מוגנות קהילתית – מה משמעותה? האם נדרש צוות ייעודי לנושא? מי מכשיר אותו? מי שותף? ומה כוללים תחומי פעילותו? הסתיימה הכשרת צוותי מוגנות ליישובים
המועצה האזורית גולן יזמה מהלך של בניית מודל רשותי למוגנות מפגיעות מיניות, בהיבט טיפולי, חינוכי וקהילתי. כחלק מהפעילות הקהילתית, מרכז חוסן מוביל את ההקמה, ההכשרה ושימור הצוותים. בימים אלו, מוקמים ביישובים צוותי מוגנות שמטרתם לקדם אקלים מיטבי של מוגנות וביטחון ביישוב.
הצוות היישובי יעסוק בפעילות הסברתית–חינוכית בתחום מניעת הטרדות ופגיעות מיניות וכן יהווה כתובת וסיוע אישי וקהילתי, במקרה שאכן מתרחשת פגיעה מינית. תפקידי הצוות הם: לפעול וליזום יצירת מרחב בטוח ומוגן לכל חברי הקהילה, ילדים ובוגרים; לפעול וליזום פעילות פסיכו–חינוכית, לבניית מיניות בריאה בכל רבדי הקהילה; להוות כתובת לחברי הקהילה, במקרים של הטרדה, או פגיעה מינית; להוות כתובת לפניות והיוועצות במקרים של חשש או חשד בתחום המוגנות המינית; ללוות את הנפגע/ת/ים וגם את החשוד/ים בפגיעה, בתהליך ובתיאום מלא עם הרשויות המוסמכות; ללוות את המעגלים הקהילתיים השונים ולספק להם מענה בעת אירוע של פגיעה–התערבות במשבר. הבהרה חשובה: צוות המוגנות אינו בא במקום הרשויות המטפלות בפגיעות מיניות.
מרכז חוסן קהילתי גולן סיים להכשיר בימים אלו צוותי מוגנות ליישובים. ההכשרה נעשתה על ידי צוות "מהו"ת ישראל" – מרכז היערכות והתמודדות בחירום. ההכשרה הנה חלק ממהלך רחב לביסוס וטיפוח אקלים חברתי–תרבותי של מוגנות מפגיעות מיניות בקהילה.
הנושא על השולחן
מנהלת אגף הייעוץ והטיפול במועצה האזורית גולן, אביטל פלכטמן: "בהכשרה ובהקמת צוותי המוגנות, יש אמירה של המועצה שהנושא הרגיש של פגיעות מיניות הוא 'על השולחן'. הראייה רגישה ומקצועית מאוד, ותוך שיתוף פעולה פנים–רשותי ובין הרשות ליישובים, למוסדות החינוך ולבעלי תפקידים נוספים".
ראשת "מהו"ת ישראל", מרים שפירא: "המרחב הקהילתי הוא מרחב משמעותי שבו מתעצבת התפיסה של נורמות התנהגות, ושל גבולות המותר והאסור, בקרב ילדים ומבוגרים כאחד. על כן, הדרך שבה מחנכים למיניות בריאה (או שותקים) יכולה להיות גורם חשוב המקדם מוגנות או מעכב אותה. על בסיס תפיסה זו, נוסדו צוותי המוגנות הקהילתיים".
מנהלת מרכז חוסן, ליאת יורב: "הצוות יהווה כתובת לסיוע אישי וקהילתי. מעצם קיומה, מספקת הקהילה צרכים רבים של הפרט ובהם גם תחושת שייכות וביטחון. כאשר מתרחשת פגיעה מינית כלשהי, בין חברים בתוך הקהילה, ילדים או בוגרים, צרכים אלו נפגעים קשות ומאיימים על הפרט ולעתים, גם על הקהילה ועל תחושת הביטחון והמוגנות הבסיסיים. בעת משבר כזה, יש צורך בצוות קהילתי הניחן במנהיגות טבעית, וגם בהכשרה מתאימה, הפועל בסודיות מלאה, שיסייע בניהול המשבר והתאוששות ממנו. יש בקהילה כוחות פנימיים של אחריות הדדית וקשרים עמוקים, שיכולים להזין במקרים כאלו תהליכי שיקום, החלמה ואיחוי של פרימות וקרעים שעלולים להיווצר במרקם הקהילתי".
ההורות היום מורכבת
פנינו לצוות מוגנות נאות גולן, שהתגבש והחל לעבוד בחודשים האחרונים בשאלה איך הם מסכמים את ההכשרה ואיך התחילו את הגיבוש כצוות ואת הפעילות בשטח:
"ההכשרה נתנה מידע על מה שקורה במציאות, בכלל ואצל הילדים, בפרט. היא נתנה לנו ביטחון שאפשר לעזור באופן קהילתי. כמו כן, האפשרות לקבל מפגש אישי ספציפי סביב אירועים שקורים, מקנה ביטחון ומידע עם רעיונות איך לעזור למשפחות נפגעות. מוגנות בגולן היא חובה, כמו בכל מקום אחר. נוכחות ביישוב של גוף מרכזי המיועד לנושא, שיהווה כתובת לפניות מהתושבים היא משמעותית וחשובה. המטרות שלנו הן להכין סביבה מונעת ובעת הצורך, לתמוך במשפחות נפגעות ולשם אנחנו מכוונים את הפעילות שלנו".
הצוות בנאות גולן בונה תכנית שנתית לחינוך למיניות בריאה, בשיתוף עם החינוך החברתי–קהילתי, הגנים ובתי הספר. הפעילות היא להורים ולילדים. צוות המוגנות מתקשר אישית לכל הורה, כדי להעצים את החשיבות של הנושא ולגייס אותם להרצאות ולגיוס הילדים שלהם לסדנאות.
פנינו גם לאורטל מצוות המוגנות בכנף והיא מדברת על כך שאחד מהדברים החשובים בהכשרה היה ההבנה כמה הדברים קרובים אלינו, שעם כל תחושת המוגנות ביישובים הקטנים בגולן, דברים אכן קורים. זה שאנחנו לא יודעים ולא מודעים, זה לא אומר שזה לא קורה. לדבריה, התגבשה בה ההבנה שההורות של היום היא מאוד מורכבת ומאתגרת ויש צורך בעזרה, גם בנושא המוגנות. אין להורים היום את הפריבילגיה שלא לדבר על מיניות. ההכשרה הייתה מעניינת ומרחיבה אופקים וחשוב, לדעתה, להמשיך בתמיכה וריענון לצוותי המוגנות.
שאלנו את אורטל לגבי גיוס משתתפים לצוות המוגנות והיא מספרת על התגייסות, נכונות והבנה לצורך שקיים. יש לה הרבה הערכה ותודה על הפעילות הזו של המועצה ושימת דגש ומשאבים על הנושא.
בהכשרה למדנו מצוות "מהו"ת ישראל" מהי מיניות: "מיניות אינה רק מפגש מיני. מיניות הנה אנרגית חיים, המחשבות, הרגשות, ההתנסויות, התפיסות, הדפוסים והאמונות דרכם אדם תופס וחווה את עוצמות הגוף שלו".
על זה מוסיף הצוות של נאות גולן: "את אנרגית החיים הזו, אנו רוצים ללמוד לתעל לאהבה ולא לפגיעה ואלימות".
כתבות שיכולות לעניין אותך
אולי יעניין אותך גם:
-
ברוהאוס הגולן
לאחר שבירת הדאבל בוק של מבשלת הגולן זכתה במדליית כסף בתחרות בירה בינלאומית בגרמניה, עכשיו…
-
ארכיון הגולן
"מדינה ללא ארכיון היא מדינה ללא היסטוריה ומדינה ללא היסטוריה היא מדינה שאין לה עתיד"…