הגולן היפה, המטויל, הדובדבן שעל קצפת הצפון, עומד להיות אזור תעשייה ענקי של "חוות" (שם מכובס) טורבינות רוח. טור כאב
מאת: ישראל אשד
ממשלת מחוז אונטריו, בקנדה, ביטלה פרויקט ענק של טורבינות, בשווי 200 מיליון דולר קנדי, בגלל חשש לפגיעה בעטלפים. המחוז, שבו מספר רב של טורבינות, עוצר בנייה חדשה של "חוות" טורבינות רוח. קנדה, ששטחה גדול משטח מדינת ישראל פי 450, שומרת על הסביבה הטבעית. ישראל הזעירה בחרה במקום היפה והרגיש ביותר בשטחה לפתור את בעיית ההתחממות הגלובלית. זאת דוגמה אחת מהנעשה בתחום בעולם. יש דוגמאות רבות נוספות בקנדה, ארה"ב סקוטלנד, ארצות השפלה. בחלק מהמקומות, בודקים העברה של הטורבינות לים ולאוקיאנוס (שם לא צריך לפנות את הפגרים של ציפורי הבר) ובחלקן, מחפשים פתרונות אחרים של אנרגיה ירוקה.
הפגיעה בחי היא לא הבעיה היחידה שיוצרות טורבינות הרוח. היא גם לא הבעיה הגדולה ביותר. היריעה כאן קצרה, אך כבר כיום ברור שזאת אנרגיה יקרה מאוד, בעייתית בניצול בגלל הצורך באגירה, הנזק לחקלאות מתחת ללהבי הטורבינות ברדיוס גדול הוא חמור וחסימת פיתוח תיירותי ואחר בשטח ההשפעה הגדול של הטורבינות הענקיות. אלה עדיין לא נבנו בגולן, הן בדרך.
הפגיעה הנופית במרחב הפתוח של הגולן קשה כבר עכשיו. מימוש כל התכניות יהפוך אותנו לאזור תעשייה שמעטים ייהנו ממנו בטווח הקצר וכולנו ניפגע ממנו בטווח הארוך.
הכסף מדבר
יזמי המפגע הזה מתגאים במאמצים שהם משקיעים להגנה על העופות. זאת דוגמה לאינפורמציה חלקית, גרועה יותר משקר. חברת "STRIX" היא חברה קטנה מפורטוגל, שמוכרת מכ"מ למעקב אחרי נדידת ציפורים. החברה מכרה מספר מכשירים כאלה בפורטוגל ובמצרים. בפרסום מהשבוע שעבר ("שישי בגולן", 17.12) הפכה החברה לענקית שמוכרת ברחבי העולם. בבדיקה עם מומחה עולמי בהגנה על עופות בר, מסתבר שהמכ"מ של "STRIX" לא פותר את הבעיה. אבל הוא פותר בעיה לחבורת צעירים מהגולן, שיתרוצצו בשטח בן 200 קמ"ר לפחות ויצעקו למכשירי הקשר שלהם: עצרו את הטורבינות! יש נשר בדרך. או בז, או דיה, או רחם, או איה, או להקת קורמורנים… צעירים אחרים קוראים לזה עבודה בעיניים.
אצלנו לא בודקים, לא מתייעצים, לא מסתכלים סביב. הכסף מדבר. הטורבינות מוקמות רק בגולן. כל הרשויות האחרות לא נתנו למיזמים האלה יד. שתי הרשויות שאפשרו אותם התחרטו, כך שנשאר מספר קטן של טורבינות בסירין ובגלבוע – להלן "המשחטות", (אילנה קוריאל, YNET, 23.9.19 וצפריר רינת, הארץ, 13.5.2019).
הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה של מחוז הצפון קיבלה את התנגדות המועצות האזוריות ודחתה את כל הבקשות ל"חוות" – שם מכובס – הרוח.
התנגדות חשובה לטורבינות הגיעה מראשי מרכז השלטון המקומי שמבקשים משרת האנרגיה להקפיא את כל התכניות להקמת טורבינות רוח חדשות ולמנוע הקמת טורבינות שכבר אושרו בהליכי תכנון. לדבריהם, יש בתכניות אלה פוטנציאל גבוה לפגיעה קשה באיכות החיים של התושבים ובהסבת נזק סביבתי וכלכלי משמעותי (צפריר רינת, הארץ, 14.7.21).
אשמח לשלוח מידע מפורט, מהארץ והעולם, למי שרוצה לדעת. אותי המידע הזה הבהיל.
מנקר בלב
והנה גם דברים כואבים שאמרתי בפתיחת יום העיון לזכרה של אורנה אשד, בחנוכה.
הרבה שנים השקענו במיתוג הגולן כריאה הירוקה של ישראל. "פארק הגולן" קראנו לתכנית. נכתבו עוד תכניות שהציעו דרכים לשמירת הגולן ירוק. אני חושב שהצלחנו במשימה הזאת.
אורנה, אשתי ז"ל, כתבה במכתב הפרידה לצוות שמורת גמלא ולמעשה לכולנו:
"…שנים רבות של עבודה שוחקת עוד מחכה לכם ואני יודעת שבמסירות נפש, תמשיכו לשמור לנו ולדורות שאחרינו, על הנשרים, הצבאים, היעלים, הקרקלים, האלונים והאלות…".
גם בזה די הצלחנו. עד שאושרה התכנית הזדונית להקמת טורבינות הרוח.
תראו את מפת צפון הגולן. תראו את "שביל הגולן". פרויקט שאני רואה בו את שיא פעילותי הציבורית. עם מימוש התכניות, נצטרך לשנות לו את השם למשעול טורבינות הרוח… כי ממש בימים האלה, הולכת ומוקמת בגולן משחטת עופות בר ענקית. צבעו אותה בלבן כדי שלא תנקר עיניים. לי מנקרת היא בלב.
השפעה הרסנית
מי שקיווה שהנשרים והעיטים יחיו בשלום עם טורבינות הרוח, התבדה. תראו מה קורה במשחטת העופות הקטנה בגלבוע. אצלנו בגולן, זה עומד להיות גדול עשרות מונים.
כל הגופים שהתנגדו לאיוולת הזאת עשו עבודה יפה. באמת יפה. גם אני. ייצגתי את הכפרים הדרוזיים בות"ל, הוועדה לתשתיות לאומיות. למדתי, חקרתי, בדקתי מה קורה במקומות אחרים בעולם.
אבל לא ספרו אותנו. ההחלטות נפלו לפני הישיבות. הכסף דיבר וחלק מהמפלצות כבר עומדות מוכנות להתחיל בטבח.
אבל יש גם תכנית "אורנים – גדול": 400 טורבינות, מהחרמון עד הג'וחדר.
להבדיל מהמצגות היפות של "אנלייט" ו"אנרג'יקס", שההדמיות שלהן נעשו במבט–על והטורבינות בהן נראו קטנות ולא מזיקות, תראו את מרחב ההשפעה של 400 טורבינות, מהחרמון ועד הג'וחדר. ויש גם בונוס: עוד שני קווי מתח עליון, בנוסף על זה הקיים.
כל אלה, במרחבים הפתוחים והיפים ביותר בגולן.
מימוש התכנית הגדולה ימיט חורבן על הבית של כולנו ולא רק על הטבע. היישובים שהעמידו את אדמותיהם לטובת הטורבינות ובעלי ההון בונים על ההכנסה הכספית המשמעותית ומתעלמים מהשפעתן על תחומי חיים רבים. המתנגדים לאנרגיה השחורה הזאת מדגישים, בצדק רב, את הפגיעה שלהן בסביבה.
אבל יש עוד. הפגיעה הכלכלית תהיה אף היא גדולה. הנה משהו שידגים את גודל הטעות: אני מלווה שתי חברות גדולות בהקמת שני פרויקטים מלונאיים גדולים בצפון הגולן. פרויקטים שהשפעתם על כלכלת הגולן עשויה להיות גדולה והחתימה שלהם על הטבע שולית.
שני בתי מלון
600 עובדים מועסקים ישירות,
2000 נוספים מועסקים בעקיפין,
תוספת גדולה של מבקרים באתרים ובאטרקציות.
יש מעט מאוד אתרים בגולן שוועדות התכנון מאפשרות הקמה של פרויקטים כאלה עליהם. הם הרי פוגעים בטבע… אבל לבתי המלון האלה, נמצא מקום ראוי שזוכה לתמיכה מהמוסדות.
בתי המלון האלה לא ייבנו.
הם לא ייבנו, אם ניתן לממש את ות"ל 77 ועוד כמה תכניות דומות.
אם ניתן לזה לקרות – יהיו שם טורבינות.
אני מתנצל על הבוטות. אבל אני כל כך כועס ומתוסכל.
לא מתנצל על שכיניתי – פיגוע, את מכתב התמיכה בטורבינות של מרכזי המשקים לשרים ונושאי משרה אחרים. חלק ממרכזי המשקים כלל לא יודעים שיש מכתב כזה שנכתב בשמם ומחו על השימוש בשמם. המכתב הזה הוא פיגוע. פיגוע אסטרטגי.
הנחמדות לא הביאה אותנו עד עכשיו לשום מקום. בואו ונפסיק להיות נחמדים, לשבת בפינת הנוחות שלנו ולשתוק.
כתב בכאב,
ישראל אשד
כתבות שיכולות לעניין אותך
אולי יעניין אותך גם:
-
סניף בנק "לאומי" קצרין לא יסגור את מחלקת העובר ושב
ראש המועצה, דימי אפרצ'ב, פנה ליו"ר דירקטוריון "לאומי", דוד ברודט, בבקשה לשקול שוב את ההחלטה…
-
הכירו את הרופא של חיספין
הכירו את ד"ר דוד יריחובר, מנהל מרפאת ה"כללית" בחיספין. "אני אוהב לעבוד כרופא ורואה בתפקיד…
-
הגוזלים עזבו את הקן
טוב, לא כולם, אבל הבית הולך ומתרוקן והבכורה כבר שואלת אם לא בא לי עוד…