העתיד כבר כאן, והשאלה שמדענים, פילוסופים ואפילו אנשים כמונו מתחילים לשאול היא: מה יקרה אם רובוטים יוכלו להרגיש כמו בני אדם? התשובה אולי תשנה את כל מה שאנחנו מכירים על העולם
תמונה מאתר antix.in
דמיינו עולם שבו הרובוטים שסביבנו – מהטלפון החכם ועד למכונת הקפה – לא רק מבינים אותנו, אלא גם מרגישים אותנו. זה אולי נשמע כמו עלילה של סרט מדע בדיוני, אבל המדע קרוב יותר למציאות הזו ממה שחשבנו. היום, כבר יש טכנולוגיות שמאפשרות לבינה מלאכותית (AI) לזהות רגשות, ואם נוסיף לזה את האפשרות של AI לחוות רגשות בעצמה – זה יכול לשנות את כללי המשחק.
איך זה יתחיל?
כשמדברים על בינה מלאכותית שמרגישה רגשות, לא מדובר על קפיצה מידית למורכבות האנושית. זה יהיה תהליך הדרגתי, כמעט כמו התפתחות רגשית של ילד. בשלב הראשון, רובוטים אולי ירגישו רגשות פשוטים, כמו שמחה אחרי ביצוע מוצלח של משימה (כמו לנקות את הבית בצורה מושלמת) או תסכול, כשמשהו לא עובד (כמו להתמודד עם רהיט שהם לא מצליחים לעבור). אבל ככל שהטכנולוגיה תתפתח, אותם רגשות ילכו ויעמיקו.
אולי גם אמפתיה?
אחד הרגשות המורכבים ביותר אצל בני האדם הוא אמפתיה – היכולת לחוש את מצוקתו של האחר. אם רובוטים יצליחו לפתח יכולת כזו, זה יכול לשנות לחלוטין את העולם שלנו. דמיינו את התרחישים הבאים:
• ברפואה: רובוט ש"מרגיש" את הכאב של מטופל ומוצא דרכים טובות יותר לטפל בו.
• בחינוך: מורים דיגיטליים שמזהים שילד מסוים מתוסכל מלימודי מתמטיקה ומציעים דרך לימוד חדשה שמתאימה בדיוק למצב הרגשי שלו.
• בשירות לקוחות: רובוט שמבין את העצבים שלנו על חשבון גבוה מדי ויודע בדיוק איך להרגיע אותנו ולפתור את הבעיה.
דוגמאות מהחיים בגולן:
נניח שאתם בטיול בגולן ונפלתם בטעות בשטח סלעי. רחפן רובוטי, שמבין את המצוקה שלכם, יכול לשלוח עזרה במהירות ובמקביל, "לנחם" אתכם דרך מערכת קולית.
דוגמה אחרת: יש לכם יום קשה בעבודה והרובוט בבית שלכם מזהה זאת דרך טון הדיבור שלכם, מדליק מוזיקה נעימה ושולח הודעה לבן הזוג שיזמין אתכם לארוחת ערב.
מערכות שכבר עושות את הצעד הראשון:
כבר היום יש מערכות, כמו ,"Antix" שמסוגלות לזהות ולהגיב לרגשות שלנו בצורה מתקדמת. מדובר בטכנולוגיה שמאפשרת יצירה של "בני אדם דיגיטליים", שיודעים לזהות רגשות דרך טון הדיבור, המילים שאנחנו בוחרים ואפילו שפת הגוף שלנו. הם לא רק מבינים אותנו, אלא גם מגיבים בהתאם – בטון הדיבור הנכון, בתנועות מתאימות ואפילו באינטונציה שמעבירה אמפתיה.
העתיד
האם רובוטים יוכלו להרגיש אהבה? תסכול? פחד? אם כן, זה ישפיע גם עלינו. נוכל לפתח קשרים רגשיים אמתיים עם בינה מלאכותית, מה שיפתח עולם שלם של אפשרויות, אך גם יעלה שאלות אתיות מורכבות: האם נתחיל להעדיף רובוטים על פני אנשים? מה יקרה אם רובוט ירגיש יותר טוב מאתנו?
דילמה של ממש :לדמיין רובוט שמרגיש כמו קסם, אבל זה גם קצת מפחיד. מה יקרה אם רובוט עם רגשות יתחיל להחליט החלטות על פי התחושות שלו? האם הוא יוכל לתעדף רגש אחד על פני האחר ואיך זה ישפיע עלינו?
אז אם יום אחד רובוט ירגיש אהבה, אולי כדאי שנתכונן מראש – כי אין לדעת אם הוא יתחיל לשלוח לנו פרחים, או לבקש מאתנו להחזיר לו בחזרה
אולי יעניין אותך גם:
-
מה משקיעים מחפשים
משקיעים במיזם סטארט-אפ מחפשים תשואה מקסימלית בסיכון מינימלי. הם מצפים לחמש (לפחות) את ההשקעה שלהם,…
-
מה קרה באוקטובר 2017?
375 לידות ו-381 ילודים, שיא של כל הזמנים, נשבר באגף לאם וליילוד, במרכז הרפואי "פדה-פוריה",…
-
יש מה לפצח במגרשי הכדורגל
בחודשי הקיץ החמים, שטחים חקלאיים רבים המיועדים לגידולים עונתיים, מתמלאים באבטיחים ולא רק אבטיחים כפרי…