השבוע הגיע נשיא המדינה שמעון פרס לביקור בגולן, שנפתח בבית הכנסת העתיק באום אל קנאטיר, בו קיבל הסבר על ההיסטוריה המפוארת של היישוב היהודי במקום. בהמשך היום ביקר הנשיא במכללה הטכנולוגית בחיספין. בקצרין ביקר ב"קסם הגולן, המעבדות הגנטיות, מבשלת הבירה ונפגש עם תושבים ותיקים ועולים חדשים
היחסים בין שמעון פרס לתושבי הגולן ידעו עליות ומורדות לאורך השנים. אבל השבוע התקיים יום מיוחד, יום שיא, כאשר הגיע נשיא המדינה, שמעון פרס לביקור נשיאותי בגולן ולמפגש עם תושבים ובני נוער.
הביקור החל במקום סמלי – בית הכנסת העתיק עין קשתות (אום אל קנטיר), שבו נעשו עבודות לקימום בית הכנסת בהתאם לצורתו המקורית כפי שהיה לפני אלף חמש מאות שנים. נשיא המדינה, מלווה בפמליה של לשכת הנשיא, צעד לעבר בית הכנסת בליווי ראשי המועצות של הגולן, אלי מלכה וסמי בר לב, כאשר פרופ' חיים בן דוד מסביר לו על ההיסטוריה המפוארת של היישוב היהודי שהתקיים במקום. "המקום מדהים ביופיו וכל הזמן מפתיע", אמר הנשיא, "החל מבית הכנסת שאין כמוהו בשום מקום בארץ ומייצג עדות ליישוב יהודי שהיה כאן במשך 700 שנים".
הביקור המשיך במכללה הטכנולוגית בחיספין, שם שוחח עם תלמידים והתרשם מהיוזמה המשותפת של עמותת מדרשת הגולן וחיל האוויר. כמה מאות מטרים משם כבר המתינו לו מאות תלמידי תיכון מהישיבה התיכונית חיספין ומתיכון נופי גולן. כולם כיבדו את הנשיא ונעמדו לכבודו עם הגעתו. אחת מלהקות הנוער הצעירות של הגולן הופיעה בפניו וזכתה למחיאות כפיים ולמחמאות מהנשיא. התלמידים הציגו בפני הנשיא שאלות והוא ענה להם באריכות.
לארוחת הצהריים הוזמנו חברי מליאת והנהלת הגולן וקצרין ונציגי ציבור נוספים, אנשי חינוך ועשייה בגולן למפגש אינטימי עם הנשיא. ראשי המועצות הגישו לו שי – סלסלה עם מוצרים מתוצרת הגולן.
ראש מועצה אזורית גולן, אלי מלכה, אמר לנשיא "אנחנו נרגשים ושמחים לארח אותך בגולן. כבוד גדול הענקת לנו שבאת לכאן לראות את חבל הארץ הזה שבארבעים השנים האחרונות צמח והתפתח בכל התחומים. חבל ארץ שהתחיל מבונקרים ומחנות סוריים והפך להיות מפעל של התיישבות ציונית, מפעל של חקלאות משגשגת, של חינוך לערכים ולאהבת המדינה. יום זה הוא יום שיא של כבוד להתיישבות ולעשייה".
ראש מועצה מקומית קצרין, סמי בר לב אמר: "הגולן הפך לקונצנזוס לאומי ונמצא בתקופה טובה של קליטה, צמיחה והתפתחות. נוצרה קהילה מיוחדת של אנשים החיים בהרמוניה ,עוסקים ביצירה ובחינוך ואוהבים את היישוב והקהילה בה הם חיים. קצרין והגולן הם ארץ ישראל היפה ואנו מאמינים שהנשיא ישמח לראות את העשייה הציונית, האמיתית בגולן" .
הנשיא, שמעון פרס, קם וברך את הנוכחים. "עשיתם עבודה מדהימה", הוא פנה ואמר לראשי המועצות. "כל הקונטרוברסיות שהיו בעבר נשכחו. לא ראיתי בשום מקום אחר יחסים כאלה בין יהודים לדרוזים, בין חילונים לדתיים. כשמסתכלים מסביב מבינים שזהו המקום היציב ביותר, הפורה ביותר. יש כאן את מיטב הארץ של האנשים שבאו להתיישב כאן. הוכחתם מה ניתן לעשות ממקום. מקום משכיל, מושך, פורח, מרתק. זו היתה חוויה נהדרת, אני מודה מקרב לב ומתפלל שהמקום יוסיף לשמוח ולצמוח, ללמד ולהראות מה זה חיים ביחד". כל הנוכחים קמו על רגליהם ומחאו לו כפיים, נרגשים מדבריו הכנים.
חלקו השני של הביקור התקיים בקצרין
במעבדה הגנטית GGA בקצרין הוצגו לפניו הפיתוחים החדשים בתחום הצ'יפים הגנטיים, שפותחו במעבדה ומהווים פריצת דרך עולמית בבדיקות הגנטיות. פרופ' דני ברקוביץ' וד"ר יורם פלוצקי, מנהלי המעבדה, הציעו לנשיא לערוך ריצוף גנטי מלא של ה- DNA הנשיאותי, על מנת לגלות את הגן האחראי לאריכות ימים. הנשיא, הסכים מיד לערוך את הבדיקה ואמר : "הריסק הוא עליכם".
לסיום, התכנסו כולם במבשלת הבירה, שם פגש הנשיא תושבי קצרין ותיקים ועולים חדשים. הנשיא טעם את בירות הגולן, יינות רמת הגולן, שמן זית מן הגולן ואף לגם את מי הגולן.
צבי בודנהיימר, מנהל ביה"ס דרכי נועם, הציג בפני הנשיא פרויקט ייחודי, "קנה לך חבר" בו תלמידים ותיקים מאמצים תלמידים אתיופים.
דימי אפרצב, מנכ"ל משרד הקליטה, הצטרף לביקור וסיפר על קליטת העולים במדינת ישראל בכלל ובקצרין בפרט: "קצרין היא עיר נפלאה בעלת יכולות קליטה משובחות. עולים חדשים רבים נקלטים ביישוב, באופן חם ומחבק, וקשיי הקליטה מצטמצמים משמעותית. גם משפחתי ואני נקלטנו בקצרין ולשמחתי אנו עדיין כאן".