בזלת מוצקה ושחורה שמכסה בשכבות את הסלעים הקדומים, קילוחים קילוחים של לבה, שזרמו מהרי געש קדומים והפכו את הקער שהיה כאן בעבר למישור רחב ידיים. פינה בטבע – סיפורים מהחי והצומח של רמת הגולן
את הבזלות של ערוצי הירמוך והרוקאד, אתם מכירים? הרוקאד והירמוך, שניהם נחלים גדולים ומאוד משמעותיים בנוף, המהווים בין השאר גבול גיאוגרפי ברור לגולן – הירמוך הוא הגבול הדרומי של הגולן שמעבר לו נמצאים הרי הגלעד והרוקאד הוא נחל ארוך שיובליו העליונים נמצאים במורדותיו הדרום-מזרחיים של החרמון והוא זורם על גבי הרמה, עד שהוא נופל במפל, מזרחית לתל פארס, אל קניון גדול ועמוק ולאחר כמה קילומטרים, הוא נשפך אל הירמוך, במה שאנחנו מכנים "משולש הגבולות" – ישראל, ירדן וסוריה והוא מהווה את הגבול המזרחי של הגולן, שמעבר נמצא מישור הבשן.
תוך כדי האירועים הגעשיים במרחב, מהגליל ועד למדבר הסורי, מתחילים הנחלים להותיר את רישומם בנוף וליצור ואדיות קדומים. נקרא להם הירמוך הקדום והרוקאד הקדום.
בשלב מסוים, פעילות געשית מזרחית אלינו, גורמת לקילוח לבה לזרום לתוך ערוץ הירמוך הקדום. הירמוך עוד לא הספיק להתחתר לעומק כמו היום ובסיס הקניון היה גבוה יותר מהים. הלבה זורמת כמו מים אל הנקודה הנמוכה בסביבה – בקע ים המלח, או בעברית – עמק הירדן.
הקילוח זורם, עוצר, מתמצק והופך לבזלת קשה ומסיבית. אבל כעת, ממשיכה הבליה והנחל ממשיך להתחתר בעוז לעומק.
עוברות שנים והירמוך מתחתר ומגיע לעומק שאליו הגיע לפני קילוח הלבה, אבל הוא לא עוצר שם, ההתחתרות ממשיכה ומעמיקה את הקניון האדיר שנוצר, עד שבזלת ירמוך נשארת כגושים דבוקים למדרונות הקניון.
אבל פתאום נכנס שחקן חדש למשחק.
אל בזלת הירמוך מצטרף קילוח לבה צעיר, שפורץ ככל הנראה באזור תל חאדר – על מדרונותיו הדרום-מזרחיים של החרמון, ממש במעלה נחל הרוקאד הקדום. הקילוח האדיר הזה זורם על גבי הרמה בנחל הרוקאד הקדום, גולש (רק שאין שם איש לראות וליהנות מהמופע) במפל של לבה אל קניון הרוקאד הקדום, נשפך אל הירמוך הקדום וממשיך אתו, שוב, עד לעמק הירדן.
ושוב, הגלגל החוזר בעולם והתחתרות הנחלים ממשיכה ומעמיקה את בסיס קניוני הירמוך והרוקאד, לעומק שאנחנו מכירים כיום.
בשלב זה, גם בזלת רוקאד נשארת דבוקה בגושים אל מדרונות הקניונים.
ועכשיו לחלק המעניין.
אם נצא לאחד מנחלי הגולן, נראה שכאשר הלבה זורמת ומתמצקת, היא עושה זאת בשכבות שהקדומה למטה והצעירה למעלה – כל קילוח זורם על גבי הקילוח שקדם לו.
כאשר נצפה אל קניון הירמוך באזור חמת גדר, נגלה שתי מדרגות בזלת – בזלת הירמוך ובזלת הרוקאד. אך כאן, הבזלת הקדומה (בזלת ירמוך) גבוהה יותר מהבזלת הצעירה (בזלת רוקאד)! תופעה זו מתאפשרת בשל מפלסי ההתחתרות הקדומים שהיו כאן בעת זרימת הלבה – כאשר בזלת הירמוך נוצרת, בסיס הקניון גבוה יותר מאשר בזמן שבזלת הרוקאד מתמצקת. כך עומק ההתחתרות משפיע על גובה הבזלת.
כתבות שיכולות לעניין אותך
אולי יעניין אותך גם:
-
החברה של הגולן בכנסת
בפעם השנייה בחודשיים האחרונים, ח"כ דר' רות קלדרון, מסיעת יש עתיד, ביקרה באזור כדי לקדם…
-
חזון הגולן של הרצל
י' אייר הוא יום הולדתו ה-157 של חוזה מדינת היהודים, בנימין זאב הרצל. ב"אלטנוילנד", מוקדש…
-
המצטיינות של חטיבת הגולן
המצטיינות של חטיבת הגולן, חיילות גדוד האיסוף, מספרות על התפקיד המאתגר. שואלים את רב"ט מיכל…