אפשר לחלק את תהליך ההתיישבות בגולן לארבעה עשורים. הראשון מתאפיין בעצם העלייה לגולן וקביעת עובדות התיישבותיות ראשונות. השני – בהעמקת ההתנחלות ובריצה כמעט מבוהלת להקים עד כמה שיותר יישובים בכמה שפחות זמן. השלישי הוא עשור וקצת יותר של המאבק על הגולן והרביעי – שוב התנחלות, אבל במסגרות הקיימות באמצעות הרחבות
גיליונותיו הראשונים של "ארץ הגולן", שרואים אור החל מקיץ 1978, מאפשרים הצצה חוזרת אל תהליך ההתיישבות בגולן, כשהוא ממש בהתהוותו. ניצוצות של אור ותקווה, מעט צחוק וקורטוב של עקיצות, מתוך 100 גיליונותיו הראשונים של "ארץ הגולן". לא נגענו.
שנת 1978
יולי – אורטל ואבנ"י אית"ן עולים להתיישבות קבע. מתכוננים בעקבותיהם: קשת ואניעם.מפעל "פירות גולן" התחיל בייצור.
אוגוסט – מתפרסמת תכנית להקים 18 מאגרי מים בגולן. אניעם לנקודת הקבע. באליעד 24 רווקים, דרושות כלות ובדחיפות.
ספטמבר – בקצרין כבר 600 נפש ומחסור בדיור. קשת להתיישבות.
במעלה גמלא החלה יציקת הבתים. משרדי המנהל האזורי, שיהפוך למועצה האזורית נפתחו בקצרין, בראשם – משה גרליק, שרכש מיד שני מיניבוסים חדשים.
אוקטובר – לכבוד ראש ממשלת ישראל
מר מנחם בגין, משרד ראש הממשלה, ירושלים
בט"ו באב תשל"ח, בטקס הכרזת קצרין עיר בישראל, מסרנו לכבודו, באמצעות שר השיכון והבינוי, את מפתח העיר למשמרת. לאחר שמסרת את העיר ימית למצרים, שוב אינך נאמן עלינו בשמירת מפתח עירנו. על כן, נבקש את כבודו להחזיר לנו את המפתח בהקדם האפשרי. אנו מעדיפים לשמור עליו בעצמנו.
בכבוד רב, תושבי קצרין, רמת הגולן.
אוקטובר – נפתחו בתי הספר "דליות", "מצפור", בית הספר בחיספית (שהפכה לחיספין), קשת, מרום גולן וקצרין.נובמבר – מוקמת ההיאחזות שיאון… מושב יונתן עובר לנקודת הקבע. בנק לאומי נחנך בקצרין.
שנת 1979
מרץ – קצרין מתחילה לגבות מסים עירוניים.
שנת 1980
פברואר – מעלה גמלא ושעל לנקודות הקבע. מרכז הגולן מחובר לרשת החשמל. ועד יישובי הגולן דוחף את הכנסת התשיעית להחיל את חוק הגולן, נו כבר…
מרץ – שמואל בר לב לומד להיות ראש מועצה, עתיקות הגולן עוברות לקצרין.
יולי – עו"ד יואב עפרון כותב: נדמה, שכאשר הוקמה קצרין נעשתה עסקה בין הממשלה לקב"ה, הקובעת שהממשלה תבנה את העיר ואילו הוא ידאג לתעסוקה…
באמת לא נגענו, תראו את אוגוסט 1980 – המועצה האזורית גולן פונה למשרד התחבורה להקים רשות תחבורה עצמאית, שתחליף את שירותי "אגד" בגולן.
דצמבר – אותר מקום ליישוב חדש בעין סמסם (קדמת צבי, לאלה שלא היו כאן אז).
שנת 1981
מאי – הוחלט על הקמת יחידת המחשב במפעלי רמת הגולן. בקצרין יוקם בית מלון גדול… יוני – עולים לקרקע בקלע, אלוני הבשן ומיצר. החלו עבודות להקמת סופרמרקט בקצרין.
יולי (גם בזה לא נגענו), הסכיתו: כביש חדש ייסלל מקצרין לעמיעד על גבי גשר חדש שייבנה על הירדן. ילדי דרום לבנון מגיעים לקייטנה במרום גולן.
אוגוסט – נפתח מוזאון עתיקות הגולן.
ספטמבר – נחנך יישוב הקבע באודם. לחמת גדר הגיעו התנינים. פורסמו חוקי העזר לגולן ולקצרין.
נובמבר – חברה משותפת הוקמה בין המועצות לבניית בית ספר תיכון משותף והפעלתו.
דצמבר – מדברים על הקמת יקב בגולן, בקצרין הותקנו תמרורים. חוק הגולן התקבל בכנסת.
שנת 1982
פברואר – לרגל החלת החוק מוצגת תכנית התיישבות חדשה לגולן, רבבותיים, שתביא לכאן 20,000 תושבים חדשים תוך ארבע שנים. נח"ל נמרוד – להתיישבות.
מאי – ועדת שרים לענייני התיישבות אישרה הקמת מרכז עירוני בצומת ווסט. בקצרין אוכלס רובע "נווה".
יולי – עוד השנה, תוקם כיכר ציבורית ע"ש אלי כהן במרכז המסחרי בקצרין.
נובמבר – בקצרין נחנכת תחנת דלק, בנוב וברמת מגשימים – בתי כנסת.
1983
ינואר – חתונה ראשונה במיצר.
פברואר – המועצה המקומית והמועצה האזורית מוכרזות כמרחבי תכנון, מוקמות ועדות מקומיות לתכנון ובנייה. נמרוד יהיה מושב שיתופי… המועצה האזורית גולן – לביתה החדש.
מרץ – קו אגד חדש: קצרין – תל אביב. הוקמה המועצה הדתית גולן.
נובמבר – קצרין עברה לראשונה בחירות מוניציפליות ונותרה בחיים. מזל טוב לסמי בר לב. אלוני הבשן ליישוב הקבע. תקציב המועצה האזורית גולן הוגש עם תחזית לאינפלציה של 100 אחוזים.
דצמבר – מושב נמרוד כנראה לא יקום.
1984
ינואר – איתן ליס נבחר לראש המועצה האזורית גולן. עולה רעיון החזרת הדובים לגולן, קמה מפלגת הדוב הסורי (באמת לא נגענו).
יוני – חופי גולן ודוגית נפתחו.
יולי – מפרקים את מפעלי רמת הגולן, אבל חונכים את תשלובת מאגרי הגולן. מותר לגלות: יש יקב בגולן.
אוקטובר – קיבוץ קלע-גולן, שם זמני, להתיישבות. בהר חרמון לא יגלשו השנה, כולם מוזמנים לגלוש על תקציב פיתוח הגולן, שקפוא כל השנה, גם בקיץ.
נובמבר – בונים את כפר הנופש כינ"ר. מחלבות הגולן כבר מייצרות חלב עמיד, אולם ספורט נפתח בקצרין. מליאת יישובי הגולן החליטה שלא להקים מחדש את ועד יישובי הגולן.
1985
מרץ – גרעין כנף עלה לגולן.
יוני – שרידי הגרעין לחדנ"ס מנסים בכל זאת, אולי אפשר להעלות יישוב על הקרקע בצמוד (מדי) לשדה מוקשים, על שטחי מרעה, בלי תעסוקה, בלי מבני ציבור. טורבינת רוח ראשונה הוצבה בתל קטיף, על ידי "מי גולן".
קומפלימנט אדיר ליין הגולן הראשון, בניו יורק טיימס: "ענבים ישראליים, אותם מגדלים קיבוצניקים, על מה שהיה טריטוריה סורית, הופכים ליין בהשגחת ידע אמריקני, בעזרת שני שומרי מסורת יהודיים מתימן, מיכון איטלקי וחביות צרפתיות. נודה על האמת, קשה היה להאמין שאפשר בכלל לשתות את החומר המיוצר כאן. אך ראה זה פלא – לא רק שניתן לשתותו, אלא שמספר מבקרים אף משבחים את יין 'ירדן סוביניון בלנק 1983', כאחד מיינות האיכות הישראלים הכשרים היחידים שאי פעם הגיעו לשוק…". הכתבה הנה תוצאת ביקורו של שמשון וולנר, מקימו ומפעילו של יקב הגולן בקליפורניה, בלוויית 120 בקבוקי יין. הטועמים ההמומים מסרבים להאמין שהיין יוצר בישראל.
ספטמבר, בשעה טובה – "נופי גולן- אורט" יצא לדרך. בדקה התשעים, מתבשרים שגם ילדי כורזים ילמדו בו.