תערוכת התמונות של הימים הראשונים ביישובי הגולן נפתחה בארכיון הגולן. כל יישוב בפני עצמו, עם ההתחלה שלו ובכל זאת, התמונות דומות, מספרות סיפור אחד. כ-200 מוותיקי הגולן באו לפתיחה החגיגית, ב-14.7
אורי הייטנר
בארכיון הגולן, נפתחה התערוכה "ימים ראשונים", המתארת בתמונות את הימים הראשונים של כל אחד ואחד מיישובי הגולן. "ראה איך התמונות בכל יישוב דומות זו לזו", לחש באוזניי אחד מבאי פתיחת התערוכה. מעניין. הפנים שונים, כל יישוב וכל מתיישב הוא עולם ומלואו, אך באמת, המשותף רב על המפריד. יש DNA משותף שבא לידי ביטוי בתמונות.
ל-DNA הזה התייחס ראש המועצה האזורית, אלי מלכה, בדבריו בפתיחה החגיגית של התערוכה, ב-14.7, יום מלאת יובל לעליית ראשוני המתיישבים לגולן. אלי סיפר שהמבקרים בגולן מתפעלים מכך שיצרנו כאן מודל למדינה כל כך מוצלחת ושואלים מה הסוד. הסוד, אמר מלכה, הוא רוח הגולן ואמר למייסדים: "ה-DNA המוצלח של ההתיישבות נוצר מהחיבור ביניכם, האנשים המיוחדים שיצרו את רוח הגולן".
איתן סט, מקיבוץ גדות, שהקים את הגרעין שהחל את ההתיישבות ודחף את הקמת ההתיישבות, סיפר על ההפגזות על גדות, כשהסורים ישבו על הגולן ועל הפעולה ליישוב הגולן. שתי תובנות שעמדו בבסיס פעולתם: א. הטראומה של הנסיגה המהירה מסיני אחרי מבצע "קדש", הביאה למסקנה שיש צורך בהתיישבות אזרחית, שאותה אי אפשר להזיז בקלות. ב. מה שיקבע לא יהיו הכרזות והצהרות פוליטיות, אלא המעשים בשטח.
למעלה מ-200 מוותיקי הגולן השתתפו בפתיחה החגיגית, שהייתה בראש ובראשונה מפגש רעים מלבב, של שותפים לדרך בת 50 שנה, שפניהם נשואות ל-50 השנים