חדש: על קמח תפוחים שמעתם?

קמח תפוחים

קמח תפוחים, הנחשב כסופר-פוד, ייוצר מפחת התפוחים המוערך בכ-25 מיליון ש”ח בשנה


מדי שנה, נקטפים במדינת ישראל למעלה מ-150 אלף טון תפוחים, אך כ-10% מהיבול נחשב כפחת, בשל מראה, גודל, שקעים ופגעים, כתוצאה מנפילה מוקדמת מהעץ במטע. מדובר בפחת המסתכם ב-25 מיליון ש”ח בשנה, מאחר שתפוחים פגומים אלו משווקים למכירה בסיטונאות, או לתעשיית המיצים, במחיר נמוך במיוחד, שאינו כלכלי לחקלאי.

התופעה נחקרה על ידי ד”ר אופיר בנימין, מהחוג למדעי המזון במכללה האקדמית תל-חי ופרופ’ רפי שטרן, מהחוג לביוטכנולוגיה וחוקר במו”פ (מחקר ופיתוח) צפון ומכון המחקר מיג”ל, של החברה לפיתוח הגליל. במחקר חדש, שנערך בימים אלה, מצאו כי ניתן לייצר מפחת זה קמח תפוחים – אבקה באיכויות גבוהות במיוחד, בעלת יתרונות תזונתיים מפתיעים, הנכללת בקטגוריית מוצרי ה”סופר פוד” (מזון-על).

התפוחים עוברים תהליך ארוך הכולל בין היתר טחינה, ייבוש ואכסון בוואקום. במסגרת המחקר, נערכה השוואה בין מספר סוגים של קמח תפוחים, שנלקחו מפחת של תפוחי גרני-סמיט, ברמות שונות של פגיעות.

בדיקת סוגי התפוחים השונים נועדה למיפוי דרגות הפחת בהן ניתן להשתמש לייצור מזון- העל בצורת אבקה בעלת איכויות תזונתיות גבוהה. בהשוואה בין האבקות מתפוחים בקטגוריות איכות שונות נמצא כי אין כל הבדל בין האבקה שיוצרה מהתפוחים האיכותיים לבין האבקה מתפוחי הפחת. בנוסף, נמצא כי טכנולוגיות ייבוש בהקפאה, עדיפה על טכנולוגיות ייבוש בחום, מבחינת שמירה טובה יותר על הערכים התזונתיים הטבעיים של הפרי. על פי ממצאי המחקר, בקמח התפוחים מפחת תפוחים קיימים ערכים תזונתיים רבים, זהים לאבקה שהתקבלה מתפוחים סוג א’.

לאבקה, אשר יוצרה מהפחת, כמות של 600 מ”ל ויטמין C, הגבוהה פי 3 מגויאבה הנחשבת לשיאנית ויטמין C, ופי 10 יותר ויטמין C ממיץ תפוזים. בנוסף, נמצאה כמות גבוהה של 25% סיבים תזונתיים באבקה וכן יכולת נוגדת חמצון גבוהה

לאבקה, אשר יוצרה מהפחת, כמות של 600 מ”ל ויטמין C, הגבוהה פי 3 מגויאבה הנחשבת לשיאנית ויטמין C, ופי 10 יותר ויטמין C ממיץ תפוזים. בנוסף, נמצאה כמות גבוהה של 25% סיבים תזונתיים באבקה וכן יכולת נוגדת חמצון גבוהה.

ד”ר אופיר בנימין: “זוהי בשורה חשובה לחקלאים, שיוכלו בקרוב לנצל פרי שכיום יורד לטמיון ואין להם בו שום רווח כלכלי. האבקה יכולה להשתלב במוצרי מזון רבים ולהעשיר את הערכים התזונתיים שלהם, להעניק  טעם וריח תפוחיים מרעננים ולהפכם למזון-על”.

המחקר החדשני הוצג לראשונה במסגרת כנס “חדשנות חקלאית”, של החברה לפיתוח הגליל, שהתקיים השבוע במלון “גליליון”. במסגרת הכנס, יושק “מרכז לחקלאות חכמה גליל-גולן” – שירכז את הגופים שעוסקים בקידום החקלאות והמחקר בגליל ובגולן, לרבות פיתוח גידולים ייחודיים, שיפור בביצועי הגידולים הקיימים, מיכון חדשני, תזונה מקדמת בריאות, הרחבת שרשרת הערך המקומית ועוד. המרכז ישלב בין פעילות הגופים בדגש על המו”פים הצפוניים ויהווה מרכז ידע ועשייה חקלאית צפונית.

 

 

אפריל 2024

SU
MO
TU
WE
TH
FR
SA
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
אירועים שיתקיימו ב 1st אפריל
No Events
אירועים שיתקיימו ב 2nd אפריל
אירועים שיתקיימו ב 3rd אפריל
אירועים שיתקיימו ב 4th אפריל
No Events
אירועים שיתקיימו ב 5th אפריל
No Events
אירועים שיתקיימו ב 6th אפריל
No Events
אירועים שיתקיימו ב 7th אפריל
No Events
אירועים שיתקיימו ב 8th אפריל
No Events
אירועים שיתקיימו ב 9th אפריל
אירועים שיתקיימו ב 10th אפריל
No Events
אירועים שיתקיימו ב 11th אפריל
No Events
אירועים שיתקיימו ב 12th אפריל
No Events
אירועים שיתקיימו ב 13th אפריל
No Events
אירועים שיתקיימו ב 14th אפריל
No Events
אירועים שיתקיימו ב 15th אפריל
No Events
אירועים שיתקיימו ב 16th אפריל
אירועים שיתקיימו ב 17th אפריל
No Events
אירועים שיתקיימו ב 19th אפריל
אירועים שיתקיימו ב 20th אפריל
No Events
אירועים שיתקיימו ב 21st אפריל
No Events
אירועים שיתקיימו ב 22nd אפריל
אירועים שיתקיימו ב 23rd אפריל
No Events
אירועים שיתקיימו ב 24th אפריל
No Events
אירועים שיתקיימו ב 25th אפריל
No Events
אירועים שיתקיימו ב 26th אפריל
No Events
אירועים שיתקיימו ב 27th אפריל
No Events
אירועים שיתקיימו ב 28th אפריל
No Events
אירועים שיתקיימו ב 29th אפריל
No Events
אירועים שיתקיימו ב 30th אפריל
אירועים שיתקיימו ב 1st מאי









מחשבות ודעות

גשר צמח *9924 צ׳יטו טיגו 8 פרו המותג הסיני הגיע לצפון
[adrotate group="2"]

תפריט נגישות

× היי איך נוכל לעזור לך?