בחודשים האחרונים, נפגעו מקומות רבים מרקטות ומיירוטים שגרמו לשריפות. עם כל הצער והסכנה, מדובר גם בהזדמנות לארכיאולוגים. ביום שישי האחרון, הופתענו למצוא מנורה חרוטה על אבן גזית, בתוך קיר של בית סורי
מאת: מיכאל אזבנד (נטור) וחיים בן דוד (קשת)
מוכרת לנו תופעה של פיזור פריטים ממבנים עתיקים בתוך בתים חדשים. במאות השנים האחרונות, המתיישבים בגולן ראו את חורבות היישובים הקדומים והשתמשו באבנים בשימוש משני. תופעה זו ידועה היטב בכפרים הסוריים הנטושים וחשוב לציין שהיא נמשכת גם היום, למרות החוק האוסר על כך.
בחודשים האחרונים, נפגעו מקומות רבים מרקטות ומיירוטים שגרמו לשריפות. עם כל הצער והסכנה, מדובר גם בהזדמנות לארכיאולוגים לחשוף ממצאים שטרם התגלו (בקרוב נפרסם יותר על התגליות).
ביום שישי האחרון, בביקור באתר במרכז הגולן, הופתענו למצוא מנורה חרוטה על אבן גזית, בתוך קיר של בית סורי, בשימוש משני. למרות שהאתר נסקר רבות בעבר, ככל הנראה הקיר היה מכוסה בחיפוי של אדמה – סוג של טיח קירות שהיה נפוץ בבתים הסוריים. לפני כ-50 שנה, התגלתה במקום כתובת בעברית.
אנו מכירים היטב את התופעה של מנורות החרוטות על אבנים בבתי כנסת בגולן, מלפני כ-1500 שנה. זהו האזור בארץ שבו נמצאו הכי הרבה מנורות חרוטות על אבנים, שמקורן בבתי הכנסת העתיקים שהיו כאן. למעט מנורות שהתגלו בחפירות ארכיאולוגיות, במשך שלושים שנה לא נמצאו מנורות נוספות בגולן.
המנורה שהתגלתה בשבוע שעבר הנה בעלת שבעה קנים, אך הבסיס אינו ברור. בחלק העליון יש פס – סוג של קורה אופקית שאנו מכירים מציורים וחריטות של מנורות. ייתכן שתפקידה היה להחזיק כוסות זכוכית עם שמן.
בחודשים האחרונים, ובמיוחד בשבוע האחרון, לאחר פגיעה נוספת בקצרין ובמקומות אחרים, קיבלנו תזכורת מאבותינו שחיו כאן מאות שנים, עברו מרידות, מלחמות, מגפות ורעידות אדמה ועוד אתגרים רבים, אך בכל זאת הצליחו להתיישב בגולן.
כתבות שיכולות לעניין אותך
אולי יעניין אותך גם:
-
על הנתינה
פורים, מלבד היותו חג של שמחה ומגילה ותחפושות, הוא גם חג של נתינה, משלוחי מנות…
-
על זעם של זאטוטים
ככל שהילד גדל ומתפתח, מתעצמת בו התחושה של "אני יכול", "לא יגידו לי מה לעשות"…
-
שבוע של מוזיקה בגולן
כן, כן, הכותרת היא אמיתית. לא הבחנתם וזה חבל. הכל התחיל בסוף השבוע, ימים שישי…