בתפקיד הלבלר

מפגש חגיגי נערך השבוע לרגל השקת הספר “מחברות יצחקי”, המבוסס על יומנו האישי של יצחקי גל, מראשוני הסוקרים של הגולן לאחר מלחמת ששת הימים. יצחקי, שהיה אורח הכבוד, הסביר כי מבחינתו זהו יומנו האישי של הגולן, כשהוא בתפקיד הלבלר


ימי סוף אלול, מדי שנה, הם ימי מפגש של מעגלים שונים, בעבודה, בחברה, בקהילה ובמשפחה, מפגשי הרמת כוסית לשנה החדשה.

השנה, בין הרמת כוסית זו לטבילת תפוח אחרת, זכיתי להיות שותף להתכנסות יוצאת דופן, ששורשיה נעוצים בעבר; הן בעבר הקרוב, לפני כמעט יובל שנים, והן בעבר הרחוק, לפני אלפי שנים והיא מעניקה עוצמות לעתיד. הייתה זו התכנסות חגיגית בארכיון הגולן, להשקת הספר “מחברות יצחקי”. “מחברות יצחקי” הוא יותר מספר; זהו מפעל תיעוד אותנטי נדיר, של מפעל חלוצי משמעותי, מימי בראשית של ההתיישבות בגולן. “מחברות יצחקי” הוא היומן בו תיעד יצחקי גל בכתיבה יומיומית, לעתים פעמים אחדות ביום, כל צעד ושעל שעשה ופעל בסקר הנופים והאתרים בגולן, לאחר מלחמת ששת הימים, עד 1969.

במלחמת ששת הימים שוחרר הגולן. חבל ארץ קסום זה עבר לידי מדינת ישראל, אולם עתידו היה לוט בערפל. זכר הנסיגה מסיני בלחץ המעצמות לאחר מלחמת סיני, היה טראומה שהניעה רבים ממעשי ישראל בגולן לאחר המלחמה. כך ההתיישבות בגולן, שחלוציה עלו לקרקע, לקבוע עובדות בשטח, חמישה שבועות בלבד לאחר שוך הקרבות, מתוך תחושת דחיפות גדולה ורצון ליצור במעשים מציאות בלתי הפיכה, שונה מזו שהייתה בסיני. אותה דחיפות עמדה מאחורי המשימה הדחופה של תכנון ההתיישבות בגולן, תכנון ראשוני בתוך שבועות ספורים, מיד בתום המלחמה; משימה שאותה הוביל ביד רמה עוזי גדור.

אותה דחיפות עמדה גם מאחורי הסקר; הספק האם הגולן יישאר בידינו לאורך זמן, עמד מאחורי תחושת הדחיפות, הצורך לסקור את הגולן לאורכו ולרוחבו, וללמוד את צפונותיו.

בין חברי חבורת הסוקרים, היה יצחקי גל, מחלוצי קיבוץ גולן בקונייטרה, לימים מרום גולן. וכך הוא מספר במבוא לספרו: “ג’יפ 50-685 הוביל אותנו, מצוידים במפות צה”ליות מעודכנות ותצ”אות, לאורכו ולרוחבו, למעמקיו ולפסגותיו של הגולן. במשך שנתיים היטלטלנו על גבי 50-685, שכל קרביו הוחלפו במהלך הסקר, בארץ פראית, ללא כבישים, אף לא דרכי עפר תקינות. חצינו קילומטרים של שדות מוקשים לא מסומנים, נחרדנו משיטפונות פתע, קרטענו על בולדרים אימתניים וקפאנו בסופות שלגים מרהיבות. כמו ילדים קטנים חגגנו בנחלים ובמפלים השוצפים, עוצרים נשימה ודמעות התרגשות מול קניונים שלא ידענו כמותם בארץ וסביבותיה.

“בתוך כל אלה, עמדנו לא אחת משתאים נוכח שכיות החמדה ההיסטוריים: העבר היהודי, שאוצרותיו ובתי הכנסת המרהיבים נתגלו ונחשפו ממש לנגד עינינו; אינסוף פריטים ארכיטקטוניים, שכמעט אבדו בתוך כפרי הבוץ הסוריים; אלפי דולמנים; מבנים מגליתיים; בתים ששרדו בשלמותם מהתקופה הביזנטית; ושיא השיאים – גילויה של גמלא המסתורית שחיכתה לנו”.

מי שגילה את גמלא, היה יצחקי גל; לא ארכיאולוג מוסמך, אך אוטודידקט יצירתי ובעל חושים חדים, שבהגיעו למקום, התמונה שנגלתה לעיניו החייתה בעיני רוחו את תיאורו של יוסף בן מתתיהו את העיר גמלא, בספרו “מלחמות היהודים”. גמלא זוהתה עד אז בטעות במקום אחר, אך חושיו של יצחקי לא הטעו אותו, כפי שחשף בעקבותיו הארכיאולוג שמריהו גוטמן.

סיפור זה תועד ביומנו של יצחקי, כמו כל פעילות הסקר. שש מחברות מילא יצחקי, ולאחר שהן שכבו במשך עשרות שנים בארכיון הגולן, יזמה מנהלת המכון טובה מנדל, את הוצאתן כספר.

יצחקי היה חתן השמחה בערב ההשקה והדובר הראשי. היה זה יותר מערב השקה של ספר; היה זה מפגש רעים מרגש עם הסוקרים ועם ראשוני הגולן. בעבורי, כמי שהגיע לגולן כעשור וחצי מאוחר יותר, עצם המפגש עמם היה אירוע מרגש ומעצים.

היה באירוע מתכנן הגולן עוזי גדור, והיה קצין ההגמ”ר ולאחר מכן מפקד הגולן יגאל אשוח והיו משתתפי הסקר, חלקם חיים היום בגולן וחלקם מחוצה לו. בין הסוקרים שהשתתפו באירוע היו דודי בן עמי, דן פרי, משה הרטל וסמי בר לב. והיו ממייסדי ההתיישבות בגולן, ובהם איתן סט, ציפקה ויהודה הראל, סולי ואלישע ילין, עומר ויינר ואחרים. קבוצת קטנה של אנשים, שאנו חייבים להם כל כך הרבה.

ראש המועצה האזורית גולן אלי מלכה, המארח – מנהל המכון לחקר הגולן פרופ’ משה ראובני ומנהלת הארכיון טובה מנדל נשאו דברי ברכה, בטרם קיבל יצחקי את רשות הדיבור. יצחקי הודה לעורכת הספר רמונה בר לב, לעורכת הגרפית דניאלה שאול, לעורך המדעי, הארכיאולוג ד”ר משה הרטל, ליזמת טובה מנדל, לאלי מלכה שהחליט על מימון הספר ולהוצאת יד בן צבי.

יצחקי ייחד דברים לכבודו של מנהל הסקר, משה סלע, בן ה-91, שמצב בריאותו לא אפשר את השתתפותו באירוע. הוא שיתף את הקהל בסיפורים ואנקדוטות מן הסקר וסיים במילים אלו: “רמת הגולן היא חבל ארץ טעון כמעט מכל בחינה: גיאולוגית, פוליטית, היסטורית, זואולוגית ואנתרופולוגית. ויש לי גם את הגולן שלי, חלק גדול מזיכרונותיי האישיים קשורים בדרך זו או אחרת לכאן. בעצם, מבחינתי, הספר הזה הוא יומנו האישי של הגולן, ואני כאן בתפקיד הלבלר”.

לצד הספר, השיק האירוע גם תערוכה של תמונות מן הסקר, שצולמו בידי משתתפיו ובהם דודי בן עמי, יגאל אשוח ואחרים. בנו של יצחקי, נועם גל, אצר את התערוכה. מיד אחרי החגים, תהיה התערוכה פתוחה לקהל, במכון לחקר הגולן, והציבור מוזמן לבקר ולהתרגש.

אפריל 2024

SU
MO
TU
WE
TH
FR
SA
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
אירועים שיתקיימו ב 1st אפריל
No Events
אירועים שיתקיימו ב 2nd אפריל
אירועים שיתקיימו ב 3rd אפריל
אירועים שיתקיימו ב 4th אפריל
No Events
אירועים שיתקיימו ב 5th אפריל
No Events
אירועים שיתקיימו ב 6th אפריל
No Events
אירועים שיתקיימו ב 7th אפריל
No Events
אירועים שיתקיימו ב 8th אפריל
No Events
אירועים שיתקיימו ב 9th אפריל
אירועים שיתקיימו ב 10th אפריל
No Events
אירועים שיתקיימו ב 11th אפריל
No Events
אירועים שיתקיימו ב 12th אפריל
No Events
אירועים שיתקיימו ב 13th אפריל
No Events
אירועים שיתקיימו ב 14th אפריל
No Events
אירועים שיתקיימו ב 15th אפריל
No Events
אירועים שיתקיימו ב 16th אפריל
אירועים שיתקיימו ב 17th אפריל
No Events
אירועים שיתקיימו ב 19th אפריל
אירועים שיתקיימו ב 20th אפריל
No Events
אירועים שיתקיימו ב 21st אפריל
No Events
אירועים שיתקיימו ב 22nd אפריל
אירועים שיתקיימו ב 23rd אפריל
No Events
אירועים שיתקיימו ב 24th אפריל
No Events
אירועים שיתקיימו ב 25th אפריל
No Events
אירועים שיתקיימו ב 26th אפריל
No Events
אירועים שיתקיימו ב 27th אפריל
No Events
אירועים שיתקיימו ב 28th אפריל
No Events
אירועים שיתקיימו ב 29th אפריל
No Events
אירועים שיתקיימו ב 30th אפריל
אירועים שיתקיימו ב 1st מאי









מחשבות ודעות

גשר צמח *9924 צ׳יטו טיגו 8 פרו המותג הסיני הגיע לצפון
[adrotate group="2"]

תפריט נגישות

× היי איך נוכל לעזור לך?