באביב 2021, הוכרזה שמורת הבטיחה, לאחר שנים שהייתה מאושרת כשמורה. ההכרזה תספק לטבע הגנה מפני פיתוח ופגיעה ותאפשר את שימורו של בית גידול לח, שאין שני לו בישראל
בקעת הבטיחה היא ארץ הפתעות בלתי נגמרת. עוד מימי קדם, היה אזור צפון הכנרת בעל חשיבות עליונה עבור האדם בשל שפע המים והאדמות הפוריות והאפשרות לחצות את הירדן בבטחה. ממלכת גשור התנכ"ית שלטה באזור, תלמידיו של ישו נאספו לכאן מכל כפרי הסביבה, ניסיונות מוצלחים יותר או פחות להתיישב במקום ולעבד את הקרקע התקיימו לאורך השנים וקרבות קשים ומרים על השליטה באזור התחוללו עד שנות השישים של המאה העשרים.
באביב 2021, הוכרזה שמורת הבטיחה, לאחר שנים שהייתה מאושרת כשמורה. ההכרזה תספק לטבע הגנה מפני פיתוח ופגיעה ותאפשר את שימורו של בית גידול לח, שאין שני לו בישראל. בשמורת הבטיחה, התפתח עולם חי עשיר, מגוון ומיוחד. השילוב של בתי גידול ייחודיים הנושקים זה לזה, לגונות פראיות של שפכי נחלים אל מול הימה המתוקה הגדולה בישראל, הביא לכך שבתא השטח של השמורה ניתן למצוא מגוון רחב מאוד של מיני בעלי חיים.
הכרזת השמורה גם משנה את אפשרויות השהייה בשטח. כעת, כשההגנה על הצמחים ובעלי החיים נרחבת יותר, ניתן לשהות בשמורה בשעות היום בלבד. כמו כן, ייקבעו תקנות חדשות בנושאי שיט ודיג. הסיבה לכך היא הרצון שלא להפריע לעופות החיים בשמורה, המקננים, או מטילים את ביציהם בסבך הצמחייה, או בשפכי הנחלים. תיאסר גם הבערת אש בשטח השמורה. בשמורת הבטיחה, צמחייה צפופה, אקלים חם ורוחות חזקות, כל הגורמים שמזינים שרפות שנמשכות ימים ארוכים ומכלות שטח עצום בגודלו. חובבי הלינה, הדיג ושיט הקיאקים יופנו לחופים סמוכים, או לאתרים סמוכים, כך שחיות הבר תוכלנה לקבל את השקט לו הן זקוקות.
לינת קמפינג בשמורה תפריע למהלך חייהן התקין של חיות הבר, הן אלה הפעילות ביום והן אלה הפעילות בלילה ועל כן, הלינה אפשרית רק מחוץ לגבולות השמורה, במרחק נסיעה של דקות ספורות.
חשוב לדעת! על מנת לשמור על אוכלוסיית דגי האמנון בכנרת, ובמיוחד דגי אמנון הגליל, נאסרה ההליכה בנחלים, מלבד במקטעים המסומנים בסימון שבילים. כך נשמרות הלגונות כמקום שקט ומוגן, שבו יכולות נקבות דגי האמנון להטיל בבטחה את ביציהן.
את שמירת הטבע בשמורה מלווים שלושה פקחים: ג'ורג'י, הפקח האזורי של דרום הגולן, רחלי חזי, הפקחית המתגברת ועומר טלקר, פקח הבטיחה המסור, שמכיר את השמורה על כל שביליה וציפוריה, מטפל במינים הפולשים, חולם על שבילים חדשים, מציב מצלמות לחיפוש חתולי הביצות ומוודא שהשמורה נשארת, ובכן, שמורה.
מתוך הבנה שמספר המטיילים רק יגדל בשנים הקרובות, וחלקו של הטבע ימשיך להצטמצם, יש חשיבות אדירה לשמורות טבע, לניסיון להשאיר פיסות של טבע פראי, להן האדם זקוק כל כך.
בחול המועד פסח, ייערך יום ניקיון עם פקחי הבטיחה בגשר אריק וכבר עכשיו, מתכננים הפקחים את יום הבטיחה השני בל"ג בעומר – יום שכולו סיורים, טיולים ועשייה למען הטבע והמורשת בשמורה.
מתרגשים לקראת האביב, ולקראת המטיילים שיבואו לגלות אתנו את השמורה!
כתבות שיכולות לעניין אותך
אולי יעניין אותך גם:
-
הכירו את הרופא של חיספין
הכירו את ד"ר דוד יריחובר, מנהל מרפאת ה"כללית" בחיספין. "אני אוהב לעבוד כרופא ורואה בתפקיד…
-
הגוזלים עזבו את הקן
טוב, לא כולם, אבל הבית הולך ומתרוקן והבכורה כבר שואלת אם לא בא לי עוד…
-
מייעלים את ההשקיה במכון לחקר הגולן
בעקבות הקיצוצים במנות ההשקיה והעלייה במחירי המים של השנים האחרונות, מוביל המכון לחקר הגולן מחקרים…