מה עומד מאחורי ההחלטה המפתיעה של ממשלת קנדה להוציא את עובדי "טיקטוק" מהמדינה ומדוע המשתמשים עדיין יכולים ליהנות מהאפליקציה?
השבוע הוכרז על צעד מפתיע, כאשר ממשלת קנדה הורתה לסגור את המשרדים של "טיקטוק" בקנדה, בפרט בערים וונקובר וטורונטו. אך הנה החלק המפתיע: האפליקציה עצמה לא נחסמה כלל. כלומר, משתמשים עדיין יכולים להמשיך לגלוש ב"טיקטוק", להעלות תכנים וליהנות מהפלטפורמה כמו תמיד. אז למה בכל זאת החליטו להרחיק את עובדי החברה מהמדינה?
הסיבה הרשמית היא סיכון לביטחון הלאומי.
שר החדשנות הקנדי, פרנסואה-פיליפ שמפאן, הסביר שההחלטה נובעת מחשש לסיכון לביטחון הלאומי של קנדה, על אף שלא מסר פרטים מדויקים על סוג הסיכון. לטענתו, המשרדים בקנדה, בהם עבדו אנשי "טיקטוק", עלולים היו לסכן את ביטחון המדינה. אולי בגלל חשש מהעברת מידע אישי של משתמשים קנדים לסין, ואולי בגלל אופן ההתנהלות של החברה שלא תאם את סטנדרט הביטחון הקנדי. ממשלת קנדה אף לא מסרה מידע מדויק על אופי הפעילות שהטרידה אותם, אבל ככל הנראה, מדובר בחששות שקשורים לאופן שבו "טיקטוק" מנהלת את המידע על משתמשים במדינה.
היסטוריה של חשדות ואי-בהירות
זוהי לא הפעם הראשונה ש"טיקטוק" נתקלה בקשיים מול ממשלות שונות. בשנה שעברה, קנדה כבר אסרה על שימוש ב"טיקטוק" במכשירים ממשלתיים, צעד שהגיע בעקבות דאגות עולמיות מהאפשרות של מעקב או איסוף מידע בלתי חוקי מצד סין, הבעלים של החברה. אך בעוד שברוב המדינות החשדות אינם מובילים לצעדים מעשיים, קנדה בחרה בדרך תקיפה במיוחד.
ההשערה היא ש"טיקטוק" עלולה להעביר מידע של משתמשים קנדים אל מדינת האם שלה, סין. אך מדוע צעד זה משמעותי? מפני שבידיים הלא-נכונות, מידע אישי יכול לשמש לצורכי ריגול, מעקב ואפילו השפעה על החלטות פוליטיות. בעוד שאין הוכחות לכך שזה המצב עם "טיקטוק", עצם החשש הזה הספיק לממשלת קנדה לנקוט בצעדים מחמירים.
אז למה לא לחסום את האפליקציה? זוהי אכן שאלה מעניינת. אם "טיקטוק" באמת מסכנת את ביטחון המדינה, למה לא לחסום את האפליקציה עצמה, כפי שמדינות אחרות עושות? כנראה שממשלת קנדה רואה בעייתיות דווקא בפעילות המקומית של "טיקטוק" ולא באפליקציה עצמה. במילים אחרות, החשד מופנה כלפי אנשי הצוות שעבדו במשרדי "טיקטוק" בקנדה ולא כלפי התוכן, או המידע שמופץ למשתמשים.
מה הלאה?
"טיקטוק" כבר הכריזה שתיאבק בהחלטה בבתי המשפט, מתוך תקווה להחזיר את עובדיה למדינה ולהמשיך את פעילותה הרגילה. אך גם אם ההחלטה תתהפך, אין ספק שהשיח סביב "טיקטוק" ימשיך ללוות אותנו עוד זמן רב.
בעידן בו אנחנו משתפים כל רגע ורגע מחיינו ברשתות החברתיות, כדאי אולי לחשוב פעמיים על מי שצופה מהצד. האם מדובר במשרד פרסום שמחפש להתאים לנו את המודעה הבאה, או בממשלה זרה עם מטרות אחרות?
כתבות שיכולות לעניין אותך
אולי יעניין אותך גם:
-
למצוא את האור
השבת, ראש חודש תמוז, יהיה יום האזכרה ה-11 למותה של בתנו האהובה, אפרת. נראה כאילו…
-
לסייבר את האוזן
קורס מגן בסייבר הוא קורס צה"לי יוקרתי ביותר, המכשיר את חניכיו ללוחמת הסייבר ההולכת ומתפתחת.…
-
מחוץ לקופסה
חוץ מהקשיים של הכשרה תובענית, היה צריך סמל יהל לביא, מחולתה, להתגבר גם על סטיגמות…