על ביקורת בונה בפרשת "דברים"

גיא אדרי קצרין

איך לומדים מהעבר מבלי להישבר ממנו? והאם התפקיד של המנהיג הוא להסתיר את הכישלונות, או להפוך אותם למקור של צמיחה משותפת?

האם התפקיד של המנהיג הוא להסתיר את הכישלונות, או להפוך אותם למקור של צמיחה משותפת? איך לומדים מהעבר מבלי להישבר ממנו?

שאלות אלו מתעוררות בכל חריפותן, כאשר אנו קוראים את פתיחת ספר "דברים". לא במקרה, אנו פותחים ספר זה סמוך לתשעה באב – בתקופה שבה אנו נזכרים בכוח ההרסני של דיבור שלילי, של לשון הרע ושנאת חינם. כי ספר "דברים" הוא קודם כול ספר של למידה מהעבר ."אלה הדברים אשר דיבר משה" – משה, שהיה "כבד פה וכבד לשון", עומד לפתע ומדבר. ועוד איך מדבר: ארבעה שבועות של למידה משותפת מארבעים שנות מדבר.

מעבר לתוכן הדברים עצמם, ישנה משמעות עמוקה יותר שטמונה בעצם הדיבור הזה – בזיקה הייחודית שנוצרת בין המנהיג לעמו, כאשר הם לומדים יחד מהעבר, מהכישלונות, מהצמיחה.

מביקורת הרסנית ללמידה בונה

חז"ל אמרו (יומא, ט':) ש"בית המקדש השני חרב על שנאת חינם". אם נביט לעומק, שנאת חינם מתחילה דווקא במקום שבו אמורה להיות למידה משותפת – כאשר במקום לבחון יחד את הכישלונות, אנו מאשימים זה את זה. המרגלים, שעליהם מדבר משה בפרשה, לא רק נכשלו במשימתם, הם הפכו את הכישלון לביקורת הרסנית שפילגה את העם.

ארבעים שנה אחר כך, משה עושה בדיוק את ההפך. הוא לא שותק על העבר, אבל גם לא מאשים. הוא פותח את הפצע כדי ללמד- לא כדי להכאיב. הוא הופך את הטראומה הלאומית לשיעור בצמיחה משותפת. זוהי מנהיגות אמיתית – היכולת להוביל תהליך למידה קולקטיבי, מבלי להשפיל, או לפלג.

המדרש הגדול על ההתבטלות

מדרש תנחומא מביא סיפור מרתק על משה רבנו. כאשר ביקש האלוקים ממנו להוביל את העם, השיב משה: "מי אנכי כי אלך אל פרעה?", (שמות ג', י"א). הקדוש ברוך הוא השיב לו: "כי אהיה עמך", (שם, י"ב). המדרש מבאר שזו לא הייתה שאלה של חוסר ביטחון עצמי, אלא הבנה עמוקה של משה שהנהגה אמיתית יכולה להיוולד רק ממקום של התבטלות מוחלטת.

המדרש ממשיך ומספר, שכאשר ראה משה את בני ישראל חוטאים בעגל הזהב, הוא שבר את הלוחות, לא מתוך כעס אישי, אלא מתוך הבנה, שכמנהיג, הוא חייב להיות שותף לגורלם של העם – גם בעליות וגם בירידות. זוהי דוגמה להתבטלות מוחלטת לטובת הכלל.

החזון איש והמנהיגות המודרנית

החזון איש כתב באחת מאגרותיו: "המנהיג האמתי הוא לא זה שמוביל את העם למקום שהוא רוצה להגיע, אלא זה שמוביל את העם למקום שהעם צריך להגיע – גם אם הוא עצמו לא יזכה להיכנס לשם". דברים אלו מהדהדים את מה שקרה למשה רבנו, שהוביל את העם לארץ המובטחת, אך לא זכה להיכנס אליה.

הגר"א מווילנא מוסיף בביאורו לספר משלי: "המנהיג שמבקש כבוד מן העם, הוא בעצם גוזל מהם את הכוח שלהם. המנהיג האמתי הוא זה שמחזיר לעם את הכוח שלו".

זו הסיבה שבפרשת "דברים", משה חוזר ומזכיר לעם את כל מה שהם עברו יחד – הוא מחזיר להם את הסיפור שלהם, את הזכות שלהם להיות השחקנים הראשיים בנרטיב.

השיתוף כבסיס להנהגה

הרב קוק כתב ב"אורות": "הנהגה אמיתית היא למעשה תהליך למידה מתמיד בין המנהיג למונהגים. המנהיג נותן כיוון וחוכמת עבר והעם נותן כוח ורצון להתפתח. בלי אחד מהם, הלמידה חסרה ובלתי שלמה".

בפרשת "דברים", אנו רואים את זה בצורה מושלמת: משה מספר לעם את הסיפור שלהם, אבל הוא עושה זאת בדרך שהופכת את העבר לכלי למידה משותף. הוא לא מטיף להם מלמעלה, אלא עומד אתם בגובה העיניים ואומר: "זה מה שעברנו יחד, אלה הלקחים שאנחנו יכולים ללמוד יחד וזה לאן שאנחנו הולכים יחד".

זהו ההבדל בין ביקורת עניינית לביקורת הרסנית: הביקורת העניינית מזמינה למידה משותפת, הביקורת ההרסנית יוצרת פילוג והאשמות.

המסר לדורנו – ללמוד יחד מהעבר

בדור של אין-סוף מילים – הודעות, פוסטים, ציוצים – פרשת "דברים" קוראת לנו לשאול את עצמנו: איך אנחנו לומדים מהעבר? האם אנו משתמשים בכישלונות כדי להאשים ולפלג, או כדי לגדול ולהתפתח יחד? המנהיג האמתי, מלמד אותנו משה, הוא זה שמחליף את הביקורת ההרסנית בתהליך למידה משותף שבונה ומחזק.

כאשר משה עומד לפני העם בפעם האחרונה, הוא עושה זאת לא כמי שמכתיב להם איך לחיות, אלא כמי שמעביר להם את המשימה הגדולה של להיות עם קדוש. זוהי ההנהגה האמיתית: זו שמטרתה להפוך את עצמה למיותרת ולהעביר את הכוח לידי העם עצמו.

השאלה שפתחנו בה את המאמר מקבלת כעת משמעות חדשה: כוחו של המנהיג טמון לא רק בדבריו ולא רק בעמידתו, אלא ביכולתו לחבר בין השניים – לעמוד מול העם בענווה ולהעביר את המסר בדרך שמחזקת אותם ולא אותו. זהו הקו הדק והקשה של הנהגה אמיתית וזו הדרך שבחר לנו משה רבנו.

יוני 2026

SU
MO
TU
WE
TH
FR
SA
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
Events for 1st יוני
No Events
Events for 2nd יוני
No Events
Events for 3rd יוני
No Events
Events for 4th יוני
No Events
Events for 5th יוני
No Events
Events for 6th יוני
No Events
Events for 7th יוני
No Events
Events for 8th יוני
No Events
Events for 9th יוני
No Events
Events for 10th יוני
No Events
Events for 11th יוני
No Events
Events for 12th יוני
No Events
Events for 13th יוני
No Events
Events for 14th יוני
No Events
Events for 15th יוני
No Events
Events for 16th יוני
No Events
Events for 17th יוני
No Events
Events for 18th יוני
No Events
Events for 19th יוני
No Events
Events for 20th יוני
No Events
Events for 21st יוני
No Events
Events for 22nd יוני
No Events
Events for 23rd יוני
No Events
Events for 24th יוני
No Events
Events for 25th יוני
No Events
Events for 26th יוני
No Events
Events for 27th יוני
No Events
Events for 28th יוני
No Events
Events for 29th יוני
No Events
Events for 30th יוני
No Events









מחשבות ודעות

גשר צמח *9924 צ׳יטו טיגו 8 פרו המותג הסיני הגיע לצפון

תפריט נגישות