אתם תזזיתיים, חסרי סבלנות, מלאי אנרגיות ומשתעממים בקלות? במקום להילחם בתכונות אלו, נסו למנף אותן ולהשתמש בהן באופן חיובי. חלק א'
הללי להב
בעשורים האחרונים, מתבהר יותר ויותר כי הפרעות קשב וריכוז אינן נחלתם של ילדים ומתבגרים בלבד. חלק מהבוגרים מתמודדים עם הפרעות קשב וריכוז, אשר משפיעות באופן משמעותי על חייהם. השפעות אלו עשויות לבוא לידי ביטוי במגוון היבטי חיים, שביניהם התחום האקדמי, התעסוקתי, הרגשי, ההתנהגותי והזוגי.
בוגרים, המאובחנים לראשונה בחייהם, חווים פעמים רבות הקלה משמעותית ושיפור בדימוי העצמי, הנובעים מההכרה בכך שרבים מקשייהם אינם נובעים מתכונות שליליות (עצלנות, חוסר אחריות וכד'), אלא מקושי ממשי. מעבר לכך, האימון עצמו מביא פעמים רבות לשיפור משמעותי בתפקוד, אשר מביא לכך שמשימות כהתמדה במקום עבודה, הכנה מספקת לבחינה, שליטה באימפולסיביות ויצירת קשר זוגי הופכות לראשונה לאפשריות.
נסו לתכנן מראש, בכל ערב, את סדר היום של היום הבא ואם אפשר, בכל מוצאי שבת, תכננו את השבוע הקרוב. הקצו לכל משימה שאתם מתכננים יותר זמן מכפי שנראה לכם שתצטרכו, גם בגלל הקושי לעבור בין מטלות וגם בגלל הנטייה להערכת זמן לא מדויקת
כיום, קיימים מגוון מודלים אימוניים וטיפוליים, המסייעים בהקניית מיומנויות לימודיות/תעסוקתיות/תפקודיות ובין-אישיות לבעלי הפרעות קשב וריכוז.
הפכו את הקושי ליתרון
אתם תזזיתיים, חסרי סבלנות, מלאי אנרגיות ומשתעממים בקלות? במקום להילחם בתכונות אלו, נסו למנף אותן ולהשתמש בהן באופן חיובי: בחרו תחום מקצועי, מגוון ודינמי, מלאו את חייכם בפעילויות פנאי ותחומי עניין מעשירים, אתגרו את עצמכם בפרויקטים אישיים/תעסוקתיים, קחו על עצמכם את תפקיד היוזמים והמארגנים בקבוצה החברתית אליה אתם משתייכים ואם אתם כבר הורים – קחו על עצמכם מטלות המערבות הוצאת אנרגיה, אתגרים ואטרקציות. במילים אחרות, נסו להתייחס אל "תופעות הלוואי" של הפרעות הקשב והריכוז כאל גורמים בעלי פוטנציאל לקידום והעשרה, במקום לנסות להכניס את עצמכם בכוח למשבצות ותבניות סטנדרטיות.
עבדו עם לוחות זמנים
רבים מהבוגרים המתמודדים עם הפרעות קשב וריכוז מתלוננים על קשיים בארגון סדר היום, בפעולה על פי לוחות זמנים ובעמידה ביעדים ועל נטייתם לדחיינות ולחוסר ארגון בחיי היום-יום. קשיים ונטיות אלו מהווים לא פעם מקור ללחצים, אי הבנות, עימותים והחמצות. לכן, מומלץ לנסות לארגן מראש את לוחות הזמנים עד כמה שאפשר:
- אם אתם סטודנטים, בנו מראש תכנית למידה ריאלית, עם חלוקת מטלות הלמידה לזמני לימוד מוגדרים.
- אם אתם מתמודדים עם עומס מטלות בעבודה, הקדישו זמן לבניית סדר עדיפויות והגדירו מראש מתי תבצעו כל משימה וכמה זמן תקדישו לה.
- נסו לתכנן מראש, בכל ערב, את סדר היום של היום הבא ואם אפשר, בכל מוצאי שבת, תכננו את השבוע הקרוב.
- הקצו לכל משימה שאתם מתכננים יותר זמן מכפי שנראה לכם שתצטרכו, גם בגלל הקושי לעבור בין מטלות וגם בגלל הנטייה להערכת זמן לא מדויקת.
- השתמשו בעזרים חיצוניים – תזכורות, יומנים כתובים, יומנים ממוחשבים וכל מה שיעזור לכם להתמודד עם השכחה וחוסר המיקוד.
מאמנת ומטפלת אישית זוגית ומשפחתית
מתמחה באימון A.D.H.D
www.haleli-lahav.co.il
050-2770893