הכר את החוקר – יש שני דברים שאי אפשר לפספס מהרגע הראשון שמדברים עם ד"ר מוטי צ'רטר: המבטא האמריקני הכבד והברק בעיניים כשהוא מדבר על ציפורים, למשל, על יוני הירגזי
כמו הציפורים הנודדות השבות הביתה, גם מוטי הגיע ממעבר לים. הוא נולד בארצות הברית ועלה ארצה, בשנת 2000.
קצת על המסלול המקצועי
"אני אורניתולוג, שזה חוקר ציפורים. למדתי לתואר שני ודוקטורט באוניברסיטת תל אביב וכיום חוקר ב'מכון שמיר למחקר' ומרצה בכיר באוניברסיטת חיפה. למכון הגעתי בעקבות המלצתו של פרופ' עידו יצחקי, כיום סגן נשיא אוניברסיטת חיפה, שסיפר לי על המכון ואני מאוד שמח לעבוד כאן".
אפשר לומר על מוטי שיש לו "ציפורים בראש", בעיקר תנשמות וירגזים. אבל תחומי העניין שלו לא מסתכמים במעופפים בשר ודם, אלא גם במיני מרחפים אחרים.
תאר מה אתה עושה באזור, כולל הישגים מחקריים או יישומיים שלך בשנים האחרונות
"אנחנו חוקרים את השימוש בתנשמות כמדבירות ביולוגיות של מכרסמים בחקלאות, כחלק מפרויקט בקרת מזיקים בחקלאות. בנוסף, אנו גם חוקרים עד כמה מועיל השימוש ברחפנים לניטור מספר המכרסמים וכמות הנזקים בחקלאות".
לאחרונה, דובר בתקשורת על פלישתה של הציפור 'מיינה הודית' והשתלטותה על הטבע הישראלי. אחד הסובלים מהפלישה ההודית הוא הירגזי המקומי. במקרה זה, מוטי לא רק חוקר אלא גם עוזר. במסגרת מיזם "קן למשתכן", פתח מוטי נגרייה. לא בונים בה מטבחים לדירות ארבעה חדרים, אלא תיבות עץ אותן תולים ברחבי הארץ. הזכאות לקבלת תיבה היא לציפור הירגזי בלבד. איך עושים את זה? איך מוודאים שהמיינה לא תפלוש גם לכאן? פשוט מאוד – פתח התיבה הוא קטן מדי עבור המיינה ומתאים לירגזי. כדי להעלות למודעות ולעודד את ההשתתפות (של בני אדם, לא של ירגזים) חרג מוטי ממנהגו לכתוב מאמרים מדעיים וכתב ספר ילדים ובו הגיבור, יוני הירגזי, מוצא לו בית חדש.
"ציפורים אונליין קבוצת צ'רטר"
אפשר לומר על מוטי שהוא נהנה לעוף על כנפי הדמיון, אבל יודע גם להוריד את החלומות אל קרקע המציאות. המיזם המלהיב ביותר שלו הוא המקבילה של "האח הגדול", לציפורים.
מוטי: 'ציפורים אונליין קבוצת צ'רטר' הוא מיזם מחקרי–חינוכי–חברתי שלי, שמחבר מיליוני צופות וצופים מרחבי העולם אל חייהן המסתוריים, המגוונים והמרתקים של חיות הבר בישראל – ובמיוחד של העופות הדורסים
מוטי: "'ציפורים אונליין קבוצת צ'רטר' הוא מיזם מחקרי–חינוכי–חברתי שלי, שמחבר מיליוני צופות וצופים מרחבי העולם אל חייהן המסתוריים, המגוונים והמרתקים של חיות הבר בישראל – ובמיוחד של העופות הדורסים. כדי לחקור את העופות הדורסים, הצבנו מצלמות שישדרו 24/7 ולאורך השנה כולה, בתוך קנים, תחנות האכלה, תחנות עצירה של ציפורים נודדות ובתי גידול שונים. המטרה הייתה לא רק לאסוף מידע, עבורנו החוקרים, אלא גם לשתף את הציבור".
המצלמות השונות משדרות בשידור חי בערוץ היוטיוב, 'ציפורים אונליין קבוצת צ'רטר', ערוץ שהפך לגדול ביותר בישראל שמשדר את חייהן של חיות הבר בשידור חי וזוכה למיליוני צפיות בחודש מכל רחבי העולם.
סביב הערוץ נוצרה קהילת מתנדבים, מיבשות שונות, שלוקחת חלק פעיל במחקר: עוקבת אחרי התנהגות החיות לאורך היום, מתעדת ומתריעה על רגעים יוצאי דופן. כך מצליחים החוקרים לזהות התנהגויות אצל העופות הדורסים וציפורים אחרות שלא היו ידועות לנו עד היום. צופי וצופות הערוץ מגיעים מארצות שונות בעולם, כמו ארה"ב, יפן, בריטניה, ברזיל, פקיסטן, גרמניה ועוד ובכך עוזר הערוץ גם להפוך את חיי הבר בישראל למוקד עניין בין–לאומי. מוזמנות ומוזמנים להיכנס ולצפות בשידורים החיים; תוכלו למצוא שם מריבות, ויכוחים, אהבות, חיים, מוות, חברויות ועוד הפתעות ויופי טבעי ופראי – לא נופל מ"נטפליקס".
אם כבר הזכרנו תקשורת, אולי יצא לכם כבר להיתקל במוטי באחת מתכניות הטלוויזיה בערוץ זה או אחר, בתור מומחה אורח באולפן.
לסיכום, מהם החלומות ומהם האתגרים שבדרך?
"אני רוצה לעזור לחקלאים לגדל יותר יבולים ובמקביל, לחנך את ילדינו להגן על חיות הבר. זה דורש הרבה יחסי ציבור וצוות חוקרים".
לא קל למצוא באזור סטודנטים לתארים מתקדמים, אבל מוטי לא נותן לשום דבר לעצור אותו. "העבודה שלי היא התחביב שלי", הוא אומר וכשעבודה, הנאה ומחקר נפגשים, גם השמים אינם הגבול.
אולי יעניין אותך גם:
-
בראש ובראשונה
עוד לא נולד הראש שלא העניק כאב ראש כמו שצריך לנושא אותו. הסיבות לכאבי הראש…
-
יש נשר בשמיים - שנה שלישית - לזכרה של אורנה אשד ז"ל
הכנס השנתי "יש נשר בשמים", לזכרה של אורנה אשד ז"ל, יוקדש השנה לנושא הצבאים ואוכלי…
-
יש מה לפצח במגרשי הכדורגל
בחודשי הקיץ החמים, שטחים חקלאיים רבים המיועדים לגידולים עונתיים, מתמלאים באבטיחים ולא רק אבטיחים כפרי…