המועצה האזורית גולן, בשיתוף "מכון שמיר למחקר" (המכון לחקר הגולן) ואוניברסיטת חיפה השיקה את היישומון "תצפיטבע" – קהילה מנטרת טבע בגולן
אריאל שמיר
קורה פה משהו מיוחד, מקורי, שרק לנו תושבי הגולן הזכות לקחת חלק בו – היכולת להשפיע ולקחת חלק בשמירה על הטבע שלנו. הטבע הגולני המדהים שמסביבנו, בו אנו חיים, מטיילים, עובדים וממנו אנו נהנים כל כך כל יום.
המועצה האזורית גולן, בשיתוף "מכון שמיר למחקר" (המכון לחקר הגולן) ואוניברסיטת חיפה יזמה פרויקט מדהים שמצית את הדמיון ונקרא "תצפיטבע", קהילה מנטרת טבע בגולן.
בעקבות יישום תכנית לשמירה על השטחים הפתוחים בגולן, במילים אחרות – הטבע שלנו, נולד הרעיון והצורך להבין טוב מהו הטבע הגולני ומה ההשפעה שלנו, בני האדם, על מה שקורה לבעלי החיים והצמחים שמסביבנו, לאור הפיתוח ההתיישבותי, התיירותי והכלכלי.
נכון להיום, הקהילה מתבקשת להעלות תצפיות של כל ערך טבע – צמח, או בעל חיים – באשר הוא, שכן בשלב זה נבנה מאגר המינים של הגולן. איסוף תצפיות לאורך שנים ישקף בצורה המיטבית כיצד נראית המערכת האקולוגית הגולנית
לפני כחצי שנה הושק בגולן היישומון "תצפיטבע", המאפשר לכל אדם להעלות תמונות/תצפיות של החי והצומח בגולן. במקביל, הושק אתר אינטרנט, תצפיטבע – www.tatzpiteva.org.il כל אחד מאתנו יכול לקחת חלק בזיהוי המינים, לקרוא חדשות ועדכונים, מאמרים בנושא ניטורים ושמירת טבע בגולן ועוד.
נכון להיום, כ-150 תושבים פעילים בהעלאת תצפיות. 2700 תצפיות של כ-600 מיני צמחים ובעלי חיים מתועדות באתר האינטרנט.
בשנת תשע"ז, תשולב "תצפיטבע" כחלק ממערך הלמידה והפעילויות החוץ-כיתתיות במוסדות החינוך. שישה יישובים בגולן בחרו לשלב את היישומון במסגרת הפעילות הסביבתית המתוכננת ביישוב.
כל תצפית המתווספת למאגר הגולני מעמיקה את התובנות של כולנו לגבי תפוצת המינים בגולן ומחברת אותנו, התושבים, לאתרים מעניינים. אחת למספר חודשים, נקיים פעילות של "מאמץ דיגומי", "bioblitz" – איסוף מידע לצורך ביצוע מחקר נקודתי בתחום כלשהו הנוגע לבעלי חיים ולצמחים בגולן. המאמץ הדיגומי הראשון שנבצע בגולן יתמקד באוכלוסיית עצי הדולב המזרחי, בהתאם לבקשתו של ד"ר עודד כהן, מ"מכון שמיר למחקר".
היישומון "תצפיטבע" זמין בחנויות היישומונים לאנדרואיד ואייפון. כולם מוזמנים להוריד ולהתחיל לנטר. לצלמים שבינינו, העלאת תצפיות מתבצעת בצורה נוחה וידידותית באתר האינטרנט.
בוקסה נפרדת לבקשתו של ד"ר עודד
ראיתם עץ דולב? צלמו והעלו ל"תצפיטבע"
הדולב המזרחי הוא עץ אדיר ממדים, הגדל בעיקר לאורך נחלי איתן בצפונה של הארץ. שני החוקרים, ד"ר עודד כהן מ"מכון שמיר למחקר" ופרופ' צביקה מנדל, מהמשרד להגנת הצומח במשרד החקלאות, מנהלים כיום מחקר להבנת הגורמים המרכזיים המאיימים כיום על עתיד אוכלוסיית הדולבים בישראל. מידע זה חיוני לשימור האוכלוסיות של המין הזה בגליל ובגולן. החשש לעתידו של הדולב המזרחי גבר לאחרונה, כתוצאה מפלישה של מזיק, חיפושית קליפה, מקבוצת האמברוזיה (Euwallacia formicatus), שחדרה לישראל בסוף שנות ה-2000 וגרמה לנזקים גדולים לעצי האבוקדו. החיפושית קודחת מחילות (גלריות) בגזע העץ ומרפדת אותן בפטריות המשמשות מזון לצאצאים. הפטריות מתיישבות על מערכת ההובלה של העץ, גורמות לייבוש ענפיו ולבסוף ממיתות אותו. מיפוי עצי הדולב בגולן יסייע לחוקרים לבחון את רמת הנגיעוּת באזורים שונים של הגולן, המייצגים תנאי בית גידול שונים. מלבד בדולב המזרחי, שהוא מין טבעי לארץ, החוקרים מעוניינים לבדוק גם את רמת הנגיעות של המזיק במיני דולב אקזוטיים שניטעו בנוי – דולב מערבי, דולב מקסיקני, דולב קליפורני ודולב לונדוני.
להשלמת תמונה מחקרית, מלבד צילום העץ, נודה לתוספת של אחד מהמשפטים הבאים בסעיף הערות:
א. מספר העצים: 1- בכלל.
ב. קוטר משוער: 0-20 ס"מ, 20-50 ס"מ, 50 ס"מ ויותר.
ג. נראים חורים קטנים על גזע העץ ובסביבתם כתמים קהים (כאילו רטובים), מומלץ לצלם ביחס לקצה חוד של עיפרון.
לשאלות והבהרות ניתן לפנות אל:
ד"ר עודד כהן – odedic@gmail.com טל: 0502000315
קובי גביש – gavish@golan.org.il טל: 0507974385
אריאל שמיר – shili@merom-golan.org.il טל: 0547588752