהתקבל נקבע ע"פ ראשי התיבות של היישובים שפונו – חרובית, דקלה, נאות וסיני. בסופו של דבר אף אחד מהמפונים לא התיישב כאן אלא משפחות שהגיעו מכל הארץ."
איך השתנה היישוב מאז ועד היום?
"הוא גדל בצורה דראסטית, כך שכמות המשפחות הכפילה עצמה ומעבר לכך. יחסית לגולן זה יישוב גדול שצמח מאוד מהר וברור שזו לא אותה קהילתיות שהייתה כמו בהתחלה, אבל צריך ללכת קדימה עם הזמן. כיום יש המון ילדים בכל הגילאים שזוכים למערכת חינוך מתוקתקת ביישוב. מגיל המעון ועד י"ב הכל עובד בצורה יוצאת מן הכלל עם מערכת חינוך בלתי פורמאלי בחסות המועצה שמופעל ע"י אנשי היישוב בשיתוף תנועת בני המושבים. מדובר באחד התחומים הכי מושקעים בחד-נס."
בחגים גדולים כמו פורים, ט"ו בשבט ויום העצמאות, יש בחד-נס בדרך כלל פעילות יישובית למבוגרים ולילדים בנפרד, כך מספרת ענת, ואת הכל מארגנת ועדת תרבות נמרצת. למרות זאת יש תמיד לאן להתקדם מבחינה זו: "היישוב לא קופא על שמריו ואנחנו מתקדמים כל הזמן מבחינה זו. אנחנו מקווים להרחיב בקרוב את המועדון לחבר ומבחינה קהילתית, אני מאמינה שהעשייה המשותפת והאינטגרציה בין השכונות יגדלו באופן טבעי. אחד הדברים הכי יפים לדעתי בחד-נס, זה חוסר ההטרוגניות הגילאית – יש תושבים שחיים כאן 25 שנה והפכו כבר לסבים לעומת זוגות צעירים שעוד לא הפכו להורים ונמצאים פה שנתיים בלבד. זו תכונה שתמיד מאוד אהבתי כי בהרבה יישובים בגולן עוד לפני שהתחילו ההרחבות, אין ריבוי גילאים ופה יש הכל מהכל כולל בנים חוזרים. בעיניי חד-נס מסמלת חברה אמיתית שמהווה מעין בבואה של מדינת ישראל."
יש כוונה להרחבה נוספת בקרוב?
"כרגע אין משהו אקטואלי ואנחנו מעדיפים להסתפק בקבלת החלטות וכיוון נכון לגבי מי שכבר חי פה כרגע. מבחינה ארגונית, מדובר בקהילה מאתגרת, כי מצד אחד לצעירים לוקח זמן להתאקלם כאן מכל הבחינות ומצד שני לותיקים לוקח זמן לקבל את החדשים. בכל מקרה, מה שחשוב כרגע הוא להשביח את הקיים."
איך את רואה את היישוב מתפתח בשנים הבאות?
"נושא החינוך חשוב מאוד בעיניי והייתי אפילו מכוונת כאן להקמת שלוחה חדשה של המתנ"ס שייתן פה שירותים לאזור כי יש פה המוני ילדים. חשוב לציין בהזדמנות זו שיש לנו יחסים מעולים עם המועצה שנותנת הרבה תמיכה, כך שאולי גם למטרה זו יוקצו משאבים. ההתייחסות של גורמים חיצוניים אלינו, היא של יישוב מבוגר אך צעיר. צריך לעבוד כדי שכל התושבים כאן יחיו פה בשלום ביחד וזה לא קורה ביום אחד. אין לי ספק שנצליח ואנחנו בהחלט בדרך הנכונה."