יש אי שם

בהר דב, אחת מפסגותיו של החרמון, שוכן אתר מרשים ומעניין, שקיבל את השם הערבי "משהד א טייר א אברהאמי", שפירושו בעברית: "אתר הציפורים של אברהם"


אביתר ליכטמן, מרכז סיור ולימוד "קשת יהונתן"

כשאנחנו חושבים על הר החרמון, לרוב נחשוב על ההר הלבן, על הרכבל, על השלג ועל המזחלות. אבל לחרמון, שהוא בעצם לא הר אחד, אלא רכס שלם, יש עוד הרבה להציע.

אחת הסיבות לכך שאנחנו פחות מכירים את הצדדים האחרים שלו היא מכיוון שהוא עובר בשטחן של שלוש מדינות: ישראל, סוריה ולבנון. המצב המיוחד הזה הוביל לכך שגם רוב שטח החרמון שבשליטת ישראל וגדר כשטח צבאי סגור.

בהר דב, אחת מפסגותיו של החרמון שנמצא אל מול הגבול הלבנוני, שוכן אתר מרשים ומעניין, שקיבל את השם הערבי "משהד א טייר א אברהאמי", שפירושו בעברית: "אתר הציפורים של אברהם". אנחנו שואלים, על איזה ציפורים מדובר, ואיך הן קשורות לאברהם אבינו?

ובכן: בספר בראשית, מסופר על אירוע ברמה מזרח-תיכונית, בו נלחמו שתי קבוצות מלכים אזוריות האחת בשנייה. האירוע קיבל את השם "מלחמת ארבעת המלכים בחמשת המלכים". במהלך המלחמה הזו, בה הפסידו חמשת המלכים ובהם מלך סדום, עירו של לוט, אחיינו של אברהם, נפל לוט בשבי ונלקח צפון-מזרחה, לכיוון סוריה של ימינו.

אברהם יוצא עם צבאו למרדף, מדרום הארץ ועד לאיזור דמשק, שם הוא מצליח לנצח את צבא השובים ומשחרר את לוט ואת רכוש סדום שנלקח שלל.

לאורך הדורות, מסורות ביהדות, וגם באסלאם, קידשו את המקום הזה כמקום בו התרחש האירוע. מעניין לחשוב שדווקא בהר שמכונה "העיניים של המדינה", קיבל אברהם את ההבטחה לקבל את מלוא הארץ

לאחר האירוע הזה, כורת אתו הקב"ה ברית ומבטיח לו שהארץ הזו תהיה שייכת לזרעו. במהלך הברית, מוקרבים איל ועז וגם תור (זכר היונה) וגוזל של יונה. אברהם מבתר אותם ובהמשך, מעין לפיד של אש יעבור ביניהם, מכאן השם – "ברית בין הבתרים". במהלך הברית, אברהם נאבק גם בעיט, שמנסה לגזול את הקרבנות. הציפורים המוזכרות נתנו למבנה במקום את שמו.

לאורך הדורות, מסורות ביהדות, וגם באסלאם, קידשו את המקום הזה כמקום בו התרחש האירוע. מעניין לחשוב שדווקא בהר שמכונה "העיניים של המדינה", קיבל אברהם את ההבטחה לקבל את מלוא הארץ.

במאות השנים האחרונות, נהגו יהודי צפת לעלות להר בשבוע הסמוך לפרשת "לך-לך", בה מופיע מעמד הברית, לקרוא את המעמד במקום ולהתפלל בו. העליות למקום היו תלויות כמובן גם במצב הביטחוני מול סוריה ולבנון, לאורך השנים, פעמים רבות, נמנעה העלייה. בשנים האחרונות, מתבצעת העלייה למקום בהתאם לאישורים צבאיים.

ביום שישי הזה, 16.8, ט"ו באב, יצא בשעה 9:00, סיור של מרכז סיור ולימוד "קשת-יהונתן", בשיתוף "עמיתים לטיולים", בהדרכת ירוחם קנטמן, יוזם ומוביל חידוש ההגעה למקום בשנים האחרונות, באישור כוחות הביטחון. העלייה באוטובוסים מוסדרים בלבד. מספר המקומות מוגבל. להרשמה: 054-696-0503, בהודעות. עלות: 60 ש"ח לאדם.

היציאה תהיה ב-9:00, לצד צומת הטנק (צומת שיאון). 200 מ' צפונית לצומת יש מגרש חנייה.

יוני 2026

SU
MO
TU
WE
TH
FR
SA
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
Events for 1st יוני
No Events
Events for 2nd יוני
No Events
Events for 3rd יוני
No Events
Events for 4th יוני
No Events
Events for 5th יוני
No Events
Events for 6th יוני
No Events
Events for 7th יוני
No Events
Events for 8th יוני
No Events
Events for 9th יוני
No Events
Events for 10th יוני
No Events
Events for 11th יוני
No Events
Events for 12th יוני
No Events
Events for 13th יוני
No Events
Events for 14th יוני
No Events
Events for 15th יוני
No Events
Events for 16th יוני
No Events
Events for 17th יוני
No Events
Events for 18th יוני
No Events
Events for 19th יוני
No Events
Events for 20th יוני
No Events
Events for 21st יוני
No Events
Events for 22nd יוני
No Events
Events for 23rd יוני
No Events
Events for 24th יוני
No Events
Events for 25th יוני
No Events
Events for 26th יוני
No Events
Events for 27th יוני
No Events
Events for 28th יוני
No Events
Events for 29th יוני
No Events
Events for 30th יוני
No Events









מחשבות ודעות

גשר צמח *9924 צ׳יטו טיגו 8 פרו המותג הסיני הגיע לצפון

תפריט נגישות